用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 移居 Quebec 的決擇
go

[加拿大] 移居 Quebec 的決擇 [複製鏈接]

講下背景

我42歲,女兒讀 P.5, 家庭收入約 60k,

現有機會拿 work permit 去 Quebec (montreal)工作,人工除稅後可能得 25k

因為年紀比較大,本身我 Quebec 技術移民只得 50分(passing score是59分)可以去做嘢累積經驗加分

不過自己最終想去 vancouver, 因為怕凍,而且唔識法文,怕女兒學唔好英文

就算累積經驗,都只是剛剛合格,而且聽聞 Quebec 政府著重法語怕到時移民政策又變

幾種因素令人卻步,到底去唔去好?

0    0    0    0

easytone 發表於 19-11-23 11:26
講下背景

Quebec 省移民, google 爬文好似移民官要考法文面試對答及法文要有CEFR B2 程度先至 pass 到移民,詳情問移民顧問最準
http://www.gmstudy.com/Immigration/Country/1/

小時了了 發表於 19-11-23 12:07
Quebec 省移民, google 爬文好似移民官要考法文面試對答及法文要有CEFR B2 程度先至 pass 到移民,詳情問 ...

你呢個 link ,係教人先讀書,再移民。
其實風險好大。
表面可以立即帶 spouse 和子女去,但始終只是 study visa ,讀完書,未必就可以留低。
聽聞最近有不少人讀完書,找不到相關工作,又或者就算找到工,也未必批 work permit。
要夠資格移民,就更加難。
今時不同往日,今日香港的時勢,好多人申請移民,
加拿大已經開始間中會停收移民申請,因為根本做唔切。
一年前有人成功行讀書 + 移民,而家未必得。
最近,某些顧問,甚至教人去加拿大 Montreal 讀一年 French,取 study visa ,帶埋子女去。
呢 d 真係要小心,唔好聽佢坤,分分鐘浪費一年時間和金錢,就要執包袱返香港。

easytone 發表於 19-11-23 11:26
講下背景

移民加拿大,全部省都係計分制,cut off score 個個月變,今個月夠分,過兩個月可能已經唔夠。
我有朋友係專業人士,會計師,理論上到 Toronto Vancoucer 都應該夠分,但始終人多申請,要等。
佢唔想等太耐,怕有加拿大 policy 變 ,所以申請去 Alberta ,但都等咗幾個月先有消息,聽聞連 Nova Scotia 等都開始多人去,時勢唔同,唔到你揀。
Montreal 其實一半半,只識英文都可以生活 (今時唔同往日),Quebec City 就真係 90+% 法文。
有 job offer 都要睇批唔批 work permit,加拿大移民 policy 話變就變,真係想走,就去當地工作,work permit 居住,儲兩三年工作經驗再算
你自己都話唔夠分,冇乜其他 option 了。

後加:
你要問清楚熟當地法律的專業人士財務如何安排。
你 work permit 留加拿大,雖然非 PR,但政府也會要求你申報香港的收入,到時要小心處理。

你囡囡年紀有啲大如果P5開始學法文,要可能浪費一至兩年讀 welcome class, 不過都睇性格啦,你要知道你去到一定係讀法文學校(除咗俾錢讀英文獨立私校), 而Quebec 學校係唔想教學生英文(我當年中一去),一個星期一至兩堂而老師都係上堂講法文(因為啲學生都根本聽唔明英文),因為French Canadian 人士驚啲小朋友學得好英文就唔會再用法文,想保護自己文化,講真英文文法簡單好多,所以你哋屋企一定要諗清楚,好容易英文又學得唔好、法文又唔好、中文亦都唔好,不過依家唔知有冇改變,我近年summer返去都叫做多咗人講英文

Shellyxlk 發表於 20-3-11 12:21
你囡囡年紀有啲大如果P5開始學法文,要可能浪費一至兩年讀 welcome class, 不過都睇性格啦,你要知道你去到 ...

Hi Shellyxlk,
請問你知唔知道wellcome class 只係讀法文?
會唔會當中都有英文堂架?
都會用年紀嚟分班?

happybaby0608 發表於 20-3-17 11:53
Hi Shellyxlk,
請問你知唔知道wellcome class 只係讀法文?
會唔會當中都有英文堂架?

Yes, welcome class只有法文, 應該有用年齡分,讀完一兩年之後會再睇你年齡加程度分正常班
‹ 上一主題|下一主題