用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問用左手拉小提琴有問題嗎?
go

請問用左手拉小提琴有問題嗎? [複製鏈接]

請問用左手拉小提琴有問題嗎?

仔仔快五歲,他有學開piano的。由於近期教會有小提琴班,學費很便宜,所以就想讓他玩玩,他也渴望已久(無錢和時間俾佢玩兩樣)。

咁,有朋友送給我阿仔一部小提琴,但似乎好似大得制,咁,可能要自己再買過。

但發現小提琴墊下巴的膠係在左邊,即右手拉弦。
咁,我對小提琴一d都無認識。

咁,我發現阿仔在試玩時,時而用左手拉弦,時而用右手。

佢本身應該是左撇子,但二歲幾時已可以很順利用右手寫字,左手吃飯。左右手共用刷牙。拋波也是左右手都有機會用。以前給職業治療師做過左右手力度測試,佢時而左手大力d,時而右手....。因此,我想他兩隻手唔差太遠,但應該偏d左手。

咁,我剛才問佢,想用那隻手拉弦,佢話兩隻手都可以,但我問佢邊隻會好d ,佢指著左手。

咁,我想,佢右手都可以拉,但問題是是否用左手會更讓他發揮能力呢?

咁,小提琴墊下巴的膠墊都一定係方便用右手的人的嗎?有冇左手?

由於仲未開始上課。我又心急,所以,希望有人可以俾到意見我啦..thanks.....

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗
該用戶已被刪除

Re: 請問用左手拉小提琴有問題嗎?

ckwliu. 茵茵...
      謝謝你地呀﹗yes....我想像得到....剛才我取兩卷花紙同阿仔試下我用右手拉,佢用左手拉...哈哈...大戰也...咁,佢聽我咁講,就話﹕「好啦,我用右手啦﹗」

如果在管弦樂團裡又左又右,就的確係嚇c人ge...

希望他右手也靈活啦...thank you very much...

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

第一, 左右手的琴是不一樣的。如果你細心看, 指板的角度不是一個半圓型, 而是右邊比左邊多一點。

第二, 左手琴的四條弦其實是掉轉了位置 - 平常我們的是 GDAE 地排, 左手琴就會是EADG, 因為手指的位置不同了, 所以弦線也會跟著地轉

第三, 小提琴墊下巴的膠係在左邊,是用右手拉弓的, 不是按弦的。這是我們一般的右手琴。左手琴大部份 CHIN REST 會在正中間, 或者靠右的位置。

第四, 坊間是有左手琴的, 但... 坦白講, 我沒有在香港見過, 也沒有見過有老師懂得教左手琴。 (所有東西都反轉了, 相信並不是一般老師也可以做得到)

最後, 請不要以為按弦比控弓難!! 這是絕對錯誤的!! 任何上得一定程度的提琴手, 都會告訴你, 運弓比按弦要難得多。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

睡覺
我囝囝都係左撇子呀~但都係左手持琴,右手持弓,
都冇乜問題,你唔好太擔心 la!!

yankit
     thanks..我諗住如果佢用左手拉弓可能會發揮得更好而已...聽你咁講都放心了。

kaka..
    謝謝你咁詳細的告知..而加我更加明白了。...真的非常非常感激....thanks....

‹ 上一主題|下一主題