用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 VS 王錦輝
go

培僑 VS 王錦輝 [複製鏈接]

5    0    0    0

kaygoodmama 發表於 21-11-15 13:02
見到這兩間小學都多人比較,我感覺大家都係大學相對係升海外, 課程感覺都幾唔同,

兩校高中分流考 DSE 及 IFY/AL
培僑 DSE/JUPAS 成績較王錦輝佳
王錦輝 AL 認受性高於培僑 IFY

kaygoodmama 發表於 21-11-16 09:17
回覆 Poyau 的帖子

清晰!!!! 大感謝!!!

WKF係網頁裡面,都有話要培養學生「國家身份認同」

回覆 kaygoodmama 的帖子

我唔係用家,不過朋友仔女讀王錦輝,有講行政好亂,哩幾年不停轉校長及老師,但老師係幾好既,返學都開心,唯一唔好係新校長成日要籌款,唔捐又用其他方法,例如仔女表演上台唱歌,家長睇自己仔女唱歌1張票1000蚊,隔一陣又搞其他表演... 入讀王要預多少少錢。
我反而想知培僑有無同樣問題,因為我想諗緊哩2間比較

同埋王d家長好團結,我都驚我頭先咁講,好快俾人攻擊...

dimdimfafa 發表於 21-11-16 15:54

我唔係用家,不過朋友仔女讀王錦輝,有講行政好亂,哩幾年不停轉校長及老師,但 ...

請問籌款目的為什麼項目

我唔係用家,不過朋友仔女讀王錦輝,有講行政好亂,哩幾年不停轉校長及老師,但 ...

據了解,籌款係為咗起學校私人游泳館、多功能體能及劍擊中心,而學校其實好耐好耐都冇籌過款。

落成後,所有設施最後都係同學得益。

而呢間學校嘅陳校長都做咗好幾年,仲話係新校長的話,資料好似完全唔啱。

回覆 amidreamer 的帖子

咁學生表演家長要1000蚊一張票又岩唔岩?
根據以下舊post, 2018先轉校長,都係做左3年啫。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3602768
Fb 家長secrets都有不少關於佢籌款既問題。落成後,都畢業了。 籌款落成後,得益係學生哩句說話好奇怪,理所當然係學生得益,點解要特別強調?唔通會有機會非學生得益?

dimdimfafa 發表於 21-11-16 22:50

咁學生表演家長要1000蚊一張票又岩唔岩?

唔好意思見識少,
做咗3年幾原來仲係新校長。

大家對「做咗好多年」理解有差別

dimdimfafa 發表於 21-11-16 23:14

大家對「做咗好多年」理解有差別

可以睇清楚先,係「好幾年呀」。
希望fact check 一下信息,保持正向分享。

培僑就無要家長籌款, 大把富豪泵水啦, 邊洗家長出。 學校有錢到間唔中派禮物比學生。讀左兩年都淨係交學費, 雜費都係一學期一次, 好似幾百蚊一學期。
WKF 出自浸大, 都係愛國學校。
利申, 當年有呢兩間學校offer, 最後簡培僑。
兩間都係好學校, 最緊要岩小朋友。

啲人成日話 WKF 轉校長
其實有啲人好鍾意間間做一兩年咁
幾年間由 WKF > 救 x > 宏 x, 係自己唔留得耐,點解會賴落間學校度咁有趣?

老實說,校長老師都係打份工,邊度 offer 好就轉是好普遍的事,尤其是直私呢啲人工可傾的地方

fanhim1213 發表於 21-11-18 01:21
培僑就無要家長籌款, 大把富豪泵水啦, 邊洗家長出。 學校有錢到間唔中派禮物比學生。讀左兩年都淨係交學 ...

可以分享下點解揀培僑?培僑d 老師有冇愛心?
‹ 上一主題|下一主題