用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基東九收band one
樓主: tsangv
go

匯基東九收band one   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

samuellor 發表於 19-4-29 22:00
If the figure correct, B1A traditional sch 84.x then UCCKE should be b1b.

用返你句話: 33 22 only

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-4-29 22:02
火遮眼~~~

無咁嘅事,我仲等緊有心人請教,我問d問題都無答案,好不安

回覆樓主:

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 22:05
無咁嘅事,我仲等緊有心人請教,我問d問題都無答案,好不安
...

乜都假,若我小朋友係1C中學達坊間1A**水平就開心C,1A或1C中學只能滿足自己既虛榮心~~~

我係指某位網友火遮眼~~~

samuellor 發表於 19-4-29 22:16
那一間呀B1B >80%

真係選擇視而不見,咁我都無計喎~~~

回覆樓主:

回覆 samuellor 的帖子

我咁睇,睇返往年 Band 1A-C 往績,我認為:
Band 1A 5+ cut off 30%,4+ 70%,三大 40%、八大 60% 以上。Band 1A 代表:聖保羅男女、港同、HTC
Band 1B 5+ cut off 20%,4+ 60%,三大 30%、八大 50% 以上。Band 1B 代表:St Clare、九華
Band 1C 5+ cut off 15%,4+ 40%,三大 20%、八大 35% 以上。Band 1C 代表:福建、TSK

匯基 18 年:5+ 17.88%,4+ 59.13%,三大 26.92%,八大 ?。匯基得 4+係比較接近 Band 1B,其他都符合 Band 1C。

唔知你有冇考到公開試。Cut off 就係 cut off,接近,即係未到。我唔排除匯基會繼續進步,但截止 18 年,佢未算得上穩陣 Band 1B。

聖心唔公開 DSE 成績,只公開 3322 同本地大學,呢兩個指標,只對 Band 2 校最有參考價值。上面列嘅學校,都係一直維持該位置,好少大變動。

回覆樓主:

港同 5+ 35.48%,三大 49.58%,八大 68.91%,如果匯基係 Band 1B 的話,港同 Band 1A 當之無愧!
Charlotte mum!有人質疑港同教學同學生能力吖!

我認為匯基是貼近band1b,或者勉强称band1b,個人之見,band1 b 3322率應有7x%,五級以上百分比應該高過20%,四級以上百分比應該高過60%,三大率2x-3x%,而且有两年以上咁嘅成績.所以我另一文話如果同英華有分別,最多都是半級既分別.

samuellor 發表於 19-4-29 22:42

你要攞 4+ 做比較,咁 St Clare 成績一定在匯基上  

攞埋數據俾你喇!

王家爸爸    發表於 19-4-30 11:48

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 22:40

港同 5+ 35.48%,三大 49.58%,八大 68.91%,如果匯基係 Band 1B 的話,港同 Band  ...

至於港同,上年成績是band1A成績,但我認為應該有兩年都達標先算實至名歸,但前年既3322率...所以暫時應算band1A-B,如果今年同上年一样好才肯定是band1A.

喇喇喇,所有數據一早就係各校網站搵返黎,早早已經列好曬,唔洗你去問同學仔喇
St Clare:
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/11/asr17-18.pdf

匯基:

https://www.uccke.edu.hk/admission/dse-results-s6-repeaters/

港同:

http://www.hkuga-ef.org.hk/enews/2ndIssue2018/ewebsite/2College%20Updates.html

匯基貼近 Band 1B,即係未到,即係暫時仲屬於 Band 1C,咁我都希望佢有進步,以前我都有佢 offer,不過冇入。

‹ 上一主題|下一主題