用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遊戲雖剛開始,但已心淡,
樓主: chloe666666
go

遊戲雖剛開始,但已心淡,   [複製鏈接]

monodad 發表於 18-10-3 12:02
咁妳又明白咩叫matching?考唔到直私等如父母沒努力栽培孩子?其實妳知唔知自己講嘅嘢同諗嘢嘅邏輯?
...
佢點會明?? 佢把自己個套係當全世界人都要咁行!  

monodad 發表於 18-10-3 12:18
咁好多人行自己果套亦唔會見得俾佢差嘅.......
考唔考到直私, 只是一個過程, 有D人報晒全港九, 有D 人一間都無報, 有無Offer 不是什麼大件事.
仲未到戲肉,

況且仲有好多好的學校是津小.

大抽獎, 叩門, 音樂椅....有排玩.
不過小學只是其中一個過程, 仲係剛起步階段, 人生漫漫長路, 有小學中學...仲要是否考到大學, 全部都是要靠小朋友自己肯讀書先得. 咁膚淺只是入了好的小學便會一定入大學?? 什麼理據.  超攪笑.

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-3 13:02
呢個post係講面試小學(直私),唔係講叩門(官津)。

無錯!所以你冇答錯題

scgift 發表於 18-10-3 15:53
公道啲講句,呢間1st in唔算考得淺,阿囡考完出來講嗰句中文重組句子我聽完O左咀

阿囡只係讀普通 ...

講開呢間, 仔同學仔入了X才小一, 個家長說大部分同學目測都高過佢個小朋友半個, 有D一個頭, (佢個小朋友唔算細粒), 起碼大一年 . 即是收生專係收D大B/ 超大B...mouth:" />

19841984 發表於 18-10-3 16:50
在统計學上

如果只考一間,考不上好有機會是運氣不好

"但如果考六七間以上,又全部考不上的話,就不是單纯運氣問題" -

咁不代表這就是個小朋友的人生和成就??
小朋友每天長大, 有無限的可能, 就算當日考入直私的不代表100%是優秀的.

19841984 發表於 18-10-3 17:17
這是你的幻想, 不要屈我
不是我自己構思出來,

上面的字面是這樣,

唔通又係閣下的表達能力出現問題?

當各位認為考小一係好辛苦的時候, 其實上了小一後的生活先至係[[戲肉], 無論他日是入了直私定津小, 結果是怎樣,不如現在趁仍有時間好好準備下點樣適應小一的學術, 到時會讀得比較輕鬆.

mcl203 發表於 18-10-4 11:28

所以,D家長以為自己入左直資,就以為條路直晒,仲係初小階 ...

對某人來說, 全部都係幻覺同幻聽 !

有時有D反面教材喺度比人參考下, 都是一件好事, 學術好都要人品好 ! 幾叻都要懂得[謙遜], 家長嘅身教對子女都非常重要.

manmonster    發表於 18-10-4 11:44
Sing13    發表於 18-10-4 11:41

19841984 發表於 18-10-4 12:35
說不過人就用人身攻擊呢招,可憐

勸你學下謙遜! 人地絶對有本事,人家當年offer多又叩入神校,不過人地唔會一日掛住係咀邊,呢d係修養。

mcl203    發表於 18-10-4 12:46

19841984 發表於 18-10-4 13:14
你又好有修養?

閣下嘅高尚情操無人能及,豈能我地呢d等閑之輩相比呢!

monodad 發表於 18-10-5 00:05
哇哈哈!!下面有個新A/C,開咗個咁嘅Post,真係好正呀⋯⋯原來除咗分身有術之外,精神同人格分裂都可以玩 ...

咁你依家係咪好驚呢⋯⋯

阿伯特 發表於 18-10-4 13:51
我得15分咋

Mr. Beast 提議真係可以考慮下hkpapa的選校策略,早D準備所有區內的大抽獎點排,另外了解定自己會叩門的小學,做定準備,到時候真的有需要去叩門就唔使咁徬徨。
趁呢d時間,閱讀多D,訓練下理解中英文,由其中文,不論直私丶津校,上到小一,中文底子弱對中文丶數學科看題都會好大影響。

19841984 發表於 18-10-5 13:37
唔該你問下數據王啦

大把數據

如果你認為個女已經入了間咁關鍵入大學的好小學,乜都識曬,何必咁辛苦仲蒲EK?
你無資料又要扮識,咁人地請教你,你又問返轉頭?hkpapa咪之前忠告你女兒千萬不要做學校嗰底層的25%?

chloe666666 發表於 18-10-5 15:38
有呀,看了你的文章,很多謝你的鼓勵及啟發,我現在放開了很多,隨緣,有直資或私校收晤收都不重要,如要 ...
你要努力 ! 是不是直私/ 津小上到小一有排你辛苦 / 緊張 ! 所以要放鬆D !

LedTV 發表於 18-10-8 18:57
呢邊禁 , bk個邊會禁嗎?

禁咗,連資料都冇曬
‹ 上一主題|下一主題