用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
發新帖回覆
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 21-8-13 15:47
按#16樓嘅資料,點解MBBS喺18年DSE收生突然減少呢?
Preclinical 嘅三年壓縮到2年,白老鼠(包括教職員)讀嘅反肚,教嘅做嘅反眼,大家都同友好講幾難頂,想有U life,考慮下中大啦。
加上GPS嘅引力,點都會有幾十人去報,局面就係大家見咁啦。

事實雖然有各種學制申請人,但2間醫學院都畀到不同選擇本地學生,我係咁覺得。
無浪費到社會資源。

chickchick 發表於 21-8-13 18:36
回覆 ABC-DAD 的帖子

而且,有好不少nonjupas都係 dual-curriculum的local school 讀書。
就係唔明好似有一啲媒體,要將收唔收到75%DSE學生入讀MBBS,當成,醫學院嘅一個非常重要嘅工作指標,但其實並唔係,決定權係在家長同學生嘛。我反而想媒體考究一下,到底醫學院嘅課程設計,最終個outcome係點? 承諾要提供畀入學同學嘅教育同訓練,係咪在六年內對現到,收全港最頂尖學生嘅醫學課程,同正常入學嘅課程嘅醫生教育,有咩顯注分別?

畢竟都係受資助學位,如果媒體可以追貼啲,咁每年可以幫到家長同同學更好去計劃囉。

LingChiBaBa 發表於 21-8-13 19:50
Enrichment year係一個關鍵嘅原因。加上梁院長見17年收DSE生超過7成,喺INFO DAY就話會收75%DSE生 ...
你出文分析得好有條理同結構。

醫生呢,跟本係唔係好發展嘅事業呢?

我一直幾抱懷疑嘅觀望態度。

真係決定去嘅,又之前有瞭解同考慮清楚,家人唯有支持。

都開心知到今年唔係一面倒全部尖子讀醫。

LingChiBaBa    發表於 21-8-13 21:53

kiwi2007 發表於 21-8-14 12:59
如果要多謝中大醫學院,相信首先要多謝創院院長蔡永業醫生,中大當年在極度捱打嘅情況下創立 Faculty of Me ...
我相信,以現今中大年輕人接棒人嘅 睿智同魄力,會明白類似嘅意識型態,會係未來發展嘅阻力,亦唔係當年要香港多辦一所醫學院嘅原意,唔係理想嘅發展方向。
好多人對中大嘅支持同 期許,並非要停留在這種所謂嘅兩大意氣之爭

維基>>>
早在1968年,市政局議員兼崇基學院校董黃夢花公開建議香港中文大學成立醫學院,以解決醫生不足的問題。香港立法局在1974年通過在香港中文大學成立一所新的醫學院的提議,1980年中文大學醫學院正式成立,由蔡永業醫生為首任院長。但在籌辦過程中,當時的大學及理工教育資助委員會提出,如中大醫學院的學歷欲得到英聯邦國家承認,就須跟從香港大學醫學院的作法,招收參加香港高級程度會考的考生 (這為當時香港大學的入學考試)(修讀五年), 但它們同時也不反對中大循香港高等程度會考招收學生(這為當時香港中文大學的入學考試)(修讀六年, 但這些學生首年需於理學院就讀, 再於第二年投考醫學院),這代表中大醫學院可以採用雙軌制收生。但這個建議引起中大部分師生強烈不滿, 因為這令人聯想於兩年前政府建議中大採納本科三年制的意圖再起。經校方討論, 仍決定採用雙軌制收生。醫學院在1981年完成基本建設並開始招攬首批醫科生。#

回覆 kiwi2007 的帖子

良性發展係好事嚟。

kiwi2007    發表於 21-8-14 21:37
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊