用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友ADHD, 考插班IS時應否如屬報告?
樓主: MPSW
go

小朋友ADHD, 考插班IS時應否如屬報告? [複製鏈接]

忘憂館 發表於 19-3-11 15:11
ADHD與其他SEN (例如讀寫障礙、自閉症、亞氏保加症等)完全不同,也十分普遍,基本上只要定期睇精神科醫生 ...

Sorry 路過.......
我想講我小朋友因為食 adhd 藥而引發咗 tics, 之後就算停晒藥,啲 tics 仍然都有。我唔係個別例子,嚮啲 sen group 入面都有好幾個食藥後有 tics。雖然醫生話藥唔會成癮,但亦聽過好多中學生,大學生,甚至出嚟做嘢,心理上都好依賴藥物,想停都停唔到。
藥始終係藥,係藥就有副作用,食之前一定要衡量下。健康係一世嘅,有啲嘢係返唔到轉頭。

a_for_apple 發表於 19-3-22 07:35
我想講我小朋友因為食 adhd 藥而引發咗 tics, 之後就算停晒藥,啲 tics 仍然都有。我唔 ...
完全同意。

我想講我小朋友因為食 adhd 藥而引發咗 tics, 之後就算停晒藥,啲 tics 仍然都有。我唔 ...

Tic 和壓力有關,我的經驗是沒有吃藥和有吃藥的小朋友都會有tic, 我小朋友沒吃藥時返學出問題開始有tic, 吃了藥tic最初是嚴重咗,但過了一排返學問題解決咗就冇見到有tic了。

tcbobo 發表於 19-3-24 07:58
Tic 和壓力有關,我的經驗是沒有吃藥和有吃藥的小朋友都會有tic, 我小朋友沒吃藥時返學出問題開始有tic,  ...

冇錯!有冇食藥都可能有 tics, 但食咗藥有機會令佢嘅 tics 引發咗出嚟

有頭髮冇人想做lar喱,我見過D case已經在國際學校讀,但唔食藥連學業都完成不到,或同老師同學關係很差,仲比人bully, 食左藥真係好好多。不過同意輕微的或只為成績好少少就稔清楚係咪要食藥。及將來就業也要考慮是否應該從事一世要靠食藥才應付到的工作。

‹ 上一主題|下一主題