用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資同私校教學有冇分別呢?
go

直資同私校教學有冇分別呢? [複製鏈接]

直資學費同私小差唔多,咁大家教學質素及升中能力又係咪差唔多呢?
   5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

爸爸上學去 發表於 19-7-30 14:52
直資學費同私小差唔多,咁大家教學質素及升中能力又係咪差唔多呢?

咁每一間津校係咪都差唔多?

教學質素及升中能力同學費冇必然關係.

回覆樓主:

真資小學, 政府資助每學生约$6000/月, 私校冇資助。

回覆樓主:

所以直資資源真係好多
私校學費有時都唔駛6000一個月,直資收學費再加政府資助。可想而知。。。

assado 發表於 19-7-30 21:27
真資小學, 政府資助每學生约$6000/月, 私校冇資助。

請問津小學生的津貼費是否也是每月6000元?

回覆 fefemom 的帖子

不是 政府俾直資學校的津貼是按俾官津學校資助的中位數
官津學校是按開班數目 計算老師數目 開支資助。 老師年資長 資助金額會高。新手老師多 資助會少

snakemonkey 發表於 19-7-31 10:19
回覆 fefemom 的帖子

不是 政府俾直資學校的津貼是按俾官津學校資助的中位數

謝謝解答

私校係請老師方面有很大自由度,例如請一D無學位、無師訓㗎「暫准教師」,而官津校及直資相對較看重老師資歷,師資較好。老師人工全面學位化之後,私校老師㗎薪酬福利普遍低於官津校,因此私校難留住好老師。

回覆 jessie005 的帖子

係唔係每一間津校轉為直資個banding都會up左架,表面睇好似幾好一來收生可自選可要D高質素既學生,二者一面要政府補貼又可以收家長學費,學費又不見平得去邊咁咪好着數,咁行津校D咪冇咁好囉?

爸爸上學去 發表於 19-7-31 11:23
回覆 jessie005 的帖子

係唔係每一間津校轉為直資個banding都會up左架,表面睇好似幾好一來收生可自選可要 ...

直資學校嘅維修,要自己用儲備,政府唔會俾錢,津校有好多其他津貼直資係冇嘅,仲有名津舊生會捐好多錢俾學校。

jessie005 發表於 19-7-31 10:44
私校係請老師方面有很大自由度,例如請一D無學位、無師訓㗎「暫准教師」,而官津校及直資相對較看重老師資 ...
我諗APS SFA KTS呢三间私校应該唔会請質素參差既老師。

haihaimom 發表於 19-7-31 11:35
直資學校嘅維修,要自己用儲備,政府唔會俾錢,津校有好多其他津貼直資係冇嘅,仲有名津舊生會捐好多錢俾 ...

名津舊生捐獻,男校會比較踴躍,女校就一般冇咁積極。我跟某女校舊生會人士傾過,據佢講部份女生會結婚生仔做FTM,冇收入所以冇錢捐款,而且一般女士除咗投資喺仔女身上或扮靚,理財十分謹慎,反觀男士比較外向及sociable,畢業後仍然經常跟學校或舊同學聯繫,捐錢又覺得係榮譽,所以對母校捐獻會比較積極。

haihaimom    發表於 19-8-1 10:25

Yanamami 發表於 19-7-31 16:57
我諗APS SFA KTS呢三间私校应該唔会請質素參差既老師。

升中亮麗唔等於師資優良。有相熟朋友係呢三間其中一間做嘢,果間真係有好多無學位或PGDE(師訓)㗎老師哦

ar_mak 發表於 19-7-31 22:39
其實你係咪做C+偵探? 每次講親資訊性既野,你硬係總會有線人既消息比你去作出引述.

PS:但唔明白,女士扮靚為 ...

多尐參與學校同聯校事務就可以識多尐相關嘅人,名校之間互相亦有唔少活動,家長亦有唔少碰面嘅機會,就會得知相關消息,冇乜出奇吖~

jessie005 發表於 19-7-31 20:32
升中亮麗唔等於師資優良。有相熟朋友係呢三間其中一間做嘢,果間真係有好多無學位或PGDE(師訓)㗎老師哦
...

有学位但無心教或唔曉教亦唔理想?師資优良或不決定在学位?有时公司請个学历高既番黎,但做野又强差人意,真係学历同工作能力不成正比。

Yanamami 發表於 19-8-1 08:17
有学位但無心教或唔曉教亦唔理想?師資优良或不決定在学位?有时公司請个学历高既番黎,但做野又强差人意 ...

當然凡事沒有絕對,正如亦無法證明無學位及師訓㗎老師會更有心,更「識教」一樣。今時今日,學位+PGDE(或教育本科)係成為老師㗎基本要求,無上述條件亦無法攞到教師牌。呢個係專業資格㗎問題,唔係能力與學歷㗎問題。

‹ 上一主題|下一主題