用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派到寶琳的聖公會將軍澳基德小學,想知... ...
go

派到寶琳的聖公會將軍澳基德小學,想知... [複製鏈接]

有冇這小學家長俾意見?學生乖嗎?中學派位多數派邊間?學校成績同程度好嗎?校風好嗎?因而家讀緊英文幼稚園;如麻麻,要去叩門,請幫忙,謝謝(emoji)
   4    0    0    0

Reymunda 發表於 19-6-1 11:35
有冇這小學家長俾意見?學生乖嗎?中學派位多數派邊間?學校成績同程度好嗎?校風好嗎?因而家讀緊英文幼稚 ...

我地都係派到基德,都唔少人話幾好,亦有家長講轉左校長麻麻,多學生唔乖,各有說法

因為唔係首選,我地會扣其他

升中派位麻麻,上年一個區外英中都無

請問你地係第幾志願派呢間小學的?

我係第二

有冇這小學家長俾意見?學生乖嗎?中學派位多數派邊間?學校成績同程度好嗎?校風好嗎?因而家讀緊英文幼稚 ...

將軍澳基本上啲小學都唔差, 係差在中學校網,英中得四間,將來升中好頭痕,基德早7年大女小一時,應該冇乜人識當寶校,但近年多左人識左,叩到就叩啦!

唔好理啦!將軍澳小學一,二線小學叩咗先啦。 將天,黃永樹,宣基,循道衛理 ,馮晴,梁潔華,信義會, 田家炳, 天主教聖安德肋....

AgnesChanChan 發表於 19-6-1 12:06
我地都係派到基德,都唔少人話幾好,亦有家長講轉左校長麻麻,多學生唔乖,各有說法

因為唔係首選,我地 ...

校長麻麻指係佢唔谷定好谷?定個人麻麻地?可否講多D資料,謝謝

回覆樓主:

我仔小一,我覺得啲學生乖,家長義工熱心,功課量每日4-5樣(包括改正),同同區學校比程度唔算深(但識真道家長,佢見到我仔默書範圍覺得深)

升中成績唔知,因為學校唔會好specific講舊年派位成績(相信因為唔夠亮麗)

我覺得老師算有愛心,我仔有學習需要,佢哋有跟進,老師會鼓勵我仔,安排成績好嘅同學坐佢隔離幫佢

每學期一測一考兩評估

回覆樓主:

至於校長,因為唔識舊校長所以唔識比較,但新人士新作風好正常,我諗因為升中派位唔夠標青所以校長新想谷成績,所以有高年級家長會覺得佢唔再係以往嘅happy school

我舊年係叩入去嘅,我仔讀得開心

這間學校絕對不是寳校,區內二三線,係位置較偏遠及多蚊,校舍夠大。

基德梅校長係由32網基榮轉過嚟,未轉嚟之前嘅基榮係區內派位最好同最谷嘅一間小學,所以大致上都估到梅校長嘅作風。

se6b03 發表於 19-6-1 20:37
基德梅校長係由32網基榮轉過嚟,未轉嚟之前嘅基榮係區內派位最好同最谷嘅一間小學,所以大致上都估到梅校長 ...

當年校長離開,基榮的老師不知幾開心

其實大多數人都係乙二抽左入去基德,相信大家都係當保險線,並會再去扣翻第一志願。不過唔明白點解仲要再扣二線學校,想請教其實有邊間二線學校係比基德更好?如果叩到邊一間二線學校,會放棄基德呢?

hintmama 發表於 19-6-1 21:19
當年校長離開,基榮的老師不知幾開心

可能又係同東華三院李東海一樣心理唔平衡果啲變態校長。

CowCow0202 發表於 19-6-1 22:04
其實大多數人都係乙二抽左入去基德,相信大家都係當保險線,並會再去扣翻第一志願。不過唔明白點解仲要再扣 ...

梁㓗華,王余,聖安....

se6b03 發表於 19-6-1 22:07
可能又係同東華三院李東海一樣心理唔平衡果啲變態校長。

公平啲,不是心理唔平衡,不過就唔得老師同家長歡心,尤其前家教會主席都被佢迫走

hintmama 發表於 19-6-1 22:29
公平啲,不是心理唔平衡,不過就唔得老師同家長歡心,尤其前家教會主席都被佢迫走
...

我喺tko fb group都見到有家長提呢件事,請問點樣迫走?我只係迎新講座時見過校長,坦白講覺得佢講嘢有啲三八,但唔認識佢,下唔到評論

CowCow0202 發表於 19-6-1 22:04
其實大多數人都係乙二抽左入去基德,相信大家都係當保險線,並會再去扣翻第一志願。不過唔明白點解仲要再扣 ...

我覺得基德不算二線,如同其他比,屬三線,相對其他三線比,佢算比較好咁解! 因大部分人乙一已經要放一,二線 必入,乙二就一定冇可能放二線,唔中會飛到好遠了!

cheung2000 發表於 19-6-1 22:39
我喺tko fb group都見到有家長提呢件事,請問點樣迫走?我只係迎新講座時見過校長,坦白講覺得佢講嘢有啲 ...

閙交,係鬧交,我哋聽完都十分驚訝!最後他小朋友中途轉校,十分可惜。

呢個平台唔方便透露太多,避免以為針對她,希望快快趣趣升中離開算,又唔係讀一世!
‹ 上一主題|下一主題