用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有 CKY 3rd In
樓主: cpc608
go

蔡繼有 CKY 3rd In   [複製鏈接]

swarovski2011 發表於 18-12-4 19:28
應該都有留啲位嘅...否則就唔會set個日期俾shortlisted學生,索性有幾多in幾多,佢以前都興呀...有4th, 5t ...
應該派完哂,識好多人有offer, 預咗有人唔register, 再call 百零個3rd in. 但是deposit only $490, 好多人會registered左 前, 3rd in 完都唔會收多幾多個。遲啲再4th in   5th in
反正校長副校唔使教書。

primarydelima 發表於 18-12-4 21:59
職員跟我說叫我唔使理呢D嘢(emoji)

......

aayy 發表於 18-12-4 22:02
答得咁得意

真係咁答 :|

回覆樓主

No offence, 其實我睇左好多頁大家既討論都係基於真係有人無去2nd in 但有offer呢件事上面....但其實除左最開頭既source話有朋友係呢個case外又真係暫時無更多既人話自己,或者再有朋友係呢個case 喎...會唔會個朋友只係扮無去2nd in 呢,又或者個朋友扮有offer呢 haha ( sorry講笑,但真係有d家長好得意架嘛)

cpc608 發表於 18-11-27 21:12
有冇讀緊的媽媽爸爸好似上次 second in 咁收到學校話某日要早放因為有面試安排呢?等了好久⋯⋯
...

尋日出佐offer啦

Yang81 發表於 18-12-4 12:06

剛剛聽group入面的媽媽講,問了學校,冇second in但有offer  ...

佢係話d家長搞錯定學校搞錯?

我反而覺得係d家長老吹,就好似話自己15分自行入左某宗教一線津校。越來越多騎呢家長。

lawcecilia 發表於 18-12-4 22:11
No offence, 其實我睇左好多頁大家既討論都係基於真係有人無去2nd in 但有offer呢件事上面....但其實除左最 ...

我同贊成lawcecilia你所講,雖然我不是CKY Super Fans,但每年都有緊貼EK啲news, 則知每年好幾間較多人報的學校有不同類型的rumor, 而CKY 是其中一間!無可否認, 呢間學校在行政方面有很多改善空間!相信大家最不滿意是在[沒有去2nd In, 但有offer],但上面亦有家長說已經打了電話去學校問,學校回覆是沒有此事!而我自己個人比較相信這學校沒有可能犯下此低級錯誤!至於為何會有有家長說識人冇去1st, 但有offer, 我相信可能是有些家長避免日後被人問長問短索性話自己冇去second in 算,因為怕未必有3rd In 或過唔到3rd In, 這是可以理解的! 但世估唔到突然間今年玩呢early acceptance, 所以就衍生了這種Rumor.

聰明的家長們,交給你們自己去判斷吧!

回覆樓主:

同常越多人評論代表這間學校越來越好
利申沒有 offer

Wahzube 發表於 18-12-4 23:21
我同贊成lawcecilia你所講,雖然我不是CKY Super Fans,但每年都有緊貼EK啲news, 則知每年好幾間較多人報 ...

無錯,先唔講無second in又疑似有offer個part; 玩early acceptance 真係呆一呆,之前又無講係咁既流程,其實學校有無制度既呢? 似中途既決定多d.. 再加上一堆cap圖有不同3rd in訊息,好難幫學校諗excuse,亦好難對學校日後教學/行政有信心!

回覆樓主:

已上報

ahsiu 發表於 18-12-5 07:20
已上報

http://std.stheadline.com/daily/section-list.php?cat=19
希望學校可正視﹗

aayy 發表於 18-12-4 20:41
咁佢地打算點?

打算俾錢囉!$490!

mandycml    發表於 18-12-5 08:03

回覆樓主

上左報都好呀其實,如果校方最終都係話無人無2nd in 到而有offer既,咁就真係澄清到果d “據了解”既消息啦=] 如果校方最終真係發現有問題既亦都係一個好好既機會去逼校方正視返呀!

sailormercury 發表於 18-12-4 11:54
果然冇估錯!除了小部分幸運小朋友外,其他家長慢慢玩啦,分分鐘又來個4th interview。
...

知道樓主小朋友有神校offer.叻叻!
但也不用說他校想扮神校,又想玩家長似的。
學校可能真系行政出錯,系要檢討既。

mandycml 發表於 18-12-5 07:31
http://std.stheadline.com/daily/section-list.php?cat=19
希望學校可正視﹗

其實可能所有學校都可能出錯,冇透明度,家長又可以點?

撇除有幾個case 冇去 2nd in 而收到 offer,出 early acceptance 有咩問題?校方冇講過一定有 3rd in,相反,有家長指出2nd in 時,有口頭講過話「希望不用」

babybaby2014 發表於 18-12-5 09:31
其實可能所有學校都可能出錯,冇透明度,家長又可以點?

佢係私校,教育局可能都無佢符

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

其實呢間野有乜好?既然行政咁混亂點解仲有咁多家長仆去報

iammatthew 發表於 18-12-3 18:35
Got offer!!

係咪好似報紙咁講已經出晒offer,有人退學先比third interview 考生?
‹ 上一主題|下一主題