用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 本地升大学,會考虑讀國際学校嗎?
go

[其他] 本地升大学,會考虑讀國際学校嗎? [複製鏈接]

deco99 發表於 20-8-4 08:38
都有好多IS學生而家讀本地大學。現今我對IS學校最唔滿意嘅地方係,好多唔了解唔認同IS教學方式嘅家庭都讀I ...

(只是回應deco 不是話樓主)
冇辦法種種原因香港現在expats少了,
低年班的確多了很多local家庭亦容易入了
Local 唔緊要但心態繼續local又不了解IS
入讀原因只是「唔想入local 所以入IS」
一入學就最關心邊度補phonics/writing/grammar/英數/當然中文冇得講
我好多現在即將初入IS的朋友都問我,我說我女只補中文,他們總是覺得很冇安全感,彷彿番到學校是教不到東西的所有野都要spoonfeed多次。
不過經過今次停課很多家長包括我就會清楚學校有教很多東西的,不過平時上課做了所以唔覺。

oceanpark168 發表於 20-8-4 08:31
小朋友今年5年级,考到國際学校,現在不知道讀吾讀好,因为之后都唸住係香港升讀大学。 ...

其實最初為甚麼會報IS?試吓得唔得?
暫時有些IS都多人在香港讀大學,我見有些都一半人留港
不過將來non jupas收生程況如何就冇人知最好兩手準備

gavroche915 發表於 20-8-4 11:00
不能同意更多...好多家長等小朋友讀到 K2最後學期發現未能入讀心儀 LS ... 就會開始上黎問報邊間 IS可以即 ...

呢D搵IS做直私backup的最無厘頭, 仲要入左IS Y1之後又走去小一大抽獎,抽中間名校便上來問人IS vs 名校,主要考慮係因為唔洗錢而唔係教學理念。
其實不如一早留返個IS位比真正欣賞和想入IS的人吧。

CHP 發表於 20-8-4 14:23
我是同一想法。可是,我加入IS數年仍未有安全感,沒有補習,以無眼睇的心態,當放洋海外一樣。希望他們為 ...

你小朋友幾大?
其實唔係冇眼睇係冇「分」睇啫
你平時多D啟發佢
佢做咩都多D鼓勵佢
佢就會喜歡學習和有自信
同佢傾下看下書就知佢識唔少野
佢有時間就會寫信寫poem比你你就知佢識寫野
另外例如British curriculum係會list晒數學每年要學甚麼你可以參考下
達到標就不用太緊張

‹ 上一主題|下一主題