用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學 學費一問
go

直資中學 學費一問 [複製鏈接]

除左學費合資格可以減免之外
其他雜費/課外活動既費用會唔會比津貼學校會貴啲?謝謝各位幫忙❤️
   1    0    0    0

茶走 發表於 22-1-3 22:36
其他雜費/課外活動既費用會唔會比津貼學校會貴啲?謝謝各位幫忙❤️
...

直資雜費係貴啲! 但係reasonable, 課外活動睇邊種, 我覺得唔係貴好多!

如學校旅行去海洋公園, 收費98元, 學校有資助, 仲平過自己去!

而且獎學金直資中學又豐富好多嘅!

利申: 一個讀直資, 一個讀津校

gracelam 發表於 22-1-3 22:52
直資雜費係貴啲! 但係reasonable, 課外活動睇邊種, 我覺得唔係貴好多!

獎學金直資中學又豐富好多嘅! :wa ...

有間直資收左我女,但我女係band1尾
其實我都幾開心,因為估唔到佢會收我女。
但因為經濟壓力好大,怕負擔唔到。
當然報,係想拎個經驗。。依家變左要拒絕學校,都唔知點拒絕好

茶走 發表於 22-1-3 23:03
有間直資收左我女,但我女係band1尾
其實我都幾開心,因為估唔到佢會收我女。
但因為經濟壓力好大,怕負擔 ...

比800元留咗位先, 自行可能有津校收!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-1-3 23:05
比800元留咗位先, 自行可能有津校收!

我都好煩惱
留位都應該會留左先

茶走 發表於 22-1-3 23:24
我都好煩惱
留位都應該會留左先

恭喜曬!點都交左留低先,除非肯定唔去讀,自行唔中等抽獎㗎啫。
一鳥在手再沉着應戰餘下幾場,最後可能收穫豐富呢?

茶走 發表於 22-1-3 22:36
...

我見學校通告有寫,如果合資格申請全津或半津的學生,課外活動費用都可以全免或減半

另外,如果特殊原因不能負擔課外活動或交流團費用,可以特別申請津貼

唔覺得直資雜費多。學校推薦的活動包括交流(最近幾年應該都唔會有mouth:" />)政府會有資助。
唯一要留意是同學之間social,朋友圈子。囡班級(高中)最近互送聖誕禮物,大家講咗100 蚊左右,可以接受嘅。

Arabellahk    發表於 22-1-4 09:48

要看具體直資學校,有些直資學校的學費已包含大部分課外活動的費用(學校組織的)

b3410 發表於 22-1-4 09:45
唔覺得直資雜費多。學校推薦的活動包括交流(最近幾年應該都唔會有mouth:" />)政府會有資助。
唯 ...

我嗰個聖誕交換禮物本來老師提議50元, 後來有同學提出30元, 50元太多了! 於是大家最後決定30元

b3410    發表於 22-1-4 12:14
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

b3410 發表於 22-1-4 09:45
唯 ...

其實都睇埋左咩堆

試過D同學有幾個有Disney pass,話放假一起去Disney,但其他同學話太貴,最後改去其他地方,有pass的幾個就自己再約埋再入Disney

醒目開學勳章

gracelam 發表於 22-1-4 10:02
我嗰個聖誕交換禮物本來老師提議50元, 後來有同學提出30元, 50元太多了! 於是大家最後決定30元
...
諗起以前小學規定只可買20蚊樓下嘅禮物,每次都好頭痕

醒目開學勳章 王國長老

我個仔,可能因為中五中六了,都無咩錢用
一年俾咗百幾蚊影印folder費(因學校多校本教材),學生証,pta 同學生會費用,學校代報咗幾科mock exams,無咩了
Opening balance因為這是custodian account,俾一筆錢慢慢扣,唔夠再「增值」

咁多年最貴都係課外活動。我仔揀樣貴嘅,2千幾一年。有時學期初無耐會再要買d教科書,都係計成本

以往有得去exchange就比較貴(另外開票俾),去一星期都要預5-6千

醒目開學勳章 王國長老

一年俾咗百幾蚊影印folder費(因學校多校本教材),學生証,pta 同學生會費用,學校代報咗幾科mock exams,無咩了
Opening balance因為這是custodian account,俾一筆錢慢慢扣,唔夠再「增值」

咁多年最貴都係課外活動。我仔揀樣貴嘅,2千幾一年。有時學期初無耐會再要買d教科書,都係計成本

以往有得去exchange就比較貴(另外開票俾),去一星期都要預5-6千

醒目開學勳章 王國長老

LeeCC 發表於 22-1-4 09:29
我見學校通告有寫,如果合資格申請全津或半津的學生,課外活動費用都可以全免或減半

另外,如果特殊原因 ...

印象中交流同活動費用都有資助,可以問返學校

bobbob 發表於 22-1-4 10:18
諗起以前小學規定只可買20蚊樓下嘅禮物,每次都好頭痕
小學印象中30-50蚊左右喇20樓下都可以嘅,買一隻公仔筆

bobbob    發表於 22-1-4 15:42

LeeCC 發表於 22-1-4 10:17
其實都睇埋左咩堆

試過D同學有幾個有Disney pass,話放假一起去Disney,但其他同學話太貴,最後改去其他 ...
的確,我d仔女讀不同學校,好明顯feel到朋輩/家長/同學之間不同style.
通常最後埋堆,都係比較氣味相投

Charlotte_mom 發表於 22-1-4 10:34
一年俾咗百幾蚊影印folder費(因學校多校本教材),學生証,pta  ...

多謝你比我參考,但係未所有直資要用paypal比錢?

b3410 發表於 22-1-4 12:21
的確,我d仔女讀不同學校,好明顯feel到朋輩/家長/同學之間不同style.
通常最後埋堆,都係比較氣味相投:ha ...

直資都擔心呢個問題,始終有啲家境唔係咁好

LeeCC 發表於 22-1-4 10:17
其實都睇埋左咩堆

試過D同學有幾個有Disney pass,話放假一起去Disney,但其他同學話太貴,最後改去其他 ...

我諗讀得直資既學生,家境應該唔差。
‹ 上一主題|下一主題