用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 策略應該係點?九華、聖方濟、長天
樓主: carmenlook
go

策略應該係點?九華、聖方濟、長天   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-8-17 13:52
影響升中派位變化的因素有好多, 包括以下:

1. 男女比例和分佈 (如B1學生男生比例是多少)

所以話哩個遊戲好折磨人

哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 18-8-17 13:46
我地校轉走既多數系女仔
轉走既係男定女其實唔重要, 最重要係佢地原本屬那個派位組別

假設油尖旺區原本有1200人升中, 咁B1/2/3各有400人; 但如有90人轉咗網去其它區, 即係B1/2/3各少30人.

如果轉走個90人係全部係B2同B3學生, 即係有30個原本係B1既學生會跌落B2

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-17 13:52
影響升中派位變化的因素有好多, 包括以下:

1. 男女比例和分佈 (如B1學生男生比例是多少)

唉,咁即係到我仔升中嗰年,又係爭得更加激烈

hkpapa852 發表於 18-8-17 13:56

假設油尖旺區原本有1200人升中, 咁B1/2/3各有 ...

唔知系唔係咁攪到咁多男仔唔中
哲哲寫真 哲哲私相集

Felix223 發表於 18-8-17 13:57
唉,咁即係到我仔升中嗰年,又係爭得更加激烈
所以點解我近年會話, 最好睇晒中學網既B1同B2學校同學位充足率

油尖旺就算B1位再充足, 但萬一派到B2, 基本上無一間係B1生接受到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mx7183
請check pm!😊

mw7183 發表於 18-8-17 13:59
唔知系唔係咁攪到咁多男仔唔中

如果係多咗叻女走, 其實仲大鑊.

B1男仔個pool變大咗, 競爭又大番, 最慘係會將一D原本以為係B1尾既學生推咗落B2

我見幾多派去官塘果邊band 1 ,可能近年多人搬去果邊新公屋,揀屋企附近的中學

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:00
所以點解我近年會話, 最好睇晒中學網既B1同B2學校同學位充足率

油尖旺就算B1位再充足, 但萬一派到B2, 基本 ...
8卦一問, 究竟發叔係B 1 中學??

Felix223 發表於 18-8-17 14:05

發叔band 2
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:00

油尖旺就算B1位再充足, 但萬一派到B2, 基本 ...

果兩間仲要系b2b-b2c

哲哲寫真 哲哲私相集

Felix223 發表於 18-8-17 14:05
B2B中學

全個油尖旺區, 最好既B2中學只得1/2間B2B, 其餘係B2C和B3

hkpapa852 發表於 18-8-17 13:56

假設油尖旺區原本有1200人升中, 咁B1/2/3各有 ...
今年既变化關唔關DGJS事??...以往佢地取走既B1級別但唔會取走本區B1位
但宜家唔呈分变相令本區B1生多左....往績既各校B1率亂晒 ~~~

mcl203 發表於 18-8-17 14:11
今年既变化關唔關DGJS事??...以往佢地取走既B1級別但唔會取走本區B1位
但宜家唔呈分变相令本區B1生多左.... ...
我認為會有少許影響

我覺得真系亂晒
有影響
哲哲寫真 哲哲私相集

Felix223 發表於 18-8-17 13:56
剛剛升中的年份出世人數率是否比過往多?

系多左不過唔算好多
哲哲寫真 哲哲私相集

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:12
我認為會有少許影響

若油尖旺只得若1200人升中,以往DGJS取走可能120個位,再加瑪利又係呈分唔攞位走,可以做成首年天下大亂~~~

mcl203 發表於 18-8-17 14:17

若油尖旺只得若1200人升中,以往DGJS取走可能120個位,再加 ...
咁油尖旺無咁少人.

估計上年扣除DGJS, 區內應仲有~2230個有呈分既學生.

就算計埋原本~150個DGJS既學額, 影響都係幾個巴仙之內

呢个我覺得就係新局面的隱憂

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:02
如果係多咗叻女走, 其實仲大鑊.

B1男仔個pool變大咗, 競爭又大番, 最慘係會將一D原本以為係B1尾既學生推 ...
如B1 個pool 大咗, 是影響係是邊緣人, 咁B1 A 的男生有無影響?? 是在乙部派位有影響? (相信唔關自行個part) , 唔好意思, 我想8多D.
‹ 上一主題|下一主題