用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開學機票問題
go

開學機票問題 [複製鏈接]

今年九月開學只買單程機票去英國London,  學期尾才買倒頭機票。 不知過英國海關有冇問題(如只得單程票)?
   10    0    0    0

totoro 發表於 19-3-17 08:39
亞仔讀大學轉機冇問題。
最初想九月買單程,之後買倒頭來回機票。
現在最新的想法,放棄今年六月 ...

可否上網或打電話 cancel 嗎?我幫個女 cancel BA 回程, cancellation fee 用退稅 set off.  

SIYip 發表於 19-3-16 10:37
其實只要時間ok,咩airline 都可以。要考慮嘅只係仔女能否自己處理轉機。佢地要識自己睇航班資料揾閘口。
...

亞仔讀大學轉機冇問題
最初想九月買單程,之後買倒頭來回機票。
現在最新的想法,放棄今年六月回程機票。再買倒頭機票(6月回港, 9月去英), 我見價錢和只買九月單程機票差不多。
只是原本六月回程,no show担心可不可以?!
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

totoro 發表於 19-3-16 10:29
通常見jm買CX、BA、Emirates(1stop), 咁Singapore airlines 去倫敦(1stop) 可以嗎?

如果考慮停一站既,芬蘭航空、漢莎同阿聯酋航空最多JM㨂,我啱啱起芬蘭航空個網站買左聖誕節倫敦香港,有青年票賣,16歲以下連稅都係六百英鎊,LHR 返香港下午機,起芬蘭轉機時夜晚,瞓一覺就到香港了。回程香港夜晚機,瞓一覺又到芬蘭了,時間唔錯。

通常見jm買CX、BA、Emirates(1stop), 咁Singapore airlines 去倫敦(1stop) 可以嗎?

坐星航去倫敦,都是轉一次機。選擇直航或轉機,我會一次過睇唔同航空公司的價錢和時間安排,邊個最適合,就買邊個。你記得計埋到倫敦後,孩子坐幾耐車回到學校。舉例,我孩子要坐4個小時去學校的City, 我唔會買中午至傍晚到埗的機票,會買BA, VS, 星航或Lufthansa, 因為早上5點至8點到倫敦,等行李,又等車,回到City, 食完late lunch就回校,時間剛剛好。你要度一度時間。

fac9123 發表於 19-3-15 19:39
想問問:學校half term exeat,一般來說係咪一早就要離開學校?加如果要坐夜晚機,咁嗰幾個鐘小朋友點渡過? ...

除了宿舍關門時間,如果要坐學校安排的coach, 時間亦有限制。早到機場通常坐到夠鐘。亦有人會出倫敦市打個轉。

其實只要時間ok,咩airline 都可以。要考慮嘅只係仔女能否自己處理轉機。佢地要識自己睇航班資料揾閘口。

SYSquare 發表於 19-3-12 22:59
我book左幾年機票,所以熟咩是靚價,咩叫貴價。如果你第一年,唔熟,穩陣d,可以學前面個家長的提議:第一 ...

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

fac9123 發表於 19-3-15 19:39
想問問:學校half term exeat,一般來說係咪一早就要離開學校?加如果要坐夜晚機,咁嗰幾個鐘小朋友點渡過? ...

我試過幫囡囡訂晚上10時機(學校放半天), 學校安排3 點離校,去到機場大約4時,到等了幾小時,但就無叫囡囡即刻走。
其實係一家四口子

回覆樓主

想問問:學校half term exeat,一般來說係咪一早就要離開學校?加如果要坐夜晚機,咁嗰幾個鐘小朋友點渡過?又唔想佢周圍遊盪

回覆樓主:

打去BA CS直接買都可以碌卡。
問佢有關到頭票,佢都可以比價你
16歲扣稅一樣做到
而且如果是某2大Agent找學校之學生,還有折扣價錢

basbyy 發表於 19-3-15 08:51
同旅行社買嘅好處係唔駛自己煩,但自己買就可以平D同碌咭儲分,坐我格鄰個同事,個好一年返黎6次,但話以前 ...

想問自己上官網定 Skyscanner 買? 我見同樣係 CX, 官網同  網上 agent 可以差好遠價錢

basbyy 發表於 19-3-15 10:46
我都係努力碌AE

醒目

cfs 發表於 19-3-15 09:57
我都在旅行社買咗十多年,近年好多已經吾收merchant,可能因為AE同Visa個merchant fee已經貼近左,冇以前咁 ...
我都係努力碌AE

basbyy 發表於 19-3-15 09:40
幫對仔女買左 5 年機票,我只係知道永安或者大間旅行社可以碌咭,其它細旅行社就一定要比現金,或者 charge ...

我都在旅行社買咗十多年,近年好多已經吾收merchant,可能因為AE同Visa個merchant fee已經貼近左,冇以前咁誇,不過多假卡,所以有啲只收熟客卡,生意難做,做到佢地都想出夠數,可以拎到每季航空公司的餅碎我習慣碌AE儲分

cfs 發表於 19-3-15 09:05
如果吾係倒頭,旅行社是同航空公價又可以碌卡,可以hold位研究完再出,但如果想買倒頭就沒有了,因為不是 ...
幫對仔女買左 5 年機票,我只係知道永安或者大間旅行社可以碌咭,其它細旅行社就一定要比現金,或者 charge 手續費!而家 D 細旅行社都進步左好多,我有 D同事用細旅行社都會幫佢地買倒頭票架,總之幫佢地夾到佢地要求 D 價錢!

basbyy 發表於 19-3-15 08:51
同旅行社買嘅好處係唔駛自己煩,但自己買就可以平D同碌咭儲分,坐我格鄰個同事,個好一年返黎6次,但話以前 ...

如果吾係倒頭,旅行社是同航空公價又可以碌卡,可以hold位研究完再出,但如果想買倒頭就沒有了,因為不是香港market。我冇買倒頭

cfs 發表於 19-3-15 06:54
直接聯絡航空公司或者旅行社也可以買到,因為十六歲以下可以扣GB稅八百元。所以搵旅行社買方便
...
同旅行社買嘅好處係唔駛自己煩,但自己買就可以平D同碌咭儲分,坐我格鄰個同事,個好一年返黎6次,但話以前旅行社幫佢買要 $59,000,後來佢跟我試下自己買,上年慳左 over $15,000,不過要成日 check 住!!

Chole 發表於 19-3-14 23:14
聖誕嗰張倒頭飛未退小朋友稅賣緊£2000 +, crazy!
今年機票普遍都貴左,可能係加左燃油稅關係,我買2019年12月轉機倒頭都要 $7600!!

irischowys 發表於 19-3-14 19:38
想問多一樣,我在skyscanner見到好價錢,但不能只買兒童,一定要大人陪伴,是否要打去CS直接買? Skyscann ...
對,skyscanner 只係 for 參考,就算喺 BA 官網買同 BA CS 買個價好多時都有分別,通常 CS 仲會平少少!
‹ 上一主題|下一主題