用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶vs基崇求教
樓主: chiehchieh
go

李國寶vs基崇求教 [複製鏈接]

kennis_t 發表於 21-3-18 14:37
佢地有5班, 其中2班有外籍同學

噤西史係咪個範圍細好多呢
因為西史好悶 又要串字

回覆 ksorange 的帖子

哈啥,開學以嚟未教到佢呀,未答到你不過如果讀英文中學小朋友本身個英文底子一定要有番咁上下,因為除左中文同中史全部都用英文教,唔好講西史,其實Science都有大把字串,如果小朋友讀開中小咁Maths都要慢慢適應 唔喺連條題目都睇唔明
到左中學D maths一下子深左好多,我同老公諗返自己細個好似都冇學過,所以我已教唔到佢,所以除左要適應由中轉英外,仲要適應D課程深度

happystone 發表於 21-3-18 16:03

哈啥,開學以嚟未教到佢呀,未答到你不過如果讀英文中學小朋友本身個英文底子一定要 ...

我小朋友係中小 都要適應

可唔可以講下點解你選李國寶

因為鍾意佢英文語境同校風好,因有朋友仔女喺嗰到讀都略知一二
上網睇comments都正面,同聽校長個talk感覺都好好

其實都係想揾間適合阿仔既學校,揀得直資就係唔想太谷但又學到野,資源亦較多,同埋感覺LKP比較活潑,啱阿仔多D

之前有其他banding更高的直資收阿仔但我最終都係揀LKP, 因為嗰間太谷,入到去佢會好辛苦同包尾,自己知自己事,對我嚟講適合阿仔最緊要

希望幫到你

chiehchieh 發表於 21-3-18 10:59
yes我好buy 基崇 校長,但LKP 語境好同比較活動教學
睇完兩間升一簡介會,就會知道兩間英文水平爭好遠。
你可以自己睇完比較下!

happystone 發表於 21-3-18 16:43

因為鍾意佢英文語境同校風好,因有朋友仔女喺嗰到讀都略知一二

我同你一樣咁諗。不過剛剛打俾學校嘅升學主任,佢話我小朋友唔需要入李國寶....

ankhsiuman 發表於 21-3-18 16:51
我同你一樣咁諗。不過剛剛打俾學校嘅升學主任,佢話我小朋友唔需要入李國寶....
...

我唔會信小學的津校老師 佢地個個跑業績 都唔係全面睇學生入邊間
最好入band1 頭造靚學校個升中表

chiehchieh 發表於 21-3-18 10:32
小朋友B1B-1C, 英文好, 請教下大家意見會怎決定?

國寶  

我仔小學咁多年入LKP 嘅學生排名都係高過TTCA 。

回覆 Heihomami 的帖子

我校都係,入LKP既都係b1b~1c既同學仔,入TTCA都係b2生
‹ 上一主題|下一主題