用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 三大商科
樓主: ky88
go

三大商科 [複製鏈接]

ecma1 發表於 21-6-13 16:46
下年到我個考,佢想讀商科,暫時見佢嘅水準有啲擔心入唔到八大。腦海想起恒生商學院,現時好似改咗叫恒大, ...
我在商界工作, 有接觸恆大的老師, 每年都幫學生找internship。我接觸的老師和學生都十分好,實幹又乖。八大以外既好選擇。
~easybring~

ecma1 發表於 21-6-18 21:15
多謝回覆。言下之意糸恆大讀完出嚟嘅競爭力不會比八大弱?

視乎成績,學生性格。big4 請人會睇三大,之後城大、理大、浸大(沒有排名),恆大可能較少。如果8大不入,恆大也是好學校,中小型會計師樓會歡迎有心的畢業生。
~easybring~

入8大成績要平均地好。但恆大會收到一D 偏科但有才華的學生。
~easybring~

恆大課程和老師都是著重日後工作的實用性。我請過恆大的學生(商科),DSE中文和通識成績不及上8大,英文數學OK,也認真工作,老師又努力推薦。當然學生入到8大就未必會入恆大,除非對某一科熱愛。我請人都重視性格和本身對行業的熱誠,本身工作性質簡單,不是學術研究。
~easybring~

王家爸爸 發表於 21-6-29 15:03
講得啱,成績同性格影響好大。三大同其他大學畢業,所行既路會好唔同。三大畢業,首選當然係大公司。城大、 ...
2X年前城大、理大(嶺南和浸大都有1—2個)都可以入big4,現在唔可以嗎?
~easybring~

王家爸爸 發表於 21-6-29 16:29
另外,其實你係比較緊好學校最差嗰啲,同弱校最好嗰啲。首先細公司對三大(如果太細間,甚至八大)無太大吸 ...

講到尾都係工作態度,同埋我想比機會三大以外的學生。當年,我為左喜歡的科目入了城大,之後同三大,也有理大和城大的畢業生一起入到big4,當然三大的學生數目較多,而且佢地一直到今天也很有本事。回想入big4也不是一件大事,但有前輩比個機會,覺得很幸運。最細的公司是沒有吸引力的,人工高也不去。
給其他家長:唔係人人都係狀元級,入不到三大,也可以有其他選擇,唔可以話佢地一定差D,可能有其他優點。而且,可以再進修、專業考試等,搵到自己鍾意既行業就可以發揮到。
~easybring~

poonseelai 發表於 21-7-15 07:39
做過big 4 會覺得不是一件大事,未做過始終係吸引,個 CV 又靚D。今年間間都缺人, 小型請唔到人,中型跳 ...

同行, 十分同意你睇法。未讀大學已經好想入BIG4,已經過左20+年職涯,覺得BIG4都唔太特別,回想又真係學到野,識到好多叻人。

王家爸爸    發表於 21-8-6 22:59
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題