用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學vs港大同學會小學
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學vs港大同學會小學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-7-5 13:53
E,樓上網友話港同規範小,咁唔使太講紀律,又有乜方法可以教導學生正向品德教育咁呢?可能,我理解係自由 ...

其實都分享過好多次,港同「教仔」係靠化,唔係靠管。我仔係sen仔,訓輔組常客,訓輔老師同我講,訓輔係一個正面嘅詞,雖然我仔係「闖禍精」,但我同訓輔老師關係良好。我嘅壓力,只來自唔好意思令老師花多咗時間
講個例子,我仔試過傻更更聽個高年班同學點,踢咗個小食盒出街。當然事後雙雙見訓輔啦,亦各自有後果。港同唔興記過缺點,但錯咗就要有合理後果,咪就係time out ,寫檢討書,對父母道歉因為整爛個小食盒等等。最意想不到的,係老師叫高年班同學講的出做得到,應承咗「你夠膽踢我就買媽媽麵俾你」唔該去買媽咪麵!
由細到大,港同都係咁教,所以佢哋學生係習慣有道理就講,有錯就認,因為係大家檢討完自己都知衰咩

學校由小一開始,迎新週就係傾班名,作口號之外,仲有係講班規。班規唔係top down,係bottom up,係由學生主導,全班+老師同意。所以佢哋知點解要遵守,因為佢哋自己都同意應該要遵守。在港同,老師唔會當學生係「要管」嘅,而係自學嘅,包括做人態度

搭多句,我無話其他學校都唔識咁做,只講自己知的

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 21-7-5 15:08
聽聞好難考插班,希望大既讀緊,學校會體諒下啦。

識人(不止一個)係考兩次小一,同時試插小二,睇最後結果決定

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-7-6 03:31

呢樣我就只可以睇你分享,自己完全唔知當年小學若係相同情況 ...

羨慕呀!
所以點解我咁多深度分享,真係因為我家公子俾我試咗好多「新鮮嘢」

‹ 上一主題|下一主題