用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 學生壓力大嗎?要唔要外補?係咪每日都好多功課? ...
go

學生壓力大嗎?要唔要外補?係咪每日都好多功課? [複製鏈接]

坊間成日傳天神壓力大好多功課好多測驗默書...其實係唔係呢? 之前有去過開放日...見佢地好似多左活動教學...無咁死讀書...有無讀緊既家長可以分享下??
   1    0    0    0

回覆 brianckw 的帖子

星期五多功課D, 星期一至四就一時時, 做功課都睇小朋友快唔快手, 認唔認真, 做得好唔駛改正咪做少樣, 作文OK又唔駛謄寫, 初小可能要家長監督下。
全年2測 2考我覺得 OK, 但範圍不少。小女是插班的, 同舊校比天神測考少D, 但範圍多D, 頁數也多(10頁以上也是常事)。 中數無教快但唔淺, 英文快一年, 常識測考有3成是課外。 小二起, 3班中有1班係精英班(普教中), 功課多D, 增潤課業。 默書上下學期各8, 9次, 英默就唔係次次多, 有幾次得一版, 範圍算輕鬆。

同學們都乖女, 自己緊張成績, 壓力與否睇下家長點抒緩, 家長要求唔好咁高咪大家開心。補唔補習見仁見智, 有種補習是"媽媽想你補", 補同唔補o既人都有, 小女就 cut 晒所有學術補習, 只學樂器。

shevachevy 發表於 19-1-29 13:00
回覆 brianckw 的帖子

星期五多功課D, 星期一至四就一時時, 做功課都睇小朋友快唔快手, 認唔認真, 做得好 ...

我見到的也確實如此
天神接龍聖瑪利, 總不能與坊間happy school 相比, 又要馬兒好 又要馬兒不吃草, 沒有可能吧
‹ 上一主題|下一主題