用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基東九收band one
樓主: tsangv
go

匯基東九收band one   [複製鏈接]

回覆 samuellor 的帖子

係吖,暫時過去幾年都高過匯基,亦係達到我所講嘅 4+ cut off。

Sing13 發表於 19-4-29 22:54
至於港同,上年成績是band1A成績,但我認為應該有兩年都達標先算實至名歸,但前年既3322率...所以暫時應算 ...

計埋 3322 就好多 Band 1 都唔掂,尤其係有男仔嘅學校,但佢地其他方面如 5+,三大都唔錯。按 3322 睇,DG 應該去左 Band 1B    所以我冇將 3322 列為 cut off 考慮。

最有效睇 Band 1 實力,係睇 5+,三大
Band 2 睇 3322,睇呢啲真係會感受到有一截距離,甚至係 Band 1A 圍內。

匯基四級以上有60%,與其它只有4x%都當band1c,未免有失公平.
匯基最大問題是冇親生仔,如果持續輸入band1C學生,出來接近band1B,亦算是增值唔錯既學校.

samuellor 發表於 19-4-29 23:03
我想說九華4級以上高過St claire

但未達到 1A cut off,佢亦唔公開其他資料,所以最多只能列作 Band 1B 繼續觀察。如果係能夠同其他 1A 較勁,佢仲唔即刻公開威下咩   

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 23:08
計埋 3322 就好多 Band 1 都唔掂,尤其係有男仔嘅學校,但佢地其他方面如 5+,三大都唔錯。按 3322 睇,DG ...

如果3322率唔達80%,為何仲稱為band1A呢?好可能間學校畢業出來讀副學士既百分比多過人地band1B.

過得3322,起碼有自資學位,計local degree都高D.隨住學位量化寬鬆,3322越來越重要.

另一網站真是將QC評為band1A-B.

醒目開學勳章 王國長老

samuellor 發表於 19-4-29 22:38
港同何來1A,St clare 何來1B

你問邊間b1b達80%
我都廢事答港同啦
轉頭你又話港同何來1a

咁你講啦,港同究竟1a定1b呀究竟
定1c-2a先!

如果港同咁成績係1c至2a,咁滙基又點1b呀

又,如果滙基係1b, 咁港同點解唔係1a?

你都將「數據係死嘅人係生嘅」發揮得淋漓盡致

Sing13 發表於 19-4-29 23:08
匯基四級以上有60%,與其它只有4x%都當band1c,未免有失公平.
匯基最大問題是冇親生仔,如果持續輸入band1C ...

匯基有親生 wor,救恩同神召,不過都係聯繫關係,而且冇公開過升中。

不過匯基幾乎係只要成績係 Band 1 就有 offer,不論面試表現好壞。但比較多家長攞佢做試水溫,未必入讀,所以最後收 Band 2 比例都多啲。佢做到今日呢個成績,都算係唔錯,但有更大進步空間。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 22:40
回覆 samuellor 的帖子

港同 5+ 35.48%,三大 49.58%,八大 68.91%,如果匯基係 Band 1B 的話,港同 Band  ...

我絕對無所謂.....如果係言之有物的話

Sing13 發表於 19-4-29 23:16
如果3322率唔達80%,為何仲稱為band1A呢?
過得3322,起碼有自資學位,計local degree都高D.隨住學位量化 ...

網站評價不能盡信,因為 SLS 同金文泰 仍然係 Band 1  

滙基同西區救恩小學有聯繫關係,應該有一批1c-2a 水平入到滙基。

以往歷屆通常救恩頭位會先揀超神校,繼而考港同,之後會考b1官津及滙基各半

揀學校b1 仲唔夠,仲要玩到為細分 band 1 abc而嘈?!  

就算間學校屬b1a 都唔代表自己細路保證以b1a 成績入U, 都唔知有乜好拗。

睇中學好唔好,除左睇DSE成績,仲要睇佢手中個份牌—中學生源.

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 23:16
你問邊間b1b達80%
我都廢事答港同啦
轉頭你又話港同何來1a
係hkpapa眼中無乜幾多间係1A其餘就-路tun落去……

Yanamami 發表於 19-4-29 23:53
係hkpapa眼中無乜幾多间係1A其餘就-路tun落去……

其實所謂b1a(辜且分abc)比較少係有理由
全港共有450-500間中學(dse計)
各位認為有幾多間b1a?
450/9=50?

非也,因banding應是計學生而不是學校
所謂b1a只係有比較多學生係b1a
而b1學校普遍收生都比b2至3多
所以我認為b1a應該只有20-30間左右
b1b可能只係多少少

故hkpapa較保守係正常

當然某啲網站將學校'upgrade'又會令一啲學校既家長開心啲

artroboy 發表於 19-4-29 23:19
滙基同西區救恩小學有聯繫關係,應該有一批1c-2a 水平入到滙基。

以往歷屆通常救恩頭位會先揀超神校,繼而 ...

agree.

為左細分band 1b-c而青筋都現, 真係幾無謂, 個小朋友讀得開心, 有自信有歸屬感, 就算band1c中學都可以成為最top 10%內。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

睇成績選校總比睇名氣選校好.
學校公佈成績出來就預左俾人比較.
甚至踢學生出校就是為左整靚數據, 唔睇豈非好可惜.

某啲網站將學校'upgrade'又會令一啲學校既家長開心啲
另一方面, 名校俾人downgrade又會令一啲學校既家長唔接受.

只要講明資料出處就OK了.
反正唔會有一份評級絕對正確.

不是以住匯基東都有收b2 生, 但近2年已經無這歌仔唱 ?????
上年重收接近3000申請 !

gracelam 發表於 19-4-30 07:45
agree.

為左細分band 1b-c而青筋都現, 真係幾無謂, 個小朋友讀得開心, 有自信有歸屬感, 就算band1c中學都 ...

就算如神校spcc, dbs, LS , SJC 都一定有一定數量校內b2生,有b2生好失禮咩?上到中學係另一個story , 小學時b1a生都隨時消失到影到無,特別係靠家長死谷死操果批。睇升大學、三大既DSE 成績比收幾多 % b1abc生更為重要吧?!

Yanamami    發表於 19-4-30 09:44
‹ 上一主題|下一主題