用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有D擔心個仔將來既升中面試
go

有D擔心個仔將來既升中面試 [複製鏈接]

我有個朋友個女好叻,扐過好多獎,淨係面試對獎狀都對咗40分鐘,我個仔到目前為止只有兩個獎,又冇賣過旗,面試都唔知扐D乜俾人睇,講嘢又一舊舊,不過勝在純真乖巧,除咗幫佢報面試班,仲有咩可以幫到佢面試勝數高D。
   5    0    0    0

bigheadshan 發表於 18-5-29 12:56
我有個朋友個女好叻,扐過好多獎,淨係面試對獎狀都對咗40分鐘,我個仔到目前為止只有兩個獎,又冇賣過旗, ...

放心!! 呈分試成績佔大多數!! 中學面試之前已經有全港次第排名。

成績稍遜, 就算一百個奬都係豬肉奬!

2jkidsfather    發表於 18-5-31 09:38
王家爸爸    發表於 18-5-31 09:01
妹妹頭    發表於 18-5-30 08:48
Arabellahk    發表於 18-5-29 17:33
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我有個朋友個女好叻,扐過好多獎,淨係面試對獎狀都對咗40分鐘,我個仔到目前為止只有兩個獎,又冇賣過旗, ...

考好試先,面試只佔自行幾十個%,自行又得好小位,大部份人都系抽獎入的,只要系果個band,就有機會

angiehouse 發表於 18-5-29 17:50
考好試先,面試只佔自行幾十個%,自行又得好小位,大部份人都系抽獎入的,只要系果個band,就有機會
...

禁又唔可以禁講……命运在我手点到好过靠隨机no.決定人生。試要考好佢,獎要盡量攞,面試要做到好……机会只係留俾有準備既人。自行位少,但收得既都係有实力,抽獎入到但跟唔上既亦見唔少。
只能夠同楼主講,已經入直路,比賽獎项就趕唔切,而家唯有係考好呈分試吧~面試做好佢之餘都無乜可以搞。

妹妹頭    發表於 18-5-30 08:49

樓主又係你?!

唔好咁緊張, 考好個呈分先啦。賣旗無用架。出咗成績, 到時睇餸食飯囉。呈二再上嚟大家交流下。

gracelam 發表於 18-5-29 13:09
放心!! 呈分試成績佔大多數!! 中學面試之前已經有全港次第排名。

成績稍遜, 就算一百個奬都係豬肉奬!

阿仔都知個試緊要,自行發奮中。

LokNa    發表於 18-6-15 00:14
Yanamami    發表於 18-5-29 20:50

little_yolky 發表於 18-5-29 18:48
樓主又係你?!

唔好咁緊張, 考好個呈分先啦。賣旗無用架。出咗成績, 到時睇餸食飯囉。呈二再上嚟 ...

鬼叫冇人同我傾,我又一舊云,一定上黎請教多d你地呀!

Yanamami 發表於 18-5-29 18:01
禁又唔可以禁講……命运在我手点到好过靠隨机no.決定人生。試要考好佢,獎要盡量攞,面試要做到好……机会 ...

Thx,明白哂

bigheadshan 發表於 18-5-29 20:35
Thx,明白哂
男仔操行好都係个賣点~

回覆樓主:

獎呢家嘢, 貴精不貴多,。 有用嘅, 三幾個已經夠晒數, 例如全港公開賽三甲。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆 faikam 的帖子

好多b1中學, 都只會收 (家長覺得最有代表性的) 3份獎狀/証書, 我女自行果間已經係, 只收3張, 你有100張都冇用

最緊要成績呀! 我自知呀女吾會拎到咩全港比賽冠軍(因為太付出時間), 所以參與多D義工活動, 風紀班長交安銀樂隊咁, 好過無咁咋

(emoji)

Hoba15    發表於 18-6-2 18:41
2jkidsfather    發表於 18-5-31 09:38
王家爸爸    發表於 18-5-31 09:05

章太郎 發表於 18-5-30 15:03
你朋友呃你,唔會有學校花時間對40分鐘

回覆 章太郎 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 18-5-30 08:50

好多b1中學, 都只會收 (家長覺得最有代表性的) 3份獎狀/証書, 我女自行果間已經係, 只 ...
我囡個 portfolio 係好多張, 鬼叫佢報特殊學校咩
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

獎唔係重點,獎盃、獎狀背後既故事先係重點。你對某啲野有興趣,或者係某方面有啲成就,面試時自然成為talking point。

根本唔會有人會對,好多時只係抽其中一張,然後集中係嗰項活動問你野。

妹妹頭 發表於 18-5-30 08:50

好多b1中學, 都只會收 (家長覺得最有代表性的) 3份獎狀/証書, 我女自行果間已經係, 只 ...
重質不重量。
‹ 上一主題|下一主題