用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 返英轉機問題
go

[英國] 返英轉機問題 [複製鏈接]

轉機其他國家要核酸驗測嗎?
有無人知?邊到可以睇到?
謝謝
   0    0    0    0

難相處 發表於 21-9-1 13:40
謝謝

應該睇返入境英國green list,暫時香港飛英國可考慮經新架波、德國、芬蘭、瑞士轉機而不須隔離10日
Red, amber, green lists: check the rules for travel to England from abroad - GOV.UK (www.gov.uk)

謝謝
睇你邊度轉機咪睇番果間航空公司同國家既轉機要求囉,大部分既國家/航空公司都係要求72小時內既檢測,所以本身直航都係要做,可以用埋轉機,不過計既72小時就計第2程出發時間.如果轉機國家都係green list就仲方便,不過都要留意埋飛行中途有無停站雖然唔駛落機,就好似Emirates 香港去Dubai中會停曼谷上客,而曼谷上左Red list

謝謝

除非你需要入境,否則應該唔洗,不過你擔心的話可以去返嗰個國家衛生部門網站,睇返對過境旅客有乜要求。

另外,每到另一國家轉機時,都會再check咗report及身分證明文件先可以登機,你要預返做登上入英國境嗰班機之前3日嘅陰性檢測。同埋嗰個國家係咩顏色地區,例如red,咁你入英國就會當係red地區嘅乘客處理。
8-)
‹ 上一主題|下一主題