用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁對要求英文幾高?
go

陳守仁對要求英文幾高?   [複製鏈接]

小朋友平時主要講中文,簡單英文識聽但唔太願意講,面試陳守仁機會大唔大?假如考到陳守仁又會唔會讀得好辛苦?
   27    0    0    0

回覆樓主:

TSL 是英小, 面試都會考小朋友英文, 如果小朋友這情況, 要多在英文努力, 否則未必入到 2nd in.

assado 發表於 20-7-7 12:29
TSL 是英小, 面試都會考小朋友英文, 如果小朋友這情況, 要多在英文努力, 否則未必入到 2nd in.
...

面試係唔係要英文對答?因為我個小朋友識聽唔肯講,聽亦唔可以同母語係英文嘅小朋友比。我會唔會集中報中文小學比較好?定係可以試下英小?

EudyptulaMinor 發表於 20-7-7 12:34
面試係唔係要英文對答?因為我個小朋友識聽唔肯講,聽亦唔可以同母語係英文嘅小朋友比。我會唔會集中報中 ...

可以試, 但6xxx 多人申請, 如英語一般,好難入圍。

李大人 發表於 20-7-7 13:08
陳守仁中文好差,英文好,升中大多數去顏寶鈴
這個已是幾年前的事了,近年TSL女仔去DGS, HY, GH, Marymount, St. Paul convent 都有三至四十人,成績好了好多

assado 發表於 20-7-7 12:36

這個是真的,始終TSL重視英文,收生都以英文為首要考量,如果英文一般,要入圍真的不易

assado 發表於 20-7-7 12:36

今年好似 7,300 人申請....

tobebee 發表於 20-7-7 14:37
這個已是幾年前的事了,近年TSL女仔去DGS, HY, GH, Marymount, St. Paul convent 都有三至四十人,成績好了 ...

陳守仁2019年升中以直資為主
89人升B1包括直資53人及官津36人
B1直資 SPCS 9 顏寶鈴 8 SPCC 6 ···

2019年中學學位分配結果
http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2017-2019.php

B1* 89 (63.57%)
顔寶玲 8 滙基KE 2 福建 1
SPCC 6 港同 4 SSC 4
DBS 5 SPC 5 YWC 2
DGS 2 GHS 1 HYS 4 SPCS 9

伊中 1 循道 1 迦密 1 旅港 1
林護 1 順聯李兆基 1 曽肇添 2 沙蘇 1
LSC 1 長天 1 九華 6 SFXC 1
SJC 3 港華 1
上智 2 聖母玫瑰 1 SMCC 1 油真 2
MSS 5 SSGC 2 YWGS 1

B2A-1C* 21 (15.00%)
李國寶 7 SMC 4 王錦輝 2 培基 4 
中華基金 2 青協李兆基 1 
體藝 1

B2* 10 (7.14%)
基崇 3 德信 3 港青基信 4

NR 5 (3.57%)
聖道迦南 2 林大輝 2 
唐乃勤 1

其他 (直資/國際/海外) 15 (10.71%)

總數: 140人 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2016-2018.php

http://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa-2015-2017.php

EudyptulaMinor 發表於 20-7-7 11:07
小朋友平時主要講中文,簡單英文識聽但唔太願意講,面試陳守仁機會大唔大?假如考到陳守仁又會唔會讀得好辛 ...

其實我同你case一樣,小朋友對英文識聽識做卷,但叫佢講就真係麻麻。但最後都收到waiting list offer (今年), 所以其實試吓報無防。我吾知佢讀吾讀倒,但小朋友的英文要浸出來,我家比吾倒語境佢,唯有靠學校。其實你覺得你小朋友英文差,但可能入倒去Interview又唔一定太差。我相信佢哋interview時的英文吾太難!

tmon 發表於 20-7-8 14:03
其實我同你case一樣,小朋友對英文識聽識做卷,但叫佢講就真係麻麻。但最後都收到waiting list offer (今 ...

識做卷係英文要去到咩程度?需唔需要識自己睇英文故事書?因為我女間幼稚園英文功課都比較簡單。

EudyptulaMinor 發表於 20-7-8 14:06
識做卷係英文要去到咩程度?需唔需要識自己睇英文故事書?因為我女間幼稚園英文功課都比較簡單。
...

今年TSL係要用ipad答問題,我諗聽得明緊要D,其他考咩我仔就冇講喇。有D學校都要講故事(中/英), 我仔都只能係照書讀(英文), 當然佢係明白內容,只係吾可用自己語言講噃出來。

tmon 發表於 20-7-8 14:03

其實我同你case一樣,小朋友對英文識聽識做卷,但叫佢講就真係 ...

即是入到 second in?

封面試信講主要用英文面試

EudyptulaMinor 發表於 20-7-7 11:07
小朋友平時主要講中文,簡單英文識聽但唔太願意講,面試陳守仁機會大唔大?假如考到陳守仁又會唔會讀得好辛 ...

我小朋友去年有陳守仁正取,我覺得要聽講英文都唔錯,港音都得,唔洗native 口音嘅。

Cert唔緊要,我小朋友無考過任何Cambridge trinity etc

今日早上in左,除左中文識字,其他全部需要英文對話,但大部分iPad作答,唔需要太緊張,但有時間呢幾日盡量多D同小朋友用英文溝通

TONG0720 發表於 20-10-2 12:26
今日早上in左,除左中文識字,其他全部需要英文對話,但大部分iPad作答,唔需要太緊張,但有時間呢幾日盡量 ...

請問需要串生字呢?

emmywky 發表於 20-10-2 12:39
請問需要串生字呢?

我個囡話冇,但再問距又話唔記得。一共in左40分鐘

TONG0720 發表於 20-10-2 12:53
我個囡話冇,但再問距又話唔記得。一共in左40分鐘

謝謝(emoji)

TONG0720 發表於 20-10-2 12:26
今日早上in左,除左中文識字,其他全部需要英文對話,但大部分iPad作答,唔需要太緊張,但有時間呢幾日盡量 ...

請問第一round有冇考埋數學呀?
‹ 上一主題|下一主題