用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如轉校,有乜選擇
go

如轉校,有乜選擇   [複製鏈接]

happyheart 發表於 18-11-27 22:58
小女小一,讀band one 津女校,剛考完試成績好差,英文啱啱合格,中文吾合格,仲要好低分得30,數吾合格得5 ...

你抽入? 叩門入?

好難得的機會有得讀!

你再唔得,佢會叫你走,唔洗咁早自己走。

happyheart 發表於 19-1-23 18:13
衣家程度難咗咁多,以6-7 歳嘅小童認知和專注,根本冇可能咁樣。真係好吾鍾意衣家啲學制。 ...

你當初揀神津都係鐘意佢程度夠啫⋯⋯為左學校,都要讀。

真係頂唔到,自然要走

shadeslayer 發表於 19-1-23 20:43
貪學校夠深,香港家長就是太多盲目的這樣想,得罪講句,係孩子痛苦的來源。
...

係... 唔講直資,神津可以不考而入,

讀唔讀到就另一回事,跟唔上就走,小二又收大量插班換血keep 水平

shadeslayer 發表於 19-1-24 13:41
呢個世界,總有 B2/3 學生。個個以為自己孩子一定B1,個個谷,死谷的心態,係教育亂象的原因之一。
...

So true. 個個都以為自己個仔合b1 school

IloveJJ 發表於 19-1-24 10:17
樓主話幼稚園係Happy school,但有出去上中英數,咁其實已比好多人有準備,咁都咁低分,我會覺得佢女能力 ...

我幼稚園係放手... 無「溫書」呢樣野。都無補習。零準備入津小的。

津小普教, 我地都無學拼音就係學校教咩讀咩.....

直到現在。

mcl203 發表於 19-1-24 14:31
幼稚園溫甚麼書?都無測考~~~

年輕人 你實在太年輕。

雖然學卷幼稚園,都要認字,都要識下數字概念,加數...

如果
個個字都認唔到,老師係會叫家長幫下手... 咁你算唔算溫下書?
‹ 上一主題|下一主題