用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教升中面試水平
go

請教升中面試水平 [複製鏈接]

小女現在即將升小五,面臨升中,目前成績應該在band 1。
想了解下如果要進入Band 1 中學,中英文口語能力需要達到什麼水平?一般有哪些面試方式?中英數各學科都要面試嗎?

謝謝。

3    0    0    0

各位可有建議?謝謝。

我囡考直資名校, 會考中, 英, 數, 1ST IN係 INDIVIDUALLY考, 語言能力未係好有直接影響. 反而係入到2ND IN時就流利英文同小組討論技巧好就好有幫助喇.

kittyBB2018 發表於 18-7-19 10:47
各位可有建議?謝謝。

其實没有甚麼水唔水平的,明白問題而有問必答即可。當然說得流利流暢加表達能力強就更顯出色。(經驗來自B1AA中學)

kittyBB2018 發表於 18-7-16 13:46
小女現在即將升小五,面臨升中,目前成績應該在band 1。
想了解下如果要進入Band 1 中學,中英文口語能力需 ...

英文對答需較流利、普英誦讀要清; 男校較注重數理、女校較重語文,如目標係 EK 家長所稱的 Band 1 A 中學,要預計面試過程有意料之外的考題,就算唔識答都唔緊要,要冷靜盡做,以免影响考其他科目的心情!
小朋友有時間多看時事、閱讀課外書,面試英文題目可能有近期新聞相關題目。
大人有時間就去心儀中學,看看人哋張自行收生張申請表,預計你小朋友到時手頭上有幾多"料"填滿張表,如果唔夠料,宜早作部署。
有d活動就算投入多年心力參加,但心儀學校重點唔睇,要權宜考慮是否還需繼續。
‹ 上一主題|下一主題