用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 想問下大學想讀物理治療,無考BIO只有CHEM或PHY可以嗎? ...
樓主: sonyumd
go

想問下大學想讀物理治療,無考BIO只有CHEM或PHY可以嗎? [複製鏈接]

Bluegene 發表於 21-12-21 18:23
計Best 6,冇見到任何講中文有好重的加權

Radiography 要讀 physics同相關應用科目,點會話課程唔洗計數? ...

中文加權我要問返人,我識人讀放射學

放射學的physics要計e=mc2 同photon energy果d

但都是類似香港高中physics錦弱化無需高等數學
都是加減乘除 之類
完全無需dse數學延伸單元d野

不需要calculus matrix,
另外ct要fourier transform

但不需要計,只需要明什麼是frequency domain果d

關於中文加權我是聽人講應該大約2018年入學同之後幾年都有,之前就無,不肯定而家有無
Ap20015 radiation physics以前絕大部分無需calculus,但最後一題要A+就要識,
Year1個phy以前無需calculus,有2個course自由選擇,一個要calculus,一個吾洗

Bluegene 發表於 21-12-21 18:23
計Best 6,冇見到任何講中文有好重的加權

Radiography 要讀 physics同相關應用科目,點會話課程唔洗計數? ...

poly U 網頁寫左以下科目係最大加權,包括埋中英文,最大加權 係 X 10,中文早幾年並不在X10名單內,係近2、3年先有,PT都係咁,中英文高分幫助都幾大,對文理兼備學生有利啲。

----------------------------------------------------------------

There is no compulsory subject requirement. Preferred subjects with the highest weighting for admission score calculation include:
  • Chinese Language
  • English Language
  • Mathematics
  • Biology
  • Chemistry
  • Physics
  • Combined Science: Biology + Chemistry
  • Combined Science: Biology + Physics
  • Combined Science: Physics + Chemistry

October. 發表於 21-12-21 21:18
poly U 網頁寫左以下科目係最大加權,包括埋中英文,最大加權 係 X 10,中文早幾年並不在X10名單內,係近2 ...

我知道該preferred subjects。中英數都係,我的意思唔係只有中文特別加權。PT and OT 中英也是 preferred subject。

skywalker167 發表於 21-12-21 19:58
中文加權我要問返人,我識人讀放射學

放射學的physics要計e=mc2 同photon energy果d
你講的我都讀過,但我唔會話唔駛計數,當然未必係用複雜的數學理論。

YmOra 發表於 21-12-1 18:38
"理大"其實有必要攪到咁複雜地計算那收生分數嗎?!係咪未見U先嚟個數學大考試,計得掂嘅先好 ...

我都係睇極都唔明

真係要慢慢計
‹ 上一主題|下一主題