用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六考慮退學
樓主: Cliokohonda
go

小六考慮退學   [複製鏈接]

我唔明点解要退学……懲罰到惡人咩?唔係应該惡人退学咩?唔通想以此逼学校做野?但既然係优等生,就应該对小学呢个階段寫上完美句号,攞番張畢業證書(虽然係無乜用~)。估你都唔会去考PreS1?反正直資有自己分班試。

有無搞錯,學校咁離譜😡,而且那些男同學如此得逞下去,長大後不知會不會又多了不良份子。
支持你追究公義真理,同時亦要好好安撫女兒,留意她的精神心理,陪伴她渡過這不快時期。

Cliokohonda 發表於 19-3-23 00:07
各家長如有任何校內欺凌,絕對不要放過涉事學生,事源班內有一女同學由五年級開始被班內同學(主要是男生及 ...
希望無影響今天interview 心情!加油

各家長如有任何校內欺凌,絕對不要放過涉事學生,事源班內有一女同學由五年級開始被班內同學(主要是男生及 ...

由五年班已開始?相信你已忍了好耐,而那名已自行離校的女生這年多時間一定受了不少苦頭,真可憐!但奇怪,學校若為求保住名聲而唔點做嘢,咁那女生嘅家長冇去聯絡欺凌男生們的父母嗎?難道連相關的父母竟敢縱容其子弟橫行作惡,除非係有勢力人士,否則家長應該會怕兒子的操行分數而不敢怠慢或不去正視問題喎。

可幸的是你囡囡已有中學offer,希望這事不會令她帶有陰影。想問那個已走的女士有了 offer嗎?擔心中....

Anyway,要先冷靜,好好部署星期一與班主任以至校方的對話,記得陳述事實時要盡量克制情緒,來增加說服力。

Yanamami 發表於 19-3-23 08:05
我唔明点解要退学……懲罰到惡人咩?唔係应該惡人退学咩?唔通想以此逼学校做野?但既然係优等生,就应該对 ...

Pre S1乜唔係喺所派中學考咩?

冷靜。好似囡囡退學未必可以解決到問題。雖然已經有直資中學收,不過小學六年,這樣不愉快中離開,是否太過於遺憾?相信囡囡學校中,應該都有比較傾的埋的老師(通常考級一,點都有欣賞佢的老師),和老師談一談,了解多些情況,再決定?

還有細佬妹讀同一間學校嗎?如果有,更加要冷靜,否則可能要考慮埋插班。

Yanamami    發表於 19-3-23 08:47

cornelius 發表於 19-3-23 08:27
Pre S1乜唔係喺所派中學考咩?
但師弟妹靠佢个成績嘛……唔明?佢考得唔好甚至唔考,師弟妹呈分既調整就多得佢唔少了……

Cliokohonda 發表於 19-3-23 00:09
會邀請剛退學的女生講出被欺凌的過程及我女會即時退學,更會找傳媒評理。
...
個人認為,搵傳媒,是最後沒有辦法的辦法,絕對不是應該首先考慮的。最後可能搞到大家lost lost。

Yanamami 發表於 19-3-23 08:47
但師弟妹靠佢个成績嘛……唔明?佢考得唔好甚至唔考,師弟妹呈分既調整就多得佢唔少了…… ...

誤會誤會

簽名被屏蔽

不應退學。

你女成績好,也有中學著落,更應已在校身份發言。退了學,就完全無關係。

雖然你女在校會唔開心,但除左班惡覇,你女應有愛她的朋友,老師等等。。。他們也是你女支持。

加油!支持你!

gigilovesnoopy 發表於 19-3-23 08:02
其實這是另類成長過程,當它是給你和囡囡加深感情的引線。

我好明白你的心情,我囡小四時情況類似,不過 ...
之前有單case 差不多做發,最後應該都是不了了之

goodboy1 發表於 19-3-23 01:14
事件帶出一個問題,小學係咪應該回復「精英班制」?如果學校有分精英班,品學兼優學生聚集一起,可以互相提 ...

我覺得咁講唔係幾正確,品學兼優唔一定唔欺凌人,再講成績唔得右唔代表會做出欺凌他人嘅行為,呢種想法太極端

子女遇到問題自己解決唔到,父母當然要幫拖,點樣幫、幾大力度是大學問。first priority 當然是保護子女不再受hei 0, 而不是去搞大件事,退學personally 感覺上是較逃避,不過有時候fight a losing battle 亦冇意思

回覆 Cliokohonda 的帖子

退學嗰個女仔有冇直資收佐啊?唔考呈三佢冇得派位喔!

goodboy1 發表於 19-3-23 10:21
你講得又係。不過,學霸未至於會出手傷人呱!

邊有分別成績好壞???

回覆樓主

我們作為旁觀者,很難明白樓主的痛,相信樓主自己想了較妥善的處理方法,換了是我孩子發生這問題,EQ低的我也不知會做出什麼

如校方能妥善處理當然最好,但現今社會,欺凌者的父母為保障自己兒女,絕大多數一定死口不認,什至誣陷受害者

我覺得樓主星期一先致電教育局查詢,若真的退學,會否影響已獲直資中學資格?要7月回小學取註冊証,還是可直接往教育局直接拿取?

https://hk.news.appledaily.com/l ... nyjfmHMLmCiAxg_PtKw
上樑不正⋯

欺凌真是好恐怖,個小朋友好慘
‹ 上一主題|下一主題