用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:SPC vs KC
go

請教:SPC vs KC   [複製鏈接]

尊重用家
而且dse好似spc 好d
同埋個人唔喜歡官校升遷要去第二間
以前直情冇得轉perm,好老師會走,低聽聞呢幾年痛番。

johnsonson 發表於 20-4-8 13:40
回覆 bobbob 的帖子

弱弱一問:

朋友教LS ,佢話marking scheme 英文鬆手好多

johnsonson 發表於 20-4-8 13:44
回覆 KMumK 的帖子

有人說如兩校相同banding,應選直資,因資源更豐富!也有人說,如兩校banding一樣,應 ...

加多一樣,差不多簡津中,老師流動性較高

KMumK 發表於 20-4-8 13:59
回覆 johnsonson 的帖子

我是spc同港華

spc,仲要有船

bobbob 發表於 20-4-8 18:52
真的嗎?

Yes 但我冇研究

IloveJJ 發表於 20-4-8 23:30
會不會直資老師較好呢?

其實師資反而有機會係直資既其中一項弱項。

IYY    發表於 20-4-8 23:46

AniaLeung 發表於 20-4-8 23:49
點解呢?

其實你見好多時申請轉直資,老師支持率好低,原因係轉左,冇得供公積金,要供強積金,唔詳細講有咩唔同,但最後份退休金會差好遠。所以我知有d要後來俾一d好好條件利誘老師轉,但轉左後新請既terms好大機會唔同,除非你有一定年資,好多野証明你教得好,但又好少老師無啦啦由津校去番直資。將心比心,你搵工都唔想搵份成日要擔心出年有冇得做既工,right?所以好多時會請fresh Grad,教左1,2年學左野再轉去津校。所以先聽過某直資同一年同一班同一科轉幾次老師或要十月出bonus留老師(因為過左9月好難再轉工)。當然我都聽過某直資會按*出花紅俾老師。

IloveJJ 發表於 20-4-9 08:55
咁點解成日聽日官校老師hea呢?

官校係因為公務員,做又36唔做又36,多做多錯,少做少錯,要炒仲難過津校。同埋以前大部分係上左年紀。而且官校文化係升職要去第二間。同埋之前難perm,都同直資一樣,做1,2年有經驗就走,新老師流動高。不過聽聞現在做3年就perm到。

IloveJJ 發表於 20-4-9 08:53
我讀完津小再讀直中,覺得直中老師好好多,無老seafood

某d直資開荒既反而係多新老師。同埋直資收學費,亦聽過以客為本既,怕投訴。不過真係有朋友2個上年一齊由直資轉走,佢就話因好多開國功臣走晒,而且成日不斷轉老師。不過可能case by case.我只能從體制分析情況。

IloveJJ 發表於 20-4-9 09:01
雖然只係第一年,但已經有好多個老師嘛!中學唔同小學,小學中英數常音體藝體育IT,一個老師已兼教幾科。
...

其實無論津中官中直中,中學好多都係專科專教,都係教f1又教高年級直小私小都有兼教情況。因始終中學野難好多。

如果講面試安排,停課後,我小朋友case係原本有4間直資面試,1間津校面試,結果3間直資取消,1直1津轉網上。

回覆 IloveJJ 的帖子

轉直資前既老師多數係跟津校,年年跳.按appraisal表現,亦未必按成績,因只有公開試班有. 亦聽過因有APPRAISAL加薪文化,要埋堆擦鞋.其實EVEN SPCC我都聽過靠補習靠屋企有D學校行SRL,其實想訓練學生自學能力,PEER LEARNING,可能都覺得係靠自己
另外一到高中,無可否認,咩校都有好多學生出晒去補習,自己簡,自己俾錢,特別上心

回覆 IloveJJ 的帖子

傳統直資個個CASE,係某用家話某英文老師入到班房放低筆記,自己睇完自己做不過唔排除係個班例子,因我唔係用家,不過我相信邊到都有害群之馬
我亦聽過好多用家讚
QC例子我唔評論,因唔識用家亦無研究過,不過只可以講官校我都唔會考慮
不過我想指出我又唔相信一間學校可以完全唔教書,全部靠自己,可以有呢個成績

IloveJJ 發表於 20-4-9 10:47
間間學校都肯定有好老師同hea老師,不過如果一間學校好多人都咁講,應該都係有點問題吧?

我自己啲仔只係 ...

贊同每間學校,直資,官立,津中都有好老師同hea老師
好多年前識人係kc讀,其實聽完佢評論老師,都知再咁搞,一定跌。希望真係開番perm,官校會有所改善。
識某津小好老師因3年後會perm 轉左去官小

mcl203 發表於 20-4-9 12:03
咪係,若某間直資私校官津位位都係好老師,只可以講學生太幸福而學校太幸運了~~~
...

Yes,所以都係盡量搵風評好

mcl203 發表於 20-4-9 12:35
風評又要考慮粉(emoji)評別,風評只可以睇大路~~~

都啱,所以先睇客觀數據(public exam,會留意埋收生對public exam 既影響),再問多幾位用家,教師朋友(佢地好多風)

回覆 tkhhung 的帖子

八大收生老實講唔算太客觀,因好些學校大量海外升學.不過八大收生好,可代表多人選擇本地升學及升學支援好(會幫學生睇JUPAS選項)不過無意冒犯,我只係見2019 KC 33222 %係83.7%,即係入讀8大應該都係差不多,真是已經全港頭5?

IloveJJ 發表於 20-4-9 16:31
我覺得校長是重要的,不過也見到有些情況是校長有心,但團隊不配合。

所以空降其實真係要好有毅力,一係就要好強勢。當年spc轉直資,承諾有年終獎金,對每一學年既穩定性都有幫助,現在仲有冇就唔知。

回覆 tkhhung 的帖子

m哥點呀

samsam88 發表於 20-4-10 08:23
請問知道源校長幾時退休嗎 ?

直資冇限退休年齡

金城武 發表於 20-4-10 16:49
請問怎樣得知?因我之前在EDB及一些網上資訊都找不到

﹕資助學校常額教師 – 教師須於年屆60歲之學年完結時退休,如教師於2016年9月1日60歲生日,他/她將任職至2016/17學年完結後(即2017年9月1日)便退休;
其他合約教師 – 由校方與教師自行協定;
官立學校教師 – 年屆60歲當天(2015年6月1日或以後入職的官校公務員教師,其退休年齡為65歲);
私校/直資學校教師 – 由校方與教師自行協定。

https://www.hkptu.org/rights/qa/employment-03?__cf_chl_jschl_tk__=77b2db472bae8f444fe8b69c2b99d5ef5c67ad1f-1586508775-0-ASaFbhX920rdeIPMCFmB6nZk9TUnHsgChhzZDnBP46XAVyTbuOaCitOpBSyUrbPjoB1NE29vYPyEyDZb-JzCkrkRtGy0HsytV0Mq0_GIvJnRh3WFGVIces3BgnoDdOPj7P3IVOjPjqXn5OWMY3ZPZqYX414h-iI3NmDJs-RLyY7OTrvOVPm3T3mHQHjTCAwY7JvDkVccUfUEmxoxsoBYx_0XnQ0W2hh3tfBiO8sV0nrtdHgn96U_jxNj2RfSBG2ddnWNU0SH7fMD4hiIdZBiu9KCOptpUZpS_H42ThU8wc98-Cu5PhK7YPZnHp0S2LHAqA

‹ 上一主題|下一主題