用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哥哥讀緊地區一線,妹妹有SPK K1 offer
樓主: babycat2017
go

哥哥讀緊地區一線,妹妹有SPK K1 offer [複製鏈接]

babycat2017 發表於 21-5-22 15:10
哥哥讀緊地區一線津校,學校大約有55%升到Band1 (1A-1C)
妹妹依家係超細B讀緊地區幼稚園,但又以大B身份收到 ...

如果你純粹擔心repeat的心理關口,真係完全唔使擔心,尤其係11-12月b,9月超大b repeat也大有人在。大b的優勢在上左小學後就唔明顯,但入SPK最大的好處,係大比例上到小學,而上到小學就上到中學。讀哥哥那間,升中要入SPC級數的學校,級頭10名都未必得啊!當然,讀SPC絕對要付出,朋友陪讀足6年咪話唔辛苦。之不過,讀津小想升中入SPC,一樣係要chur爆。

你個case根本nothing to lose,萬一小學部唔收或唔鍾意,都入得返哥哥那間,點解唔先試吓?

WinnieCatCat 發表於 21-5-24 20:24
如果你純粹擔心repeat的心理關口,真係完全唔使擔心,尤其係11-12月b,9月超大b repeat也大有人在。大b的 ...

謝謝你,都係既touch wood 都有啊哥間backup. 睇左咁多comments,諗通左好多(emoji)(emoji)

b3410 發表於 21-5-23 18:16
其實幾間出名的龍校都多大B,而且都唔系“超齡”,係“適齡”
也不會大人哋一年,因為細B唔多,大部分只差 ...

Thanks

1. 樓主已經得到一個好 repeat offer (恭喜!低概率事件,已經成功了):很多人贊同

2. 一些家長希望藉著 repeat 來得到好的幼小 offer (低概率事件,未知結果):很多人反對

1 和 2 本質上是同一個事情,毫無矛盾之處
repeat 為了好 offer 本質上是低概率事件,成功的人比較少
但是既然已經成功,當然去馬啦
如果只是 repeat,之後寄望得到好的小學 offer,值博率就低了

這個短暫優勢就如很多人所說,在小一末期已經消退
如果在幼稚園或者考小沒有得到理想的結果,這個打賭已經輸了

babycat2017 發表於 21-5-23 11:53
多謝你,你最後個句講得好岩。但怕個女大個覺得點解自己遲左一年畢業(emoji)
...
我本人係超細B 小學讀多咗一年變大B, 遲一年畢業細個時會覺得點解讀極都係一年班, 但已經冇咩印象
大個咗就冇咩問題, 係同學裡面我通常係最大那一兩個咁囉

Charlotte_mom 發表於 21-5-23 15:20
我哋個年代,repeat都係負面,病咗、唔合格之類
而家repeat好常見:大仔大女重考k1, p1,插班插低一年,中 ...

‹ 上一主題|下一主題