用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中路完成,入離分享下
樓主: chasedream
go

升中路完成,入離分享下   [複製鏈接]

回覆 YmOra 的帖子

沒錯,我女的二缐小學頭三派得好好,甚至好過一線

YmOra    發表於 21-4-11 10:15

我又分享下啦!我囡葵青區二線小學,Band1B-1A!不是級頭,當年我們一家只想近屋企嘅小學,所以自行順利入咗呢間二線!當五年級嘅時候,囡話媽咪升中我可唔可以自己揀,去揾一個目標,佢俾咗幾間Band1B 嘅中學,俾我睇話想讀呢兩間,(但係當時成績仍然係Band2A)我就話成績唔好去邊度人哋都唔會收你,跟住佢唔服輸,努力讀書,最尾升上Band1B-1A面試嘅幾間有:
福建
First in:有
Second in:有
Results:Offer
Smc
Second in:有
Results:waiting
HYS
Second in:沒有
匯基東九龍
*因為囡心儀福建,所以沒有參加此校面試

讓我又分享下啦!我囡讀觀塘區觀塘區二缐小學,也算是級頭。

1.DGS

• First in  (Y)
  • Second in (N)

結果:Waiting

2.HYS

• First in (Y)
  • Second in (Y)

結果:Offer (但沒有take offer)

3.GHS

• First in (Y)
  • Second in (Y)

4.YWGS

• Interview (一定有)

結果:Offer (take offer)

5.BPS

• Interview

阿珠媽2號 發表於 21-4-11 10:21
讓我又分享下啦!我囡讀觀塘區觀塘區二缐小學,也算是級頭。1.DGS
  • First in  (Y)

• 除左dg之外,其他全中,好叻女

KathyTung 發表於 21-4-11 10:11
    我又分享下啦!我囡葵青區二線小學,Band1B-1A!不是級頭,當年我們一家只想近屋企嘅小學,所以自行順利入 ...
    小朋友有目標,有進步,恭喜!

b3410 發表於 21-4-11 10:40
    小朋友有目標,有進步,恭喜!
    感謝

一個有趣的見解,如果一間四線小學嘅級30,比一間一線小學嘅級30,學術實力更厚,究竟兩間小學中邊間係一線呢?~~~

mcl203 發表於 21-4-11 11:02
    一個有趣的見解,如果一間四線小學嘅級30,比一間一線小學嘅級30,學術實力更厚,究竟兩間小學中邊間係一線 ...
    應該係指級頭。有D叻叻小朋友的確係抽到邉間讀邊間。如果同一名次就比較難超越啦

mcl203 發表於 21-4-11 11:02
    一個有趣的見解,如果一間四線小學嘅級30,比一間一線小學嘅級30,學術實力更厚,究竟兩間小學中邊間係一線 ...
    其實我都有個疑問, 到底一線小學的級二叻d吖,定四線小學的級一叻d?
    前者叻極前面都有一個叻過你, 後者已是可比較之中最叻, 可以叻到是宇宙最強!

小鹿揀學校 發表於 21-4-11 11:34
    其實我都有個疑問, 到底一線小學的級二叻d吖,定四線小學的級一叻d?
    前者叻極前面都有一個叻過你, 後者已是 ...

邊間你最貼身先?~~~

小鹿揀學校 發表於 21-4-11 11:34
    前者叻極前面都有一個叻過你, 後者已是 ...

睇sample size
    一級30考第一,同一級200個考第一,已經唔同概念。一級200可能分6班,每班30個左右。咁A班第一可能係全級第一,也可能全級第十幾。同樣道理,所謂N綫小學,可能人數少,考第一可能非常叻,也可能真係一般般,變數大。不過,人數多的學校,或者打木人巷學校,可以考第一,絕對唔係凡人

至於中間位,無人知喎。因為如果sample size 唔夠大,變數大。

好似中學,出過狀元學校,同恆常出狀元學校,已經不同概念

mcl203 發表於 21-4-11 11:38
    邊間你最貼身先?~~~
    我哋係二線小學的級十幾, 甚麼都不是

b3410    發表於 21-4-11 11:52

小鹿揀學校 發表於 21-4-11 11:48
    我哋係二線小學的級十幾, 甚麼都不是

我都甚麼都不是~~~

bobbob    發表於 21-4-11 14:12

b3410 發表於 21-4-11 11:42
    一級30考第一,同一級200個考第一,已經唔同概念。一級200可能分6班,每班30個左右 ...
    都係 , 精準d講, 應該講清楚 級幾 out of 幾人
    成日同人傾計, 話佢個仔 DSE 30分, 我接住一定問計5科定6科? 心諗, 差好遠噃,好煩

小鹿揀學校 發表於 21-4-11 11:53
    都係 , 精準d講, 應該講清楚 級幾 out of 幾人
    成日同人傾計, 話佢個仔 DSE 30分, 我接住一定問計5科定6科? ...

7+1 ?~~~

b3410 發表於 21-4-11 11:42
    一級30考第一,同一級200個考第一,已經唔同概念。一級200可能分6班,每班30個左右 ...

的確一線小學級二會比四線/寶校級一好d。我女個日去面試校長面試問點解住九龍塘但去荃灣讀小學的確幫女轉名校小學是很好嘅選擇,但都係可以因為咁而考唔到咁top成績,我女小學中文小學,倘若我真係比佢轉去mcsp,佢可能考得好差,我女做過mcs五年級英文卷,話難過佢小學好多
    以前一年級住在荃灣,所以讀荃灣小學,二年級搬來這區後有幫佢報名插班kts同apskt,但係無收她(我女面試無講呢件事)但好彩沒去讀

chasedream 發表於 21-4-11 12:03
    的確一線小學級二會比四線/寶校級一好d。我女個日去面試校長面試問點解住九龍塘但去荃灣讀小學的確 ...

條路都唔同咗,唔可以咁比較嘅。可能,你囡一早入咗MCSPS,已經係級頭呢。不過,又可能,佢中文無現在咁好。世事無完美的~~~

我覺得可以搬家九龍塘先最勁!

有次經過喇沙道附近小朋友話鍾意呢區……我話咁你要加油啦!

cafeva 發表於 21-4-11 12:32
    我覺得可以搬家九龍塘先最勁!

有次經過喇沙道附近小朋友話鍾意呢區……我話咁你要加油啦! ...

我女成日同我呻話佢好自卑因為呢區其他人全部讀名校小學,當佢地問女讀邊間小學佢都唔答之前佢去屋企附近學打波,d同學全部都係耀中/其他名校d人,跟住我女完全融入唔到

chasedream 發表於 21-4-11 12:03
    的確一線小學級二會比四線/寶校級一好d。我女個日去面試校長面試問點解住九龍塘但去荃灣讀小學的確 ...

如果你女插得入 MCSPS ,應該唔會係考得好差的人,通常插班入去的,之後都係前列份子。話說早前有一年 SPCC收左 5個 MCSPS,5個都係插班生。

你女唔係讀 MCSPS,覺得佢份英文卷深唔出奇。如初小已在 MCSPS 讀,就算整體成績比較差,大概高小時都唔會覺得份英文卷特別難。

‹ 上一主題|下一主題