用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Del...
樓主: babyhazel106
go

Del...   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 20-4-28 21:04
QC我都曾經幻想過。。。(愛官,搏聯繫位),不過最後都放唔開另一間
男校,所以無行到呢條路。
始終認爲個頭有幾大就戴返幾大的帽。朋友仔就係尼條路博到QC,當時欣喜若狂,最終係中五前黯然出囯。都係個句,讀得就係邊(同Banding)都得,麻麻地的話,碌入去未必就係最好。

回覆 奥脫福 的帖子

SMCC 中一學生於Pre-S1 學科測驗的平均分比同區真光女書院的學生高,然公開試平均表現,兩校卻有趨同之勢。或許是真光教學有功,然SMCC亦的確有需要睇睇。

回覆 hkpapa852 的帖子

babyhazel106 發表於 20-4-30 10:47

hkpapa852 有無意見呀?

Why not ?  

babyhazel106 發表於 20-4-30 10:47

樓主, 學校全級有幾多人呀! 妳話官校, 係咪福仔呀! 如果係, 40 名仲係band 1, 他們派位看高半線架

回覆 CMMANDY 的帖子

但老師好保守 , 乙4 -乙5  建議放B2 做保險

babyhazel106 發表於 20-4-30 15:47
回覆 CMMANDY 的帖子
我猜測因為,我校统一派位第一志願,85%, 頭三志願92%, 頭5志願,98%, 為左咁,大家家長,千斫吾好咁搏,保守d 喇

老師比我地參考上年級40~50名   派位 或 直資:
銀禧, 旅港, 丘中
NPL, LKP, 港同, 褔中
基道, 創知, 彭學高, 五旬節

兩次呈分排39 和 40, 老師説經調整後, 是級40/135 (官小) ,
老師說去年40-43名 派B1 , 44-46名, 揀好多大熱係前, 所以派乙20幾 B3
暫時想改:  (括號是去年入到的名次)
乙一丘中(级40~60)
乙二協和
乙三九真(級60) / 聖羅撒
乙四 培道B2(級60~80)
乙五 何官B2(級 >70)

小朋友想先選男女校,  這樣排可以嗎?

其實我在#59答過你,不過你無理我;不過我真係忍唔到口,唯有
不自量力,唔知醜咁答多一次。

奥脫福 發表於 20-4-28 20:58

呢個排位恐怕是B2生。。。咁填法好大鑊!

首先要攪清楚一樣野,派到B1校,不一定是B1生;特別是在KL3

,一個大家理解到的Bl位比B1生多的校網,這現象是很普遍。所以

我是對你學校指你小朋友的排位是B1深表懷疑。而因為丘中B2都有

機會入到,以去年級40至60入到丘中而斷定佢地係B1生,這推論

會否太武斷?

以前港爸已出過文章解析KL3(不包括宣小、九小、男小拔)的B1

率低的原因,在此不闡。我只係想講,官小的B1率未必有33%。

在我看來,這排位(40/135)有機會是B1/

B2邊緣人,甚至是B2。

不過既然你聲稱係B1,咁我就假設是係B1,講下你的選擇。

乙一:丘中

我認為乙一必入,但問題係:
1)你很喜歡丘中?
2)何解不盡填B1學校?
3)九真填乙三跟填乙三十會有分別嗎?如無(我認為無),填
       咁前為乜?

之不過,若不幸俾我講中係B2的話,你的選擇會出現以下的問題:

如乙一入到丘中,恭喜,無問題了,否則。。。

乙二協和未必有位,若真係無,咁之後乙三至乙五必定無份,咁

就唔知會派到去邊!

其實我已少了在此發言,除KL3、KL5之外亦很少搭口(因
為唔熟),更很少在同一個話題在無回應中一Re再Re。。。
不自量力、唔知醜咁一講再講,只係唔想再來多個聖家爸爸,但
卻得唔到聖家爸爸的結局。

要講的係咁多。。。港爸,你快d出來加持吧!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

好多時派位看彩數,甘吾甘心,如果妳覺得,入培道或真光中學,可能阿囡讀得舒服d, 甘我覺得就無問題,真係有人Band 1 成績,寕願入band 2, 做舒服d  吾咁競爭派,最後都係考同一份DSE 卷吧!

小池大魚定大池小魚。

CMMANDY 發表於 20-4-30 17:38

我猜測因為,我校统一派位第一志願,85%, 頭三志願92%, 頭5志願,98%, 為左咁,大家家長,千斫吾好咁搏,保 ...

咁樣只有一個贏家:學校!

CMMANDY 發表於 20-4-30 17:45

好多時派位看彩數,甘吾甘心,如果妳覺得,入培道或真光中學,可能阿囡讀得舒服d, 甘我覺得就無問題,真係 ...

派位除了要彩數,更要講策略!無策略,咁就需要爆燈的運氣!

至於DSE卷,真係同一份?還是一份中,一份英?

回覆 奥脫福 的帖子

不是想唔理你 !  
而係#59你只指出好大鑊, 無任何意見 !

我確實偏向相信小朋友是B1C, 所以力求用最保險方法入B1中學

不想爭論,不過你用詞確實令人不悅:

「不過既然你聲稱係B1」
以去年級40至60入到丘中而斷定佢地係B1生,這推論會否太武斷?
你很喜歡丘中?
「九真填乙三跟填乙三十會有分別嗎?如無(我認為無),填咁前為乜?」

多謝意見 !

奥脫福 發表於 20-4-30 18:08
派位除了要彩數,更要講策略!無策略,咁就需要爆燈的運氣!

至於DSE卷,真係同一份?還是一份中,一 ...

甘梗係中數中文, 英數就英文既, 最最想表達的係, 有能力, 中文學校英文學校也可以入大學, 路吾係得一條, B1學校也吾係一定保證入大, B 2& B3 也吾係無機會

如果有運氣, 甲一, 乙一入左, 咁就唔洗策略, 但如果一入唔到乙一, 咁策略就要看保險線, 隨機# 咪都係運氣, 所以我始終相信, 運氣行先

回覆樓主:

最討厭問完就刪帖的人,自私自利,用完即棄。

奥脫福 發表於 20-4-27 21:10
叫KL3的B1生/邊緣人乙三填九真,係咪大整蠱?!
如果邊緣人乙三放九真是不夠保險嗎?謝謝

1010mum 發表於 20-4-25 17:39
請教:

九龍城區官小10名內,肯定b1生。

如果乙三擺銀禧,好大機會已經止步

gigayan 發表於 20-5-1 14:11
如果乙三擺銀禧,好大機會已經止步

唔係大,應該係一定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我自己眼中唔會有邊緣人,我覺得如果好似樓主有信心小朋友係B1嘅,就當B1咁抽,因為最差都係B2中學,可能培道果啲,如果冇信心就當B2咁抽,因為如果估錯B1嘅,你乙3,乙4先放B2中學都已經冇乜機會,好大機會都係落B3中學。

asweetmom 發表於 20-5-1 01:17
最討厭問完就刪帖的人,自私自利,用完即棄。

難得這個帖有咁多前輩討論,好有參考價值,可惜!後人有時想search嚟睇都無

奧脫福的言詞好溫和,佢指出樓主如果係b2就要調整策略,可惜樓主唔啱聽...
‹ 上一主題|下一主題