用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

哈利媽 發表於 19-3-25 09:11
其實我想知道如果小朋友已經响數學上冇咩成功感同興趣, 再不斷叫佢補習做練習, 係咪會仲幣?? 佢之前係每星 ...

如果你純粹以要有成功感和興趣去衡量孩子做不做一件事,最後其實是你能否包底那件事的後果。

哈利媽 發表於 19-3-26 19:05
係呀,真係好想大家可以比啲實際嘅意見,今日剛派卷,又係冇眼睇,老師話佢份卷仍然有7-8題係應該啱嘅,co ...

3年都沒有改善,會不會是孩子不覺得有必須改善的重要性呢?你說有直資取錄,我估計沒太差。你又說不想逼孩子,那麼就接受現況,保持就行。至於想更好,那是需要動機的,不可能平白就好了。

哈利媽 發表於 19-3-26 19:47
但係得5x都保持呀…(emoji)我唔係啲90分都話差嘅阿媽,但唔合格真心接受唔到住,真想幫幫佢
...

孩子自己有何想法呢?

哈利媽 發表於 19-3-26 19:53
佢有緊張成績,唔開心同失望,佢話每次諗住今次應該有進步啦…每次派卷都失望,我覺得佢有低成就動機問題
...

那麼孩子的進步目標是拿到多少分呢?

哈利媽 發表於 19-3-26 20:06
希望80分,因為老師每次都話佢如果唔錯啲大意嘢,應該有7x-80, 我只想佢發揮到應有嘅水準
...

你以前的帖子說過,孩子是80+的料子,分數卻是65+。既然從來沒有拿到過80,何來80是應有的水平一說呢?我這樣說很誅心,但是現在都5x了,80是一個不切實際的目標。

哈利媽 發表於 19-3-27 11:07
回覆 IloveJJ 的帖子

我明, 但做父母真係可以唔理佢咩? 咪唯有盡力繼續搵辨法扶佢囉..... ...

我相信孩子是有努力過的,但成功不易。會不會是孩子在長期的不失功中看見父母數學不好也過得不錯,例如父母還有能力交直資學費,所以採取得過且過態度呢?

IloveJJ 發表於 19-3-27 11:41
我仔嗰年去功課補習班補數,最大得著除了操到速度外,就係見識到唔同既人點補習?
補習社有人叻有人唔叻, ...

那你兒子怎麼看那些比他勤奮比他叻的學生呢?

IloveJJ 發表於 19-3-27 11:50
咪努力囉!想追過人囉!佢知道佢前面嗰個英文原來一直有出面學,得我仔無,佢問我做乜唔俾佢學英文?我話你 ...

你兒子也和你一樣,覺得花大價錢請NET上門不算學英文/補習英文。

哈利媽 發表於 19-3-27 12:01
佢應該唔會咁諗, 亦從小教佢將勤補拙嘅道理, 小朋友真係有努力嘅, 如果唔係佢可以唔做練習唔補習, 我身邊冇 ...

你可以兩手準備,一方面繼續努力,另一方面告訴孩子你數學不好對你的人生(選科、選工作、選朋友/配偶)有甚麼影響,看看對孩子有沒有良性刺激。

哈利媽 發表於 19-3-27 12:05
小朋友最幣係學咗記唔穩, 考試時就緊張加亂, 剛有朋友提醒要再操佢心算同加減乘除基本功 ...

很多人說數學不用背誦不用操練,明白道理概念就行。數學的公式可不少呢,背不住公式就沒有然後了。就像英文詞彙一樣,又有幾人能過目不忘,重溫才是大部份人的現實。

Elenalan 發表於 19-3-30 23:06
要睇番你仔情況,中學課程緊湊,如佢可以問舅父(隨時available)當然最好啦。時代唔同,亦要視乎你地對成績 ...

你真是心水清呢!
我比較實際,只要成績好,誰教不重要。反正考試是孩子自己上場,考出來的都是實力。

Elenalan 發表於 19-3-30 23:58
唔知呢,我鍾意睇武俠小說,d主角要練上乘武功都要不停拜師學藝,又或者好彩去到深山得到高人指點,補習同 ...

那還有一種是被打落山崖又不死,不小心在山洞裏看見絕世心法,自學成功,出去又一戰成名呢!     

回覆樓主:

大家又歪樓了,數學呀數學!
‹ 上一主題|下一主題