用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國寄宿中學怎麼比較?謝謝提供建議
go

英國寄宿中學怎麼比較?謝謝提供建議 [複製鏈接]

1)Cheltenham College2)Eastbourne College
3)Stonyhurst College
4)Monkton Combe school
5)Christ College
6)Dean Close School
7)Taunton School
   14    0    2    0

不知道如何選擇,請有經驗的家長給建議十分感謝

雨眾不桐73 發表於 18-11-24 17:16
1)Cheltenham College2)Eastbourne College

1,4,5

謝謝您的建議,請問從哪方面考慮這樣安排。謝謝阿仔想明年9月過英國時間有點緊張

雨眾不桐73 發表於 18-11-24 17:16
請問同學過去讀Yr 幾?

其實每個人想要或要求既野都唔同,我仔報左出年9月讀Y10。
我自己搵agent前都有幾間自己心中目想報既學校,我自己係比較學校既
1)海外生比例,尤其香港人同中國大陸生多唔多
2)寄宿生比例,尤其本土宿生多唔多
3)阿仔擅長及喜愛足球同越野跑,會考慮學校是否有或重點運動之一。
4)學費,三萬尾打後都唔考慮啦,太貴。
5)成績,有D太勁唔好收阿仔既就無謂嘥錢報名,會比較公開試成績。
6)有咩選修科目,師生比例
7)學校面積,地區等

我之前係比較以上項目再㨂左6間出黎,先報3間最想入既。
Agent可以將資料同你做個比較表。

回覆 雨眾不桐73 的帖子

好少在這裡看到dean close school.... 你mention 的其他學校我都唔識,比唔到意見。
不過我係二十年前讀dean close 的, 當年讀得好開心.

多謝各位建議,阿仔明年9月過去讀Y8,現在香港讀中一,其實好不好給他讀Y7這樣會不會容易適應。謝謝

雨眾不桐73 發表於 18-11-25 15:17
多謝各位建議,阿仔明年9月過去讀Y8,現在香港讀中一,其實好不好給他讀Y7這樣會不會容易適應。謝謝 ...

我仔明年去Year 8現在中一,個人覺得Year 8已經可以,有些學校更加可以入Year 9,不過我想比佢多一年時間適應,始終他在香港是中中。
我選擇學校順序比較幾點:費用(經濟能力有限)、寄宿生人數(太少怕活動互動少),香港/國內生人數(無可避免吾過30人接受),全校人數(人多設施活動多),活動運動,成績(學術強冇能力怕踢走又貴,中游位置志在享受寄宿生活放眼世界,高中自己努力),學校位置接送,初中仲細,學校肯安排接送會煩少樣(又慳)
每個小朋友喜歡的都不一樣,例如我仔喜歡球類運動,不喜歡行山及水上運動,所以近海的學校可以抽起,反而選擇有完善sport center 的學校

cfs 發表於 18-11-25 15:32
我仔明年去Year 8現在中一,個人覺得Year 8已經可以,有些學校更加可以入Year 9,不過我想比佢多一年時間適 ...

學校接送,通常要額外收費,學期埋要找數 !

我仔明年去Year 8現在中一,個人覺得Year 8已經可以,有些學校更加可以入Year 9,不過我想比佢多一年時間適 ...

是否所有學校也可安排接送

Vivis 發表於 18-11-25 20:34

通常學校/監護人公司
都會提供接送服務
家長要選擇 !

Vivis 發表於 18-11-25 20:34

不是,所以要問清楚,有啲要監戶人負責,變相可能會貴咗,因為監戶人未必會夾其他同學一起車,自己比哂實過千元。學校有coach或者幫他們夾同學時間,就三四百一程

db7mu23 發表於 18-11-25 19:32
學校接送,通常要額外收費,學期埋要找數 !

謝謝知道了。我每間都問清楚,相差很大,而家果間包括在學費內,煩少樣先。

cfs 發表於 18-11-25 21:28
謝謝知道了。我每間都問清楚,相差很大,而家果間包括在學費內,煩少樣先。
...

我都覺得有接送服務比較安心

同意,因為仔仔來年去英國讀year 10, 成績中游,agent 幫佢揀了woodhouse grove school, 仔仔好鍾意,價錢又合理。但身邊的朋友認為可以進取啲,再考,真頭痕。
其實我的目標很簡單,入到大學便ok .
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

delfin 發表於 18-11-26 06:19
同意,因為仔仔來年去英國讀year 10, 成績中游,agent 幫佢揀了woodhouse grove school, 仔仔好鍾意,價錢 ...

但要就埋價格就選擇唔多。你朋友擔心也是正常,始終已經year 10,進入高中期,讀書氣氛濃厚會比較好。
咁你有冇再考多一兩間?

cfs 發表於 18-11-26 07:02
但要就埋價格就選擇唔多。你朋友擔心也是正常,始終已經year 10,進入高中期,讀書氣氛濃厚會比較好。
咁你 ...

打算再算多幾間

delfin 發表於 18-11-26 07:15
打算再算多幾間

有冇推介?

delfin 發表於 18-11-26 07:15
打算再算多幾間

咁就主力考中上游學校啦,考多三間比較下。咁wood比咗留位費未?
‹ 上一主題|下一主題