用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教天主教總堂區小學用家
go

請教天主教總堂區小學用家 [複製鏈接]

對哩間學校有興,可適錯過9月份的簡介會。請問有無用家可以分享下校學推行的校本國際課程係點樣架、學生普特質係點、校風如何 感謝!

0    0    0    0

sheepeep 發表於 21-10-26 10:23
對哩間學校有興趣,可適錯過咗9月份的簡介會。請問有無用家可以分享下校學推行的校本國際課程係點樣架、學 ...

我都想知

小一基本上有一半以上是非local 學生,每班25-28人,中英數再分小班,程度差唔多嘅一齊上堂,我仔之後對英文抗拒,而家已經慣咗,功課量不多,每日3-4樣,英文程度比較深,除咗書本,學校會有額外教材,有phonics,每星期會有reading log, 英文書閱讀報告做,學校都係鼓勵學生閱讀,早會前所有學生會喺hall到睇書,同埋有個smart sticker program, 儲貼紙,每月尾可以換禮物,學校係推行design thinking, 以學生為中心,學校遲啲應該仲有簡介會

mssharon 發表於 21-11-10 08:57
小一基本上有一半以上是非local 學生,每班25-28人,中英數再分小班,程度差唔多嘅一齊上堂,我仔之後對英 ...

謝謝你 請問是否英小?數學都是英文?

morrigan 發表於 21-11-10 23:19
謝謝你 請問是否英小?數學都是英文?

是英小,除了宗教是中文廣東話,但會背英文禱文,中文是普通話,數學也是英文,我仔話初初會有廣東話輔助

mssharon 發表於 21-11-10 23:24
是英小,除了宗教是中文廣東話,但會背英文禱文,中文是普通話,數學也是英文,我仔話初初會有廣東話輔助
...

校風好嗎?

回覆樓主:

天總2021年升中結果參考以下分享

#9 #11
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3861055
‹ 上一主題|下一主題