用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學vs播道
go

九龍塘小學vs播道 [複製鏈接]

九小~升中亮麗,但係高小三年聽聞好谷
播道~一條龍12年,校舍大,但學術與KTS好似有距離,中學聽聞升到B1C。
兩間各有各好,想請教各位家長對兩校意見。
   1    0    0    0

回覆 Easton 的帖子

播道啦,多 d人會多謝你!

Easton 發表於 19-5-2 00:11
九小~升中亮麗,但係高小三年聽聞好谷
播道~一條龍12年,校舍大,但學術與KTS好似有距離,中學聽聞升到B1 ...

播道 中學部怎會這麼快上到B1c
那裡來的資訊
求數據!(emoji)(emoji)(emoji)

milky_peko12 發表於 19-5-3 10:55
播道 中學部怎會這麼快上到B1c
那裡來的資訊
求數據!(emoji)(emoji)(emoji)

係,播中麻麻,係band2

回覆樓主:

一定揀播道,冇得輸。

睇你小朋友能力啦~~如果谷得 , 一定 KTS 啦~~

回覆 milky_peko12 的帖子

17/18 DSE 33222%: HK average : 37.2%

福建 (官塘)> 70.30%, 播道書院>    69.00%, 循道中學 >   69.67%,培道中學 >   73.20%,觀塘瑪利諾>  73.10%,黃笏南> 71.90%,恩>  70.00%,陳瑞祺(喇沙)>56.10%,聖道迦南>37.20%

MegaKnight 發表於 19-5-3 12:25
一定揀播道,冇得輸。

求延伸解釋

回覆樓主:

http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/28

回覆樓主:

呢條Link 評價播中

Easton 發表於 19-5-3 23:57
呢條Link 評價播中
個網站有冇話你知,咩條係先算B1中學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-4 17:08

提到是否B1,我都參考hkpapa的分析表,但發現有些學校到了中六都無了三分一人考DSE, 一是走哂,一是留班,而出來的數據自然好靚,所以怎樣衡量真B1還是假B1呢?其實你個分析表會否加上這備註呢,讓家長多個參考

請問如何知道一間學校係B1, B2, B3?

iceaoic 發表於 19-5-22 11:28
請問如何知道一間學校係B1, B2, B3?
其實Banding只有小六學生有

學校係咩水平, 咩級別從來無標準, 所以實際上唔會有學校banding

如果一個人/機構/網站要為學校分水平/定banding, 最基本既, 係要講去佢去為學校分級既說明

無遊戲規則, 咪即係籠門任搬, 任佢講囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KTS :選子攻略而言, 留了私小位仍可抽獎.

升中而言, 沒有直升保障, 唯一的保障是KLN3 區B1位足. 不過必需經歷升中派位的艱苦過程.
不過話分兩頭, 有這經歷也是好事, 小朋友的重要成長歷程.

課程而言, 間間都會有谷的時候, 高小唔谷等几時? 不過作為過氣用家, 覺得KTS 就是"谷"都好有人性.

播道:
選子攻略而言, accept 了直資就不可抽獎.

升中而言, 有直升保障. 不過你要考慮播中是不是你想要的中學?
而且要留意, 播小有沒考呈分試. 如果沒考而你到昤又不想升播中會好蝕, 因為沒考呈分試沒banding, 派位好似會放在最後處理 (有錯請更正)

課程而言, 不是播小用家不敢斷言. 只知KTS 英文是教快一年, 數教快半年. 如果播小沒教快感覺淺D.

joeyxlma 發表於 19-5-24 10:09

KTS :選子攻略而言, 留了私小位仍可抽獎.

播道有呈分,不過入咗任何一間直資龍小,如果想升中轉船其實業並非想像般容易。

hkpapa852 發表於 19-5-22 12:06
其實Banding只有小六學生有

學校係咩水平, 咩級別從來無標準, 所以實際上唔會有學校banding
原來如此!明白!謝解答!
‹ 上一主題|下一主題