用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑IFY課程
樓主: kaygoodmama
go

培僑IFY課程   [複製鏈接]

其他學校就話好成績去讀咗IB/IAL或其他,所以話拉低咗DSE 個%.  原來仲有招更厲害,將差嘅轉去考其他,升高返DSE%.  

lightingchung 發表於 21-11-18 08:04
其他學校就話好成績去讀咗IB/IAL或其他,所以話拉低咗DSE 個%.  原來仲有招更厲害,將差嘅轉去考其他,升高 ...
其實有多於一個學制嘅學校都起到呢種分流作用. 尤其嗰班成績好, 但中文相對差啲嘅學生.

lightingchung 發表於 21-11-18 08:04
其他學校就話好成績去讀咗IB/IAL或其他,所以話拉低咗DSE 個%.  原來仲有招更厲害,將差嘅轉去考其他,升高 ...

似乎一直存在㗎喎,唔係點解有啲中學去到S5/6,人數會突然急降。轉去IB/IAL,亦未必係拉低過DSE %,相反機會大啲~~~

mcl203 發表於 21-11-18 10:59
似乎一直存在㗎喎,唔係點解有啲中學去到S5/6,人數會突然急降。轉去IB/IAL,亦未必係拉低過DSE %,相反機 ...
放返嗰班學生去考dse, 淨係中文一科都拖冧佢

我又唔係咁睇 校長都講 就算我哋成績無咁出眾無咁好嘅小朋友 都會有出路 呢點非常吸引我  我相信學校只係想幫學生搵更多出路 而唔係為左拉高DSE表現

hkpapa 以往講過IFY分流作用
學校是否提及IFY為這些學生而設?

沙田培僑書院 #10
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3579404&pid=45829312

係培僑較主動為"預計DSE未能達標"既學生安排另一國際課程....

poonseelai 發表於 21-11-17 20:10

有咁嘅樹?有家長會信?如果咁勁,oxbridge 搶住要啦。 ...

粉絲深信不疑嫁, 仲要cap咗圖出嚟拗:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3856049&pid=48953144&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 21-11-18 12:22
hkpapa 以往講過IFY分流作用
學校是否提及IFY為這些學生而設?
我最初以為培僑係分流學生, 但見佢簡介會sell呢個課程, 又係另一回事

而且培僑似乎無講到, 因為佢地唔係按"正規"NCUK要求開辦, 佢地課程既銜接可能會有較多限制:

建議大家睇番NCUK本身既入學要求同各地區有辦相關院校既詳情

http://www.ncuk.ac.uk/wp-content/uploads/2021/09/IFY-Entry-Requirments-2021-22.pdf

當中P.7係香港個度有呢句:

Successful completion of Form 5 / Year 11 with an average of60%. Students entering via this route may have limitedprogression options.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PKC校長講過國際課程唔係特別target 學校內的尖子,因為尖子根本唔需要擔心出路,有D尖子甚至自己報考AL。佢主要俾D成績中游、數理強中文弱的學生另一個option,又或一早打算海外升學的中流學生讀。果幾間學校唔係top-tier的大學,但有幾間都係Russell Group, 咁入PKC講真 generally都未必係香港最叻最aggressive果批學生,有多個選擇都好。

除左國際課程,上游學生有校長推薦計劃入北大、清華、復旦。other than DSE, 睇得出學校有幫唔同程度學生explore不同出路 (本地、海外、國內),依點我欣賞

舞娃娃 發表於 21-11-18 14:17
PKC校長講過國際課程唔係特別target 學校內的尖子,因為尖子根本唔需要擔心出路,有D尖子甚至自己報考AL。 ...
學生只要考好3/4科DSE, 再加IELTS都夠入大部份 NCUK 聯盟既大學

hkpapa852 發表於 21-11-18 15:10
學生只要考好3/4科DSE, 再加IELTS都夠入大部份 NCUK 聯盟既大學

如果讀唔到書的話,其實考好3-4 科DSE 絕非容易.............

回覆樓主:

我以為入得培僑會對祖國的大學,如北大丶青華更有興趣。

吹水媽媽 發表於 21-11-18 15:15
如果讀唔到書的話,其實考好3-4 科DSE 絕非容易.............

考3-4科DSE都唔掂, 唔通讀IFY就會掂?
睇番人地NCUK正規要求係IELTS平均分碼要5先可以讀IFY

hkpapa852 發表於 21-11-18 15:24
考3-4科DSE都唔掂, 唔通讀IFY就會掂?
睇晒人地正規要求係IELTS平均分碼要5先可以讀
...

我識得有個中學生,得數學同英文掂,香港肯定係讀唔到上去。幾經波折去咗外國銜接上大學,專科讀數,畢業後回港在某某大學做助教。

吹水媽媽 發表於 21-11-18 16:02
我識得有個中學生,得數學同英文掂,香港肯定係讀唔到上去。幾經波折去咗外國銜接上大學,專科讀數,畢業 ...
但數學同英文掂, DSE考學數學, 再加M1/M2, 之後再考多一科 (中/英/通以外既科), 呢3科(數+M?)全部攞4係英國都有唔少同NCUK聯盟中游個堆大學級數既學校選擇

hkpapa852 發表於 21-11-18 12:51
我最初以為培僑係分流學生, 但見佢簡介會sell呢個課程, 又係另一回事

而且培僑似乎無講到, 因為佢地唔係按 ...

Hong Kong "Students entering via this route [Successful completion of Form 5 / Year 11 with an average of 60%] may have limited progression options" refers to the following?

Please note the additional requirements for progression to the University of Manchester, outlined here.

https://www.ncuk.ac.uk/wp-content/uploads/2021/01/TUoM-Pre-Requisites-Dec-2020_final.pdf

Progression to The University of Manchester from the International Foundation Year

The University of Manchester receive thousands of applications from NCUK students each year. Due to the high demand, the university will only make offers to NCUK students who have been admitted onto the International Foundation Year (IFY), with a previous qualification deemed to be the equivalent, in standard, to AS Level.

Students must meet the prerequisite standard prior to starting the NCUK International Foundation Year and The University of Manchester will, unfortunately, not make offers to students who take the NCUK International Foundation Year at the same time as a high school qualification.

......

Unquote

我同意唔能夠靠ify預科課程入讀英國頂尖大學,但培僑ify亦同在英國讀既預科課程一樣,可以以較低既成績入讀心儀大學學科,系香港讀節省左唔少金錢.
如果只是要求入讀世界前100大學,入讀ify課程不難達到,由過往學生出路,亦可憑此成績入讀香港三大.
今時今日,一條龍學校,鋪埋去英國讀大學既路,都算是咁了.
而家ify都開左兩班,變成讀唔好ify要踢出來考DSE.(校長簡介會原話)

apap08 發表於 21-11-18 15:16
我以為入得培僑會對祖國的大學,如北大丶青華更有興趣。

係,有點失望,竟然係新增一個學制銜接外國大學,好多人讀培僑就係想回中國讀大學。

amidreamer 發表於 21-11-18 20:54
係,有點失望,竟然係新增一個學制銜接外國大學,好多人讀培僑就係想回中國讀大學。
...

https://www.news.gov.hk/chi/2021/11/20211104/20211104_161513_246.html

考DSE也可以報內地大學呀?

amidreamer 發表於 21-11-18 20:54
...

亦有此path — 校長推薦計划,「唔使考DSE都有大學讀,我地真是有咁笋既嘢」,校長簡介會原話.
‹ 上一主題|下一主題