用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC ONE
樓主: culver
go

[英國] HSBC ONE   [複製鏈接]

我hk Hsbc one 轉去女 uk hsbc 免手續費。其實advance 轉左one 之後已免左手續費。

有時直接轉錢去女hk hsbc one, 等佢自己要幾多就轉幾多過英國。既然轉hk/uk account 都免費,等佢自己搞。

講開順便講下hk hsbc debit card, 呢張卡好好用,每次消費有0.4%現金回贈。

喺英國用呢張debit card ,直接戶口扣數,又有回贈,好方便。

aylau 發表於 21-6-4 13:11
請問係吾係可以contactless 付款購物及撘車?

搭車唔清楚,呀女應該用開student Oyster card。

Contactless 購物可以呀,我都加左入apple wallet。

aylau 發表於 21-6-4 13:57
唔好意思想再問清楚,你嘅意思係用呢張Mastercard,响英國拍卡付款,直接於香港英鎊戶口扣數?
...

直接扣英鎊戶口。

有12種貨幣,唔夠會幫你用港紙兌換,可以去Hsbc 網站睇睇。

cow 發表於 21-6-5 10:06
我仔女多用 visa signature card.
deblt card:
- 匯率自己定時間(找換時)

不是所有野都計當天匯率的,如果嗰段時間匯價上落大,隨時得不償失。

香港張debit card 今年先新出,唔同國家都可以用。

自己衡量下邊種方法好就ok啦。

ydoris 發表於 21-6-9 12:05
呢張卡同英國戶口個張係未吾同?見佢寫住DEBIT MASTER CARD,有12種貨幣。

唔同,香港呢張可以用12種貨幣,直接喺多種貨幣戶口扣數。

我女剛去完泰國都有用呢張,照用港幣兌返泰銖扣,又有回贈。

去其他國家用都方便。

ydoris 發表於 21-6-9 14:29
一張卡可以用12種貨幣。。。要簽名嗎? 好似幾好。。妳入錢,佢洗錢。。。哈哈。。。 ...

我又無研究要唔要簽名,主要contactless 拍卡同網上用。我擺apple wallet 好方便。

如果想用既外幣匯率好,可以換定擺戶口,去到用直接戶口扣數。我都諗住換定啲日圓。

ydoris 發表於 21-6-9 15:00
英國戶口個張有上限,超過要簽名。等我得閒去銀行問下先。

印象中睇過daily limit好似係港幣5萬。

好呀,你問左大家update 下。

ydoris    發表於 21-6-9 15:42

happyfamilybaby 發表於 21-7-4 00:30
係申請邊種戶口有呢隻debit card? 我申請hsbc uk離岸戶口,uk有寄debit card給我。但hk debit card就未見過 ...

直接hk Hsbc 網上申請就可以。

happyfamilybaby 發表於 21-7-4 00:34
係邊種debit card? 係換定錢係戶口,之後用debit card直接在戶口扣數嗎?仲有回贈? ...

可以換定錢,有12種貨幣,我多用英鎊同日圓就換定喺戶口,用時直接扣。

如果戶口無要扣既外幣,會用當日匯率兌返扣港幣。

我女試左用完回贈會入返戶口,雖然唔多,但每次都有幾好。

ydoris 發表於 21-7-9 08:27
我去HSBC問過張DEBIT CARD,佢話本身張卡吾主張吾係卡主用,如對方要檢查用者身份,係有權吾俾用。同埋因為 ...

豁免年費

janicetsang 發表於 21-9-21 03:14
呢2日女在英國用左香港張HSBC one debit card幾次,銀碼最高去到90磅,都無問密碼,暫時覺得幾好用啊 ...

好用又有回贈,好方便
‹ 上一主題|下一主題