用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學 ...
樓主: koalay
go

只得四年學費預算,讀中學好還是留翻讀大學   [複製鏈接]

koalay 發表於 19-10-26 00:06
如果得四年外海升學預算,那麼是去讀中學4年,以non jupas 報香港大學好?還是留翻錢在海外讀大學好?

是否 ...

考了dse先
因為如果去了英國讀中學
可能小朋友見其他同學也是在英國升讀大學,佢自己都會想在英國讀大學。

唔知小朋友是否體諒父母

如果得四年外海升學預算,那麼是去讀中學4年,以non jupas 報香港大學好?還是留翻錢在海外讀大學好?

是否 ...

梗係讀中學
令郎中學學業有成
點會冇容身之所 !

BABY-SUM 發表於 19-10-27 00:53
請問non Jupas 申請,是否一定機會大, 但如果到時唔收,米會兩頭唔到岸?

我個女考IB ,所以唔清楚A Level 情況。

但係IB 入香港嘅大學(除咗 medicine)唔算難,例如全港IB成績平均分係36分,已經可以入到港大嘅英文或心理學。41分可以入到法律系。

醒目開學勳章

留黎讀大學!

讀大學

讀大學!

golulu2002 發表於 19-10-26 21:27
三年大學百一萬真係有D難度,倫敦嘅當然一定唔得,不在倫敦如Warwick就算讀文科今年學費都兩萬鎊,理科兩萬 ...

啱呀大學學費一年要£19000-26000, 平均計£22000,再加住宿平均£7000學年,平日洗費又要£5000-9000, 未加機票及特別支出,讀一年大學最好預要£35000-40000(非倫敦)及£42000-46000 (倫敦)

是否 ...

除了考慮學費、將來入大學途徑難易,其實會選讀那一科目也需考慮。有些科香港讀大學出路會直接容易,例如醫療專業類;有些科目在英國有較大入讀機會,將來回港也不難銜接市場

hongkeikei 發表於 19-10-27 19:31
啱呀大學學費一年要£19000-26000, 平均計£22000,再加住宿平均£7000學年,平日洗費又要£5000-9000, 未 ...

學費要睇科和睇地區,我兩個文科,在西北那個今年£17,500, 西南那個£18,000

If you study abroad in UK, but can only afford a few years, kids must work very hard to ensure she or he gets an offer in hk via non Jupas. Otherwise need to stay in uk for uni is another 2million hkd

BABY-SUM 發表於 19-10-27 00:53
請問non Jupas 申請,是否一定機會大, 但如果到時唔收,米會兩頭唔到岸?

所以通常用nj 返香港讀大學,只當後備而已,如果喺英國讀得幾年中學嘅話,大多鐘意留英繼續升大學

回覆樓主:

之前聽美國好似話讀過3年定唔知4年中學之後,喺翻嗰度讀大學可以俾平學費,好似平勁多

exolight 發表於 19-10-29 16:30
之前聽美國好似話讀過3年定唔知4年中學之後,喺翻嗰度讀大學可以俾平學費,好似平勁多
...

真係未聽過喎,如國際生嘅學費仲會貴好多,但有啲大學會見你中學成績好會主動offer獎學金吸引你嚟讀。

PCHB 發表於 19-10-30 07:53
真係未聽過喎,如國際生嘅學費仲會貴好多,但有啲大學會見你中學成績好會主動offer獎學金吸引你嚟讀。
...

所以早去讀都有著數,美國啲獎學金好多咖有啲係你肯寫文申請就有

想請教:
小兒中五,估計 DSE 成績大約 best 5 20 - 25分。我想佢在英國讀大學, 應如何選擇:
1. 讀完中五,去英國讀1年 foundation   3 年大學;
2: 讀完中五,去英國讀2年A level, 再考慮 non jupas 回港或留英讀大學;
3: 先考完 DSE 成績再考慮留港定往英國讀大學. 如留港,希望可以year 3 or 4 往英國 exchange ?
先謝謝各位賜教, 因對海外升學沒有太多資料。

ChapmanMa 發表於 19-11-3 15:41
想請教:
小兒中五,估計 DSE 成績大約 best 5 20 - 25分。我想佢在英國讀大學, 應如何選擇:
1. 讀完中五 ...

我個人意見,3條路都可行。

1. 輕鬆之選…只要目標清晰,唔太hea,大多可以愉快地完成達標。

2. 博殺之選…可以以牛劍,G5或者HK神科為目標,但一定要肯努力,成績決定成敗。差極都大把英國大學可揀。

3. 慳錢之選…成績好嘅可攞埋獎學金去留學,普通成績嘅而家HK大學位應該會充裕,往外國Exchange門檻應該唔高,去唔到英國都有好多選擇。

ChapmanMa 發表於 19-11-3 15:41
想請教:
1. 讀完中五 ...

我會選擇「3」,既然已經讀緊中5,離考DSE的日期,仲有一年多少少,考埋先諗。但如果你對本港現況甚憂慮,則另計。

去年,我朋友又問我同一問題,朋友孩子現讀中六,準備考DSE。如果是讀緊中四,我會提議讀完中四,即跳去英國讀Year 12,如果已讀緊中五,考埋DSE才決定。

Band5 發表於 19-11-3 16:41
我個人意見,3條路都可行。

1. 輕鬆之選…只要目標清晰,唔太hea,大多可以愉快地完成達標。

謝謝你,今天去了升學展,有見一些教育機構或中介之類,不知有否聽過創智教育國際及HKIES 海外國際教育,不知口卑如何?在 EK 爬分,家長介紹的大中介,今天都未見有 booth, 所以未接觸到?

TTEE1819 發表於 19-11-3 16:46

我會選擇「3」,既然已經讀緊中5,離考DSE的日期,仲有一 ...

謝謝你,我心目中也是這十五十六的想法。請問是否現在可以先考上一些大學的conditional Offer,如果有Offer,是否可以postpone 一年至考完DSE之後才過去讀書?另外可否PM一些可靠的中介公司給我?因為今天去海外升學的展覽中所接觸的中介在 EK 爬文後找不到他們的資料。 謝謝你

ChapmanMa 發表於 19-11-3 16:51
謝謝你,我心目中也是這十五十六的想法。請問是否現在可以先考上一些大學的conditional Offer,如果有Offe ...

這幾個月,香港的情況真的令家長諗左多要孩子出國的可行性。上星期又有一朋友向我們打聽到英國升學的資料。我完全明家長的擔憂和出現1516的情況。請不要打亂陣腳,第一要睇孩子意願,要跟孩子好好去傾,第二要計下袋中有幾多錢可以動用。

Agent方面,用左兩間,一間超大,一間超細。大的一間,就是這裡常提的AA,但AA好full, 唔易book。細的,是一個老板和一兩個職員的細agent, 你搵大的比較好。你睇返其他post, 有提過好幾個agent的名。
‹ 上一主題|下一主題