用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學,你問我答(2)
樓主: anitelab
go

英國留學,你問我答(2)   [複製鏈接]

HI 本人兒子 9 月份讀 Sixth Form, 他修讀 Math, History and Geog.

他 IGCSE - Maths (A), History and Geog (A*) .. 他想改修 Econ 代替 Math ... ( 他大學想 讀 Law or Geog ) .. A level Math or Econ那一科易讀些?謝謝你!

————————————————————
首先要注意係邊個exam board,詳情請與學校department跟進。Maths 難度及範圍不一,Econ個人覺得考法分別都幾大,例如OCR會側重寫文。

IGCSE 數學其實已經好簡單,GCE數係另一個世界,尤其係year 2部分,所以如果得A我會有小小擔心,自己IGCSE Maths Higher Tier 幾乎滿分,但GCE數考A

如果選Econ就要睇你本身讀緊GCSE定係HKDSE,如果HKDSE讀開Econ,而基礎打得好基本上year1好得閒,咁就可以專心操卷或者備課,但係要留意英語水平。如果寫文差既可以考得好差,哪怕你知識冇問題。

選擇數學靈活性比較大,所謂GCE Econ其實大學頭幾個月會教曬唔算難跟,但係Maths就難講,同埋大學向來覺得Maths比Econ重要,所以Maths喺報大學嚟講會著數啲,尤其係對自己大學路向未係好清晰既同學。

另外如果報Law一般會要求至少一粒星,所以報Maths變數會細啲,但係就睇閣下能力,始終如果 Econ Hist Geog三科寫文科風險比較高,炒既機會比較大。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

jamhappybobo 發表於 19-8-22 19:40
不太熟各大考試board,請問邊d屬於難的board?謝謝
唔咁亂答,要睇科目,但係唔好按舊資料搵,因為近年alevel reform之後難度有重新洗牌
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

jj100c 發表於 19-8-23 07:42
回覆 anitelab 的帖子

如果真係入到D學校唔好的話,又讀到upper sixth, 你覺得點算? ...
真係冇咩所謂,有朋友入過學校連further maths都唔開班,但係自己制定好溫書進度最後入到cambridge。其實讀書最後都係靠自己,所以最重要係有清晰既目標。
另外唔清楚咩叫唔好。校風,成績?如果成績都係嗰句,人地考得好唔代表你會考得好,人地考得差都唔代表你會考得差,有鬥心,掌握到讀書既方法就會考得好。假如學校考試或者老師太廢,建議喺香港搵補習老師試堂,或者做份past paper交出去就知道自己距離目標幾遠,有幾多功夫要做

題外話,如果想搵人改Econ卷可以搵我,唔收錢純粹為興趣
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

db7mu23 發表於 19-8-23 14:46
English
Mathematics
Physics
我自己唔係GCSE出身,唔敢亂答如果文科ok我會建議考first language英文,第日報大學有用,可以免考ielts
另外可以睇吓心儀大學既preferred subject,收窄範圍
最後如果嗰科冇信心考C以上建議唔好報,對報大學有負面影響
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

db7mu23 發表於 19-8-23 23:14
好似唔可以考first language 英文 !
我見過有同學考過,所以未必唔得既
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

最近忙緊搞VISA,稍後再跟進大家既問題~
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

LOKITLING 發表於 19-8-26 21:31
你好! 我個囡4年後想讀Durham 嘅History,請問佢出年升F.4應該報咩科考DSE可增加機會入讀,另外IELTS要考幾 ...

唔同科唔同要求,一般 overall 6.5,分卷6以上
DSE建議報Econ同埋History,理論上呢兩科比較有關聯,雖然香港Econ唔係寫好多文,但係讀既模式相信比較接近History,中國歷史個人覺得冇咁重要,始終係用中文讀,DSE同大學History我兩樣都唔係專家,唔敢俾太多意見。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

Ving 發表於 19-8-27 00:32
Hi,

My son want to study in England from Form 3 next year, what would be the usual school fee and a ...
中學唔係好記得,但係我記得分別可以好大
大學每年淨學費就由200k到300k不等 (HKD),睇科目,一般要做lab既科目會比較貴,例如LSE一般收19K GBP,但係G5 engineering就可以收到 27K GBP 左右,生活費好睇地區同埋生活習慣,例如住倫敦每週租金 可以由 150-600 GBP 不等

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-27 08:54
我去過AA的briefing,我問學校admission head,我問要唔要在香港考IGCSE 先去讀Sixth form,佢叫我唔好考IGCSE ...

想當年AA好似推薦我考IGCSE,哈哈哈
有信心考A或以上其實考吓冇壞,如果冇就無謂倒自己米
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-27 08:41
你指IGCSE 考C?
冇記錯一般(I)GCSE考B或以上都唔使考IELTS,只限First language,EAL唔計
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

evayanyan 發表於 19-8-23 17:45
謝謝回覆,請問學校會根據什麼去決定讓學生選擇english aa first language?
各處鄉村各處例,好難答你,最簡單就係email問學校department head
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-27 09:24
什麼是那個級別的大學?你指Oxbridge?

香港人空降英國考GCE報大學係唔需要GCSE,絕對不構成一個缺點。絕對適用於高level大學,包括oxbridge。排名後啲既大學唔好意思...冇報過唔咁講,但係根據經驗 Cambridge, G5 to Bristol, Glasgow (No offence 但係呢間算係朋友之間報過排名最低既大學..)冇GCSE係冇咩影響,最多佢會要學校寫封信解釋翻
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

cow 發表於 19-8-27 19:52
我會話一般GCSE 1st Lang  B 以上唔使考IELTS。IGCSE 認受低啲,有啲U唔接受IGCSE 1st Lang。不過有啲又接 ...
英國公開考試分拆得太多考法,每間大學都會對各個考試,board有唔同既valuation,所以最好睇翻大學網站或者open day問清楚,一般有寫
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

通宵排完簽證冇訓過覺...由於驚亂講野累到人,聽日睇下先繼續覆
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

mikeka 發表於 19-8-30 01:06
請問你有做快証嗎?
有...埋單接近10K另外好似由於物流問題有機會要7 working days 先收到
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

yiphalook 發表於 19-8-29 21:09
因乜解救大學咁遲出CAS
有啲係大學自己慢,有啲人就係insurance要重新同大學搞手續,我自己係大學出錯資料改咗幾次...另外祝大家好運,排walkin 要6am前到,否則唔會攞到飛
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
‹ 上一主題|下一主題