用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 22-4-7 03:11
車房校同隔離校是附近鄰居乎?

車房隔離仲唔算鄰居?~~~

mcl203 發表於 22-4-7 06:15
庇記你熟過我,我只可以用數字去斷估一下,和某些中學數字去參考一下:

前設:
QC唔夠的話,官津來講就可能只有一間係夠30個.

正如前面所講,官津係受限於自行生(叩門)人數所制.直資好幾間收人超過100個,加上插班,又有IB,夠分的人數超過30個似乎唔難.(IB要求幾多分唔清楚).

至於星星數量,相信係算集中.因曾見數據少,不獻醜啦

medicine 發表於 22-4-7 06:31
QC唔夠的話,官津來講就可能只有一間係夠30個.

正如前面所講,官津係受限於自行生(叩門)人數所制.直資好幾間 ...

前面有網友分享喇沙29個7科40,似乎已經做唔到30個,況且,最好計返6科36分~~~

印象中,有非常熟悉LSC早1-3年講過,我唔記得邊年,入醫18個,所以LSC未必會如前題係30個夠分~~~

mcl203 發表於 22-4-7 06:37

前面有網友分享喇沙29個7科40,似乎已經做唔到30個,況且,最 ...
就算無一官津,僅僅直資,亦會超過兩間.

個人睇,應該有三間或以上

至於HY等其它直資,有待其它有數據的會員分享.

閣下所講係近年數據.近幾年,考生人數有所減少,即星星係少左.但早年E收生人數少,所以未見得入E比現在多.但理論上夠分人數應該會比現在多幾個.

medicine 發表於 22-4-7 06:45
就算無一官津,僅僅直資,亦會超過兩間.

個人睇,應該有三間或以上

早年HKU收37添,所以統一計返36。計分唔係計醫,所以易有概念啲~~~

mcl203 發表於 22-4-7 06:51
早年HKU收37添,所以統一計返36。計分唔係計醫,所以易有概念啲~~~
所以咪寧願收其它都唔可以低過競爭個邊,咪就係阿邊個所講的,乜35分個啲同36分相差好遠咩?

DSE制度的計分準則,不利單科(個別科)極高分考生,亦不利崩口碗.

medicine 發表於 22-4-7 06:58
所以咪寧願收其它都唔可以低過競爭個邊,咪就係阿邊個所講的,乜35分個啲同36分相差好遠咩?

DSE制度的計分準 ...

其實QC份年報都有啲嘢睇,仲可以睇埋人哋啲outstanding students,有無如網友家長啲中文考核內容嘅睇法,中文難到達3都好難,粗略望下都唔見到2仔嘅誕生。自己無信心啫,又要大部份人就你~~~

mcl203 發表於 22-4-7 07:11
其實QC份年報都有啲嘢睇,仲可以睇埋人哋啲outstanding students,有無如網友家長啲中文考核內容嘅睇法, ...
有啲人鍾意偷換概念:
(1)詬病IB狀元汎濫,他就話抹殺IB考生的努力,或者顧左右而言它---IB課程的設計如何如何~~

(2)明明考試制度就是擇優,甘當然需要一定的難度啦.達3已經去接近6成個度,仲想點?8,9成?
如果進一步放寬,甘是否有足夠學位?學位再進一步量寬,是否需要引入三個Band的派位機制,即人人入大學.恐怕到時大學變成中五,甚至中三.又有乜意義?畢業等於失業.個時又怨乜好?

mcl203 發表於 22-4-7 06:21
車房隔離仲唔算鄰居?~~~

我從來無留意過有幾間車房。條路行上去已經好鬼倦。隔離校其實唔係隔離。

身邊唔夠多學霸,好多問題想問問(對唔住,多謝)

是否中四分科後知道第一次考試後成績排位就塵埃落定知道邊個會成為學霸(指 DSE IB AL 那堆夠分讀醫人士)?
還是遠至中一已經睇到邊啲人係學霸?
中學嘅老師會否係中一入學後睇左表現幾個月就打賭邊個六年後成績邊啲人係學霸?(因為老師年年都對著一百多個新人,我猜老師嘅預測應該比較準確)

學霸有咩特徵?
點樣係小學階段開始培養以後嘅學霸?(排除先天天分)
學霸本科唔選有就業保障學位,會否後悔?

我朋友兒子係大學物理系教授
他大跨度描敘他兒子情況
小時候到大學本科一直都廢寢忘餐睇書
中學聯誼識女仔冇興趣,大學唔住宿舍因為其他人妨礙睇書
對學問追求真係極致

Azzurro 發表於 22-4-7 09:24

是否中四分科後知道第一次考試後成績排位就塵埃落定知道 ...

太極端又好似唔係咁好

是否中四分科後知道第一次考試後成績排位就塵埃落定知道 ...
閣下所講的好似是書蟲多過學霸.

學霸,個人認爲應該是"一目十行,過目不忘",即大家以相近的時間,已經可以在目前所講的B1A校做到"你就係過我唔到,而無論我係邊一科考到幾多分".如果未做到,則無學霸,即寧缺毋濫.

mcl203 發表於 22-4-7 06:15

BPS你熟過我,我只可以用數字去斷估一下,和某些中學數字去參 ...

仲有無其他分享? EK就係缺少E D分享

妳講大學物理教授,我會想起褔山雅治同林峯。佢地唔係咁架啵

我都好肯定D老師中一就會估到邊個係6年後學覇。年年都有一群學生,年年都係差唔多,年年都係normal distribution. 如果睇唔出,要自行收生來幹嗎?   

初中十幾科大混戰,只要肯背誦,又有強小學老本可食,成績自然好
到高中集中火力係3X, 講興趣,講慧根
通常到高中學霸就會改朝換代,自學者升,死讀者跌

medicine    發表於 22-4-7 10:12

medicine 發表於 22-4-6 19:59
正如前面所講,入E和夠分讀E,係兩個概念.(請注意,亦並非話夠資格讀E,即主要夠分,而不需考慮科目,以及非DSE都 ...
"女皇校,數年前,數過.約12個夠分(係兩年).車房校,19~22個,紅磚,人數較多,(沒數過).相信會稍多,但30個有保留,因自行生不夠多(與直資比)."

QES網頁仲有最近四年的詳細數據,兩年11個,一年12個,一年15個,是否約12個?至於另一個數字,可惜該校網頁已經無列出.

係斷估,即估僅僅QC,LS有可能夠30個.(上面已經有會員話都不夠).

是否低估個別會員/家長相關學校尼?有數據最好,大家都睇睇,究竟誰不能坦誠面對?

b3410 發表於 22-4-6 20:55
具體數字唔知,不過應該絕大部分DSE入。IB同學目標Ivy league, oxbridge 多。反而DBS  IB同學入醫科多,唔 ...
SPCC d 一線IB 同學去晒牛劍長春藤,但每年香港醫學院收成百幾二百 IB友,咁其他二線IB同學咪好易入醫?

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:17
SPCC d 一線IB 同學去晒牛劍長春藤,但每年香港醫學院收成百幾二百 IB友,咁其他二線IB同學咪好易入醫? :s ...
看穿莫篤破

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:05
初中十幾科大混戰,只要肯背誦,又有強小學老本可食,成績自然好
到高中集中火力係3X, 講興趣,講慧根
通常 ...
初中,特別係中一,係有老本可食.

我的觀點是:融會貫通者升,"照本宣科"者跌

引號個詞側左少少

‹ 上一主題|下一主題