用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教統一派位乙部聯繫學位是怎樣派的? ...
go

請教統一派位乙部聯繫學位是怎樣派的? [複製鏈接]

假設A中學有23個聯繫學位係乙部派位,B小學是A中學的唯一聯繫小學,
C學生係B小學的band 1學生,佢乙1填A中學,
如果C學生嘅隨機號碼是1號,
應該佢係乙部第一個獲得派位(假設佢甲部落空),
而家想問,佢所派到嘅學位係23個聯繫學位嘅其中一個,
定係其他乙部俾公眾去爭嘅其中一個位?
好想知實際係點派的。
   2    0    0    0

Amanda-baba 發表於 20-4-18 19:44
假設A中學有23個聯繫學位係乙部派位,B小學是A中學的唯一聯繫小學,
C學生係B小學的band 1學生,佢乙1填A中 ...

23個,咁似兩軒嘅~~~

甲部之後,就係派乙部聯繫位,C同學嘅然係隨機號碼排1號仔,當然係取走聯繫位第一個位~~~

再假設,B同學隨機號碼係排24,前23個都係同B校同B1組別,又一齊放乙1A校,頭23個取走23個聯繫位,C同學失意於聯繫位,但又係街位排第一,街位第一個派A校~~~

回覆 mcl203 的帖子

我仲以為係先派街位,派唔到先用聯繋位。教育局網站有無特別講清楚呢點?

Amanda-baba 發表於 20-4-18 20:26

我仲以為係先派街位,派唔到先用聯繋位。教育局網站有無特別講清楚呢點?

唔係點解話聯繫/直屬有派位優勢~

你有無睇隻CD㗎,好似有提喎~

我意思係如果先派街位,派唔到,先用聯繫位,優勢更大。

Amanda-baba 發表於 20-4-18 20:52

聯繫中學肯唔肯先,隨時聯繫位用黎收B2生咩~~~

Amanda-baba 發表於 20-4-18 20:52

你諗下,咁係唔可行既。如果街位派晒至派聯繫位,咁剩返聯繫位點算?

回覆 little_yolky 的帖子

你又講得啱喎。

回覆 Amanda-baba 的帖子

請問有無辦法知道自行每間中學收到多少份申請?

little_yolky 發表於 20-4-18 21:24
你諗下,咁係唔可行既。如果街位派晒至派聯繫位,咁剩返聯繫位點算?

放回街位比人抽

GLAU530 發表於 20-4-18 22:41
放回街位比人抽

JM話係咪先抽街位。如果先抽街位再抽聯繫,咁當聯繫抽完有剩位,仲點可以入返抽獎位?街位都抽完。

Amanda-baba 發表於 20-4-18 19:44
C學生係B小學的band 1學生,佢乙1填A中 ...

參考資料:第11層;第14層
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3747219&page=1&authorid=0#pid47769259

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3747219&page=1&authorid=0#pid47769475

Amanda-baba 發表於 20-4-18 21:50
回覆 Amanda-baba 的帖子

請問有無辦法知道自行每間中學收到多少份申請?

你要响"簡介會"去你心儀中學直接咨詢校長、升學主任、或响答問時段直接發問,一般都會肯答,有的更會直接問會收幾多"區外生",我記得有一次去聽"上智"簡介會,有jm真係直接問學校以往一般收幾多區外學生,我十分欣賞校長肯願意講出大約數字,還立即與身旁的副校長傾咗十幾秒就命老師列印近幾年取錄外校生之數據,並且張貼响地下壁報板上讓jm們觀看,我估嗰次起年年都有張貼相關資料。

‹ 上一主題|下一主題