用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 玫瑰崗小學
go

玫瑰崗小學 [複製鏈接]

Anyone kid study here this year ? my central allocation is not very ok, I want to know if this school is just the live of local school or a bit higher than local one so I can make a decision to switch here .
   0    0    0    0

I think you need to be cautious about this school.  See this post below:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3866745

回覆 jaagor 的帖子

我唯有照去因為統一派位個間不太好,kcis 無call我

尋日聽完簡介會,我都決定會比女女讀玫小,好喜歡佢三文四語的教學環境。希望今年有一個咁有經驗嘅校長加入,可以幫到玫小挽回聲譽

ssr8vk    發表於 22-6-17 11:56

回覆 Vivian74 的帖子

請問你讀左2個月, 覺得學校怎樣?

我係用家,見到大部份小學學生都喜愛這間學校上學,而且老師會關愛學生,不似傳統的學校般嚴厲。近兩三年看得出學校努力在學術方便有改善,增加競爭力。
如果想小朋友有愉快的童年,喜愛上學的話,這間學校是不錯的選擇。

另外,語境方便真是比一般本地小學優勝。同學之間也互相關愛,如果小朋友不喜歡太大壓力成長的話,可以考慮這間小學。

回覆樓主:

cw09528 發表於 22-10-24 16:02
回覆 Vivian74 的帖子

請問你讀左2個月, 覺得學校怎樣?

學術方便感覺學校唔會俾好大壓力學生,佢哋學到知識之餘我覺得唔會太催谷,係一件好事。
功課量適中每日都是大約三至五份,星期五就多少少。
老師都好關愛學生,同家長亦都有緊密聯繫,有問題在WhatsApp group問老師佢都會好快回覆。
我小朋友好鍾意間學校,每日放學都好開心,好快適應小學生活。
學校語景係我之前考慮俾我小朋友入讀玫瑰崗嘅原因,三文四語每日返學都會用到。我睇住我小朋友由最初冇信心講普通話到而家唔抗拒,仲會主動讀課文主動講,真係好有進步。
‹ 上一主題|下一主題