用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小一 [複製鏈接]

是否很吃力?九月便默書?
   0    0    0    0

回覆 smallpeachbb 的帖子

中交個個星期默,不過頭一個月只默幾個詞語

回覆樓主

中英文默書好多時只是工作紙,好簡單,類似填充題,偏向運用為主。也會間中一小段課文,不過都去到下學期才這樣。

回覆樓主:

謝謝回覆。那功課量如何?

回覆樓主

我囡幼稚園時已經習慣放學做幾頁功課,所以佢約半至一小時完成。如果幼稚園無咩功課的,就會辛苦小小,因為由無變有。暑假比小小練習佢習慣一下,會好D。

最重要不要嚇小朋友,小一功課多,唔會似幼稚園咁開心!正面小小,教佢,老師比功課小朋友係愛錫小朋友,希望教完,做功課,咁就會記得學過咩,越來越叻的。

Fung_gg 發表於 18-8-2 15:05
我囡幼稚園時已經習慣放學做幾頁功課,所以佢約半至一小時完成。如果幼稚園無咩功課的,就會辛苦小小,因為 ...

多謝你既提醒,so far你小朋友小一應該順利適應?老師ok?

smallpeachbb 發表於 18-8-2 15:35
多謝你既提醒,so far你小朋友小一應該順利適應?老師ok?

我囡比較簡單,永遠覺得老師是對的,老師永遠錫學生的。所以佢返學好開心,也很適應。

我自己接送,所以時時見到老師,老師都算正正常常。有D會嚴肅小小,不過耐左,發覺教學都ok,  可能我囡要求低,個個老師都話好。教我囡中文的老師就超級好,我都愛佢!都會有老師好似打好份工咁,未見熱誠。能夠打好份工,我都收貨啦!
‹ 上一主題|下一主題