用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

Azzurro 發表於 22-4-7 09:24
身邊唔夠多學霸,好多問題想問問(對唔住,多謝)

是否中四分科後知道第一次考試後成績排位就塵埃落定知道 ...

medicine 發表於 22-4-6 11:29
阿女個一間係屬於人棄我取先入到咋,當然係唔會有甘多啦.
直資,男大校,同埋隔離校,應該已經夠5間啦
...
小白菜幾年前出過狀元㗎!東區龍頭嚟㗎!

nicolemummy 發表於 22-4-7 09:55
妳講大學物理教授,我會想起褔山雅治同林峯。佢地唔係咁架啵

我小朋友讀完幼稚園三年之後,我終於明白幼稚園老師係 K1 頭幾個月已經知道邊幾個會 K3 的時候跑出。。
我估小學一樣,讀完小一頭幾個月已經知道六年後結局
當然幼稚園同小學變化少啲,容易估啲

所以想問問中學情況 :)

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:31
小白菜幾年前出過狀元㗎!東區龍頭嚟㗎!
有尼回事?

好幾次係EK睇到話官校"老海鮮"多,從而~~

不過,凡事都唔可以僅僅聼,仲要去觀察,有啲更需要經歷過先會知.

Azzurro 發表於 22-4-7 10:41
我小朋友讀完幼稚園三年之後,我終於明白幼稚園老師係 K1 頭幾個月已經知道邊幾個會 K3 的時候跑出。。
我 ...

都應該一樣

medicine 發表於 22-4-7 10:45
有尼回事?

好幾次係EK睇到話官校"老海鮮"多,從而~~
學校多“老海鮮”唔緊要吖,隔離短褲仔友校多“男朋友”問書咪得囉!

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:54
學校多“老海鮮”唔緊要吖,隔離短褲仔友校多“男朋友”問書咪得囉! ...

見到之前有會員留言,話某校可與男神津聯誼(係值得選該校的原因之一),不禁莞爾.

小鹿聯左幾塊紅磚返來丫

medicine 發表於 22-4-7 10:58
見到之前有會員留言,話某校可與男神津聯誼,不禁莞爾.

小鹿聯左幾塊紅磚返來丫
若想知實際盛況,可以放午飯時間到牛津道運動場調研一吓!

b3410    發表於 22-4-7 12:39

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 11:07
若想知實際盛況,可以放午飯時間到牛津道運動場調研一吓!
個度係動物園?

除左有小鹿,有沒高頭大馬?

PS:宜家越來越似"指鹿爲馬",哎~~

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:05
初中十幾科大混戰,只要肯背誦,又有強小學老本可食,成績自然好
到高中集中火力係3X, 講興趣,講慧根
通常 ...

我以前經常同自己位年輕人話,去到高中就等於自選菜式,唔岩口味大家都唔會叫唔會食,所以最重要係岩口味岩食。當大家都揀岩菜式,香港模式就係鬥高分,更加激烈更要求高分去大學選科~~~

可能,好彩不時有啲專家教路,睇住張單去叫餸,邊個多人叫就應該好味和易食,睇Openrice食評,有3求4,理得佢岩唔岩自己口味。有3求4,而唔岩口味,另一啲說法可以變成求4棄5,唔岩食佢未必會成碟食晒。自選菜式,都係要係岩食和易食中取平衡點~~~

mcl203 發表於 22-4-7 11:31

我以前經常同自己位年輕人話,去到高中就等於自選菜式,唔岩 ...
見人哋話嗰三樣餸好食易食,咪有理冇理叫咗三餸先囉,之後發覺有味餸唔啱食,咪唔食囉,兩餸飯都夠飽,再唔係去隔離英國餐廳食炸魚薯條囉!

medicine 發表於 22-4-7 07:35
有啲人鍾意偷換概念:
(1)詬病IB狀元汎濫,他就話抹殺IB考生的努力,或者顧左右而言它---IB課程的設計如何如何 ...

優化左份中文卷,岩咗自己考,多人達標,又可能大學或社會出現3唔夠力嘅說法,咪又可能產生34222或35222嘅入場標準,自己唔去正面咁面對現在自身嘅問題,到時咪又係出現投訴點解要4要5~~~

大學資格嘅加權或對某些科嘅要求,咪反映大學本身嘅認為該學科嘅基本水平要求,你有33222,人哋話某科我要求隻4,你都係企係門口入唔到去~~~

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 11:42
見人哋話嗰三樣餸好食易食,咪有理冇理叫咗三餸先囉,之後發覺有味餸唔啱食,咪唔食囉,兩餸飯都夠飽,再唔 ...

唔好問唔好提,叫餸講技巧,費事想食果啲餸到時沽清,跟openrice中肯的~~~

mcl203 發表於 22-4-7 11:44
優化左份中文卷,岩咗自己考,多人達標,又可能大學或社會出現3唔夠力嘅說法,咪又可能產生34222或35222嘅 ...

恕我直言
依家冇咗中三淘汰試、中五會考,所有學生硬食到中六,中文又是必考科,實際可能有一半考生根本無心向學,剔除這些考生,若有心讀有心考中文,係咪咁難攞3呢?
或者去Edb 睇吓一篇攞4的範文,瞭解吓4係乜嘢概念,是否難以達到?

clz 發表於 22-4-7 10:23
識兩位朋友教大學, 睇佢地細個都係打波讀書打機睇書. 好似無乜特別.係到會考開始發力.
...

但這些人通常都有共通點,就係中,英都係提升唔到,但其他科就可以全A.
當年同學仔 中英D, 其他全部火箭,結果入左精算

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 11:50
恕我直言
依家冇咗中三淘汰試、中五會考,所有學生硬食到中六,中文又是必考科,實際可能有一半考生根本無 ...
同意.連B3都比不過的話,點好意思出聲話深?!

hum0102 發表於 22-4-7 12:08
但這些人通常都有共通點,就係中,英都係提升唔到,但其他科就可以全A.
當年同學仔 中英D, 其他全部火箭 ...

果兩位中英都好.

medicine 發表於 22-4-7 12:13
同意.連B3都比不過的話,點好意思出聲話深?!

我代問可以嗎?咁你認為B3中學同學,中文強定英文強?我知我係文不對題的~~~

mcl203 發表於 22-4-7 12:20
我代問可以嗎?咁你認為B3中學同學,中文強定英文強?我知我係文不對題的~~~
...
大家係唔係一樣生活係中文(爲主要語言的)社會?同一環境,大把唔願意再讀書的同學,都比不過,仲想點?

與其話B3中學的同學中文強定英文強,不如話B3的中學同學係因中文強而顯得強定係因英文弱而顯得中文沒甘弱?

medicine 發表於 22-4-7 12:27
大家係唔係一樣生活係中文(爲主要語言的)社會?同一環境,大把唔願意再讀書的同學,都比不過,仲想點?

與其話B ...
補充,B3校亦可以有"狀元",(僅僅指極高分數,對於B3而言,好似係best5係34分,證明肯努力,可以勤能補拙)

PS:並無睇低某個Band的意思,只是就事論事.
‹ 上一主題|下一主題