用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基東九收band one
樓主: tsangv
go

匯基東九收band one   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-4-30 12:38
比個別學生能力用星星沒問題, 但比學校教學能力,我覺得應該睇學校是否可以俾到學生一個DEGREE. 用四級 ...
DEGREE率既可操控性太大,根本唔可靠。

cecibellemama 發表於 19-4-30 15:08
回覆 王家爸爸 的帖子

如果根據呢個成績做比較, 保一 、蕭明、 藍田聖保祿 、荃官等等好多都達唔到band 1 ...
唔係科科達到,每間學校都有相對強弱科,但係最少整體達到。如果你將呢幾間,加埋大家供認既B1B學校,計算出來,唔會個平均值就係咁上下。

magtam0520 發表於 19-4-30 14:42
那請問B1C的學校或學生水平又是看甚麼呢?
你又覺得邊幾間係?

Lucifer3960 發表於 19-4-30 15:00
回覆 magtam0520 的帖子

但選匯基的人不是因為此校成績, 別人說B1C OR B1B好像沒有所謂, 教徙喜歡此校, 有 ...
唔係話匯基唔好,我都識朋友仔讀緊,只係唔想見到啲誤導資訊,話只有B1先有機會。

sukitelfold 發表於 19-4-30 13:37
值得關注:純粹睇DSE成績,滙基東九龍看似也比優才、羅氏及NPL差!
咁你覺得優才、羅氏及NPL係嘜BANDING?

王家爸爸 發表於 19-4-30 15:39
咁你覺得優才、羅氏及NPL係嘜BANDING?

純睇近二、三年成績,GT達1B、Laws及NPL穩1C

sukitelfold 發表於 19-4-30 15:42

當然不是以你獨特的定義!

但你可以繼續

sukitelfold 發表於 19-4-30 15:42
咁你都話滙基東九龍比羅氏及NPL差啲啲,咁比B1C差啲啲,又係嘜BANDING?

sukitelfold 發表於 19-4-30 15:43

當然不是以你獨特的定義!
唔係我定義,如果我無睇錯,係你話滙基東九龍比羅氏及NPL差啲啲,你又話羅氏及NPL係B1C。

王家爸爸 發表於 19-4-30 15:44
咁你都話滙基東九龍比羅氏及NPL差啲啲,咁比B1C差啲啲,又係嘜BANDING?

我的DD定義和你獨特的DD定義⋯⋯又大不同,可以繼續「獨特」,加油!

王家爸爸 發表於 19-4-30 15:34
唔係科科達到,每間學校都有相對強弱科,但係最少整體達到。如果你將呢幾間,加埋大家供認既B1B學校,計算 ...

我係簡單既人,睇4主科就夠了,自己揀餸叫果D,岩心水食得開心係正常既~~~

王家爸爸    發表於 19-4-30 15:52

王家爸爸 發表於 19-4-30 15:47
唔係我定義,如果我無睇錯,係你話滙基東九龍比羅氏及NPL差啲啲,你又話羅氏及NPL係B1C。 ...

DGS的DSE成績,比SPCC的成績,DGS差DD!

我的「DD」定義,明未?如果未明,再畫清楚條腸!

mcl203 發表於 19-4-30 15:50
我係簡單既人,睇4主科就夠了,自己揀餸叫果D,岩心水食得開心係正常既~~~
...
4主科數據無得出術,或者最少起碼比較難出術。

sukitelfold 發表於 19-4-30 15:51

DGS的DSE成績,比SPCC的成績,DGS差DD!

P.S⋯⋯二間也是band 1A。。。

有時候D嘢,不用想得太複雜,係就係、唔係就唔係,無謂「乸咋」沙上手!

EK有唔少能人.
有專家擅長收集資料.
有專家擅長分析.
有專家擅長講下邊間校舍靚,邊間校服靚,學生中午去邊處吃飯,學校N年前是點樣...
我覺得第3類既其實都幾有可讀性,但當佢講不擅長既就真是不要太認真了.

anyway, 都是君子之爭.

王家爸爸 發表於 19-4-30 15:56
4主科數據無得出術,或者最少起碼比較難出術。

可能有D粉絲偏好果D計法,一科1個考取5可達100%,平均另一科50人考取5得20%,變成勁達60% 5仔,會感覺好D。甚麼Banding可以好主觀,我呢D簡單人只會関心自己小朋友揀乜餸,和食得飽唔飽,睇機會率,理得間酒樓係咪阿一,埋左單都與自己無關~~~

mcl203 發表於 19-4-30 16:02
可能有D粉絲偏好果D計法,一科1個考取5可達100%,平均另一科50人考取5得20%,變成勁達60% 5仔,會感覺好D ...

有料到!一矢中的!

但選匯基的人不是因為此校成績, 別人說B1C OR B1B好像沒有所謂, 教徒喜歡此校, 有 ...

正是這樣

身邊很多很多朋友仔,發夢也想入,非佢不嫁,點解呢?!

很多原因,只看今年,加埸又加場、分多天招呼所有家長及小朋友,少一些熱誠、執著、堅持、家校合作也不能成事!

醒目開學勳章

但選匯基的人不是因為此校成績, 別人說B1C OR B1B好像沒有所謂, 教徒喜歡此校, 有 ...
我都覺得唔少家長係鍾意佢哋宗教氣氛濃厚,唔太理會banding,就算最終入唔到U,都對學校有讚無彈

bobbob 發表於 19-4-30 16:38
我都覺得唔少家長係鍾意佢哋宗教氣氛濃厚,唔太理會banding,就算最終入唔到U,都對學校有讚無彈 ...

學校好受基督徒子女歡迎,大家都係喜歡宗教氣氛,活動和出國交流等等,算係一所極全面嘅中學,可以讓孩子開心全面成長,這是家長想要的,成績追求係其次但不代表不重視,大家都認為讀書係靠自己為主要,去到邊樹都係咁!响教會接觸匯基jm啲仔仔女女,獨立性好強,時間分配亦很好,成績也不錯。
‹ 上一主題|下一主題