用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀障生去外國留學
go

讀障生去外國留學 [複製鏈接]

小孩有讀寫障礙,成績差,英文聽說都好。

想問如果去外國讀書,是否一定要選擇專門給讀障生入讀的中學?

因為見外國中學一般都有支援讀障生的,感覺應該比香港好,但又怕這些資援都不足夠。

我不清楚那個國家較適合,只看了北愛的中學資料,因聽聞學費是相宜一點。

4    0    0    0

littlemarie 發表於 18-2-21 23:51
小孩有讀寫障礙,成績差,英文聽說都好。

想問如果去外國讀書,是否一定要選擇專門給讀障生入讀的中學?

係事實,阿細都有讀寫障礙,只要報考時將實際情況及證明提供俾學校,佢地就會安排,當然報學校前要清楚邊間學校有呢類支援啦!

回覆樓主:

……

亮燈 發表於 18-2-22 07:44
係事實,阿細都有讀寫障礙,只要報考時將實際情況及證明提供俾學校,佢地就會安排,當然報學校前要清楚邊 ...

多謝回應。
想問北愛的學校對Sen學生的支援可以嗎?你仔仔現在學習情況如何?跟得上嗎?

我之前問過一間agent, 想搵北愛學校,因學費相宜。但佢話覺得讀障生最好是選擇一些專門給讀障生讀的學校,因怕跟唔上。所以我現在有些煩惱。因為專門給讀障生的學校學費是比較貴的,是否真的有這個需要?

我小孩現在12歲,女孩子。請問有沒有學校介紹一下?謝謝。

koalakong 發表於 18-2-22 09:38
我比阿仔去紐西蘭前,個邊學校在香港的教育展有interview過我個仔,我也即時已經講明阿仔的學習問題和支援 ...
學校咁樣對待學生????  同香港某 d 學校咁相似.......一樣冇愛心

koalakong 發表於 18-2-22 09:38
我比阿仔去紐西蘭前,個邊學校在香港的教育展有interview過我個仔,我也即時已經講明阿仔的學習問題和支援 ...

謝謝回覆。我就是擔心學校對Sen的支援,因為在香港只有考試加時,對學習方面完全沒有什麼幫助。感到心灰意冷。
到外國,希望活動教學,老師關注,會對學習帶來希望。
你們現在怎樣?轉校嗎?我都怕女在外地,會唔識解決問題。所以學校支援很重要的。

回覆樓主:

不過都好好彩,可以及時湊返阿仔返香港,唔使担心佢安危,新聞報導NZ前兩天又再有超級暴風雨,吹到好多房屋學校都爛了。

回覆樓主:

遇啱過年,又好多學校都開左學,問了agent問過啲學校都唔收插班。話支援較好的學校選私校會好些,但當然貴好多。我現在都很傍惶,又唔熟識啲學校,所以都唔知去边到找間有愛心學校比阿仔讀。

koalakong 發表於 18-2-22 10:02
遇啱過年,又好多學校都開左學,問了agent問過啲學校都唔收插班。話支援較好的學校選私校會好些,但當然貴 ...

聽你所講,NZ既學校都唔係咁好喎!會唔會考慮去英國呢?應該會較多選擇。

littlemarie 發表於 18-2-22 09:48
多謝回應。
想問北愛的學校對Sen學生的支援可以嗎?你仔仔現在學習情況如何?跟得上嗎?

阿細讀得好好,而且成績比起香港亦好明顯有進步,而佢就有較高年級既自閉症同學,都讀得好好,係音樂方面仲有獎學金添!
至於邊啲學校,最好搵多幾間agent幫手,貨比三家嘛!

回覆樓主:

其實我地仔女咁細個,得十二、三、四歲,在外地唔識解决問題是可以理解,所以學校支援和愛心都好重要。在香港讀書為考試,學生吃飯時間有時都唔夠,所以先迫於無耐送仔出國,希望佢唔使再有香港既讀書壓力,但我地比出既學費就將會好似燒爆丈一樣。

亮燈 發表於 18-2-22 10:10
聽你所講,NZ既學校都唔係咁好喎!會唔會考慮去英國呢?應該會較多選擇。
...

我都糸見到亮燈兄你經常都好正面咁比意見我地,我先仍有少少火去着住找agent找學校,真心多謝你!!!
現在只考了一間在英國倫敦的學校,如果筆試面試得,會比我阿仔復活節後試讀一個term,其餘的都話9月先會考慮。但我就担心,如果讀完一個term唔收我仔讀到時點算好?!因為agent話外國好多學校,現在都揀中國學生,因為喜歡佢地數理強,我怕到時又担擱了一段時間又要再揾學校。

回覆 koalakong 的帖子

係呀! 所以上來搵下有無同路人, 或有經驗人士, 取意見. 一來怕AGENT或學校信唔過, 二來如果有用家意見應該最可信.

回覆 亮燈 的帖子

想問有沒有AGENT介紹? 我是新手, 什麼都唔識, 現階段只是上網睇資料, 上網問資料. 其實有無需要親身去當地了解一下先? 例如先參加暑期班?
我要參加那些升學教育展覽? 有什麼需要準備嗎?

亮燈 發表於 18-2-22 10:14
阿細讀得好好,而且成績比起香港亦好明顯有進步,而佢就有較高年級既自閉症同學,都讀得好好,係音樂方面 ...
知道你仔仔讀得好好, 真是鼓舞! 希望我女都可以一樣!

koalakong 發表於 18-2-22 10:27
我都糸見到亮燈兄你經常都好正面咁比意見我地,我先仍有少少火去着住找agent找學校,真心多謝你!!!
現 ...
祝你成功.
另唔好找一 d 成績好既學校會唔會好 d?  我覺得如果學校簡學生數理強既, 學校會唔會對成績唔好既學生關顧得冇咁細心?

過客 發表於 18-2-22 10:49
祝你成功.
另唔好找一 d 成績好既學校會唔會好 d?  我覺得如果學校簡學生數理強既, 學校會唔會對成績唔好既 ...

多謝你既祝福呀!我仔只得英文成績好,所以我都唔會揀叻和競爭大的學校比阿仔,只想找到一間包容和適合佢讀既學校,。

koalakong 發表於 18-2-22 10:59
多謝你既祝福呀!我仔只得英文成績好,所以我都唔會揀叻和競爭大的學校比阿仔,只想找到一間包容和適合佢 ...
我都祝你成功搵到理想學校. 最緊要適合! 加油!

littlemarie 發表於 18-2-22 11:02
我都祝你成功搵到理想學校. 最緊要適合! 加油!

我都祝你可以找到合適學校,加油!

littlemarie 發表於 18-2-22 10:49
知道你仔仔讀得好好, 真是鼓舞! 希望我女都可以一樣!

一樣得,放心。
‹ 上一主題|下一主題