用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同書院出左面試安排未?
樓主: campbell
go

港同書院出左面試安排未?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

BBJUNLO 發表於 22-2-16 15:07
今日有人收到3rd in email嗎?

收呢個email就有份

醒目開學勳章 王國長老

08BB 發表於 22-2-16 15:23
點解收到呢個就有份?

應該話「只有份收呢個email」

醒目開學勳章 王國長老

蓮蓉包 發表於 22-3-5 16:18
想請教下..我地都完成佐final in, 老師有邀請我地申請獎學金,其實唔知係咪機會都大?因為我地本身讀龍校其 ...

真實案例分享
幾年前仲有3輪面見,加埋獎學金面試共4輪
最後港同無出offer,個家長在ek 鬧(咁我又理解有幾勞氣嘅)

醒目開學勳章 王國長老

MNIF 發表於 22-3-5 17:52
你呢個過案都幾矚👀。超級版主都要出嚟㗕兩句。恭喜你,咁多猛人睇住,你一定得。尷尬就冇你份,眼 ...

當然我希望佢成功啦(利申,我姨甥當買六合彩一早預咗陪跑唔會中)
不過一日未收offer,一日都唔敢講到實。上年我朋友個女係體育叻,唔怕講,一早已俾各校老師釘住話收(包括港同),結果真係出offer嘅只有德望,但佢哋又唔想(覺得唔適合),最後選嘅學校唔係EK大路選擇,呢度唔講,廢事識佢嘅人知係邊個

醒目開學勳章 王國長老

breadhappyli 發表於 22-3-5 22:45
我哋見老師,唔係見校長, 亦無叫我哋申請獎學金,是否無機會了?

咁又未必
講真港同收生真係好…..難估!以為得嘅佢又未必收,以為唔得嘅佢又出offer wor!
我另一朋友個女係入到(上年),級20內,體藝平均(有但唔係全港top)。不是第一輪即收但之後收,無申請獎學金

醒目開學勳章 王國長老

MNIF 發表於 22-3-5 21:35
我估你係一番好意。舉個實例出嚟,幫樓主留定後路,以免到時唔得就比較尷尬。
如果照樓主所講係真話,佢真 ...

不要諗多,我係港同家長,入呢版好正常
港島校我會比較熟,咪搭吓嘴

醒目開學勳章 王國長老

MNIF 發表於 22-3-6 18:48
超級版主,我邊有唸多。你講多咗啫。你係港同家長,住港島區,對港島校比較熟識,全部資訊都係你自動申報, ...

偏心?未能保持中立?以超版身份介入不妥?你講笑了
如果有人攪事或人生攻擊,到時我就真係以超版身份介入了

醒目開學勳章 王國長老

chitchitboy 發表於 22-3-6 20:35
回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問下spc 和港同比較,那一間讀書氣氛比較濃厚?
參考近年DSE / JUPAS 數字, SPC係比較優勝SPC宗教氣氛濃厚 (可能我識果個係教友所以佢present出嚟果一面都較濃厚), 對音樂培養亦著重

2019 DSE / Jupas resultshttps://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3766729&extra=page%3D1

2020 DSE / Jupas results
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

2021 DSE / Jupas results
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158&highlight=2021%2Bdse

醒目開學勳章 王國長老

恭喜收到的各位
‹ 上一主題|下一主題