用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二想改善中文的作文
go

中二想改善中文的作文   [複製鏈接]

emmyfok 發表於 20-12-2 08:40
其實,初中作文,五六十分唔算差,除非學校比分好鬆手,一般全級最top都係七十幾咋!
就咁睇分數,囡囡寫文 ...

係呀!阿囡學校中作60幾分已經好高分啦!
就算平時好喜歡睇中文書,好似我侄仔咁,佢都會買有名家寫作心得,名篇推介,內裏有佳作欣賞的寫作書。佢中學中作一向係全级頭㡬名。

在唔同題材的內容,結構,用詞方面再多思考,提升自己寫作技巧和能力。

其實中學寫作好緊要,佔分重咗,聆聽综合方面亦有一篇實用文中二要寫500字以上,今次派卷唔少人低分,因為可能用錯資料,寫唔到point, 或寫漏。在議論文方面宜下些功夫,點様用論證方法,引申拓展寫作,平時其實平時可以自學,有所領悟和多作思考!

睇佳作,睇書,睇報章可以有更多靈感和啟發!

b3410 發表於 20-12-2 13:25
好的老師改作文,應該唔止改一次,要慢慢執。每次俾comment, 要求同學去改,不過,唔可以寫出來叫佢抄落去 ...
知道點解失分,再知道點樣改善,去豐富自己文章當然係最好!
不過我諗去到高中,有需要時才肯寫文给别人改
現在學校老師見您寫得唔錯,comment 幾句,不用再作或再改。阿囡每次都好認真寫,為咗不用再跟進。

細細粒媽咪 發表於 20-12-2 14:54
唉, 就係自己因工作關係要考dse 中文, 嘩, 一睇下人地d作品,我自己就沒所謂,攞個2就得,但呀女唔可以 ...
自學,私補,補習社名師各有好處和唔好處。
您要睇孩子能力,佢意願,實際情況作決定!

林溢欣好似要中文全科補,不是只是補中作。我見我朋友個囡係中四開始去,本身叻,拿中文全科考試技巧,最後入咗醫科。

b3410 發表於 20-12-2 20:05
我暫時諗到的方法都係仿寫希望寫多D之後,會有自己的風格。
我意思係阿囡唔肯寫過,因佢學校如果作文寫得好,係不需要改過或抄過,所以佢每次都好認真作。

佢亦睇咗唔少篇佢表哥推介的文章,6樓有提,阿囡因之前睇中文課外書唔少,加上呢哋作文分析,自己領悟和發揮,其實效果可以好好,雖然佢除咗學校作文,其他時間唔肯再作。

b3410 發表於 20-12-2 20:58
有冇書名/樣睇下?

下面呢套再加課室作文初中寫作系列。可能阿囡睇咗,連閲讀理解都進步唔少,可以去書局睇睇內容。不過您囡囡已經中四,可能要睇深度高些或林溢欣那些教材(我已有,那位朋友囡囡給的,不過可能要留待中三、四佢才有興趣)

Eunicecat    發表於 21-1-15 23:59
b3410    發表於 20-12-2 21:24

細細粒媽咪 發表於 20-12-2 21:25
好, 等我買比佢睇下, 現在迫緊佢每日睇半小時, 希望都幫到少少, 另試試找d平平地既堂, 比佢交作文人地 ...

阿囡不喜歡給人改文,不過佢又好喜歡睇人改其他人的文章。佢有興趣的話,一本好快睇完

b3410 發表於 20-12-2 21:25
多謝你呀!啓發到我!!
大家互相啓發

b3410    發表於 20-12-2 21:52

S-Kwok 發表於 20-12-2 22:30
學校都有指定買呢本。
但我哋買咗呢本,仔亦睇緊呢本。
學校指定要睇冰心,老舍等做閱讀報告。

S-Kwok 發表於 20-12-2 22:27
但冇人改文會唔會難進步?

係會難進步,之前呈分,一日末派卷亦會頗驚嚇,見其他同學又補習社作文,有啲又自己作定幾篇,叫阿囡佢真係唔肯寫,因佢中作連續幾年都選去比賽(校內),佢覺得自己無需要平時就唔肯作。給上面作文書佢自己領悟。小六即場比賽時居然拿奬(作咗一篇冒險故事)更加唔會作。不過見佢初中適應,亦順佢意,惟有等佢慢慢進步

S-Kwok 發表於 20-12-3 09:11
本身已有天分,自己又懂得睇賞文分析,如果可以每星期寫,當然更加好,不過唔寫亦無大礙,可將時間投放其 ...
肯睇吓寫作書,又肯作吓,一定會有進步!
現在間中學,作文係堂上作完交,唔見有其他教材,真係靠自己,好在有個底。

反而以前私小中作教學好有系統,又教寫大綱,又mind map。另到阿囡睇作文書容易吸收

英作現在中學教得好好,老師好有心機準備教材,如寫feature article 會有幾版紙介紹先,又有精選佳作給同學參考,又鼓勵上網再找資料,然後才堂上出題目作。

‹ 上一主題|下一主題