用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1b 華英、銀禧會否太進取
go

Band1b 華英、銀禧會否太進取 [複製鏈接]

九龍城私小女,級排19 ,應屬b1b尾,冇獎但有校隊及課外活動。自行揀華英、銀禧會否太進取?
   1    0    0    0

atmtran11 發表於 20-12-30 14:43
九龍城私小女,級排19 ,應屬b1b尾,冇獎但有校隊及課外活動。自行揀華英、銀禧會否太進取? ...

個人認為,响自行,華英會是進取咗!但,銀禧則屬OK!如果,對華英心儀多過銀禧好多嘅話,提提你小心一個唔覺意被銀禧收咗就無機會响大抽獎"搏"多次入華英了。

atmtran11 發表於 20-12-30 14:43
九龍城私小女,級排19 ,應屬b1b尾,冇獎但有校隊及課外活動。自行揀華英、銀禧會否太進取? ...

華英浪費自行一個機會,銀禧可以一試。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 YmOra 的帖子

謝謝!真心認同華英校長理念同諗住出年華英要用文理舊校舍會令有啲人卻步。

atmtran11 發表於 20-12-30 15:16

真心認同華英校長理念同諗住出年華英要用文理舊校舍會令有啲人卻步。 ...

係㗎!暫借校址將離開九龍城區係有"隱憂"㗎!但,由於第一年係咁樣進行升中派位,我不敢亂下定論住,加上,我有DD認為,華英實在很熱,有好多人或許不介意暫借外區學校仍然想入華英,再加上,反而可能多咗住近"新蒲崗"付近嘅B1a學生問津添,例如,黃大仙區和觀塘區,觀塘區尤其更甚,因為華英一向都有提供"他區位"給觀塘區嘛!若然,對華英的理念認同嘅話,你真的需要小心自2是否選擇"銀禧"呢!

YmOra 發表於 20-12-30 15:26
係㗎!暫借校址將離開九龍城區係有"隱憂"㗎!但,由於第一年係咁樣進行升中派位,我不敢亂下定論住,加上 ...
多謝提醒⋯⋯其實好矛盾⋯⋯唔揀銀禧自2, 又驚大抽獎派咗去非心儀學校。因為冇咩抽獎運,自己升中派到去第9志願。

atmtran11 發表於 20-12-30 15:34
多謝提醒⋯⋯其實好矛盾⋯⋯唔揀銀禧自2, 又驚大抽獎派咗去非心儀學校。因為冇咩抽獎運,自己升中派到去第9 ...

咁!你先要逐步逐步咁去想想自己想點好。平衡晒"多寡"就可以有更清晰的方向。

不過,以你的孩子B1b成績入讀"銀禧"嘅話,存在的隱憂較少,會是幾適合呢!

但是,幸運地入到"華英"則比較多的隱憂要响未來解決,直接DD講,即係一定要努力讀書。

YmOra 發表於 20-12-30 15:50
咁!你先要逐步逐步咁去想想自己想點好。平衡晒"多寡"就可以有更清晰的方向。

不過,以你的孩子B1b成 ...
個女係一個自主學習嘅人,我哋冇咩理佢功課考試,只係間唔中叫佢唔好咁心散(尤其疫情其間),老師也認同佢嘅能力,話佢好睇學習氣氛(現小學係愉快學習類),氣氛好,佢會自己加多兩錢肉緊。所以老師也叫佢可以試吓華英。如果自2唔放銀禧,你會有咩提議?

atmtran11 發表於 20-12-30 15:59
個女係一個自主學習嘅人,我哋冇咩理佢功課考試,只係間唔中叫佢唔好咁心散(尤其疫情其間),老師也認同佢 ...

了解多了,咁!照睇你女兒好適合"華英",反而我有DD覺得銀禧未必適合她,因為銀禧俾我感覺屬"漸進式"學習,這點反而適合我囡囡,講番,若然你囡囡個性係咁,我也認同華英十分適合她响那兒成長。只是,你女兒係有實力,但e+只得B1b成績自行揀華英實屬無乜機會,之但係,只要有機會入讀到華英,你和你的班主任對囡囡都抱有信心成績一定可以不斷提升,咁!這要點係足以堅持去選擇華英,純粹個人睇法,由於"極適合",故自行和甲部和乙部亦不要輕易放過,要預咗未必第一關自行就能夠順利入到的心態,縱然入唔到,華英對囡囡亦有自行面試的印象,對叩門亦有好處。至於另一間建議,我會揀"上智",因為她也是自主學習為主,就算唔覺意入到也不會後悔嘛!但,兩間同屬B1a英中,响自行係唔容易入到,若然認為適合就不輕易放過。

YmOra 發表於 20-12-30 16:32
了解多了,咁!照睇你女兒好適合"華英",反而我有DD覺得銀禧未必適合她,因為銀禧俾我感覺屬"漸進式"學 ...
多謝你嘅意見。我見上智比華英更受家長熱棒⋯⋯

atmtran11 發表於 20-12-30 15:16

謝謝!真心認同華英校長理念同諗住出年華英要用文理舊校舍會令有啲人卻步。 ...

D家長不會卻步啦,華英借的校舍已清楚知道。

而且文理舊校舍,在啟德站行過去算近,交通比原校舍可能更方便。讀到高中便可回華英重建的新校舍畢業影畢業相,多麽的好。

CMMANDY    發表於 20-12-30 18:20

啟程村入34網, 仲有何壽南小學, 搬左去啟情, 住黃大仙的學生, 華英搬去新蒲崗, 啱哂他們

atmtran11 發表於 20-12-30 17:27
多謝你嘅意見。我見上智比華英更受家長熱棒⋯⋯

個人認為,兩校的熱度差無幾,估算自行申請人數大約500左右。只是近排陣熱風吹上智而矣!過一陣咪又輪到番華英,迦密也是經常多人問嘅熱校之一。

‹ 上一主題|下一主題