用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中華基督教會協和幼稚園
go

中華基督教會協和幼稚園 [複製鏈接]

啱啱同阿女In K1, 即刻收左。上網完全揾吾到有關嘅資料,請問有曾經讀過或準備讀嘅可以講下呢間學校嗎?
   1    0    0    0

回覆樓主

首先無最好學校,只有最岩小朋友既學校,校長好樂意為小朋友寫小一推薦信

幼稚園課程方面k2先寫字,有net teacher及普通話老師,校舍都大,老師有愛心。但程度不足以輕鬆函接小學,所以我有外報。

Dragonmama2012 發表於 18-2-4 00:35
首先無最好學校,只有最岩小朋友既學校,校長好樂意為小朋友寫小一推薦信

幼稚園課程 ...

你小朋友讀緊?外報英文班?

maymay204 發表於 18-2-4 00:45
你小朋友讀緊?外報英文班?

係。我外補中,英,數

呢間學生多數偏向跳跳紮紮既活動型小朋友,都有少數學術型既小朋友。呢間係適合我小朋友鐘意活動啲教學。 我見如果ftm可以自己教就少外補,通常上吓跳舞,唱歌興趣班。

睇你要求咩啦,如要學術既,呢間唔適合你,佢比較淺。

但如你想小朋友讀得開心,要老師有愛心的話,呢間OK,活動教學,阿女好鐘意。

我女係唔谷得嗰種,所以我對佢學術冇咩要求,只外補英文等佢聽多啲就算了。

Ronman 發表於 18-2-5 16:56
睇你要求咩啦,如要學術既,呢間唔適合你,佢比較淺。

但如你想小朋友讀得開心,要老師有愛心的話,呢間OK ...

你個女讀緊K1? 我想佢返學讀得開心啲,平時屋企可以自己教多啲

回覆 maymay204 的帖子

我女讀梗K2喇,其實真係好多因素影響你覺得間學校好唔好。

識得一對師兄師姐,師兄媽媽完全唔關心個仔讀書,完全冇外補,派左寶校基全,宜家一年班過左上學期,佢媽咪話佢成日都班入面頭幾名,做埋班長,深得老師、同學歡迎,返學返得好開心,宜家好自信好鐘意返學。所以佢覺得協和學術都夠升小一。

另外一個師姐,幼稚園時佢媽媽已成日同佢外補。叩門叩到基榮,佢話晚晚補習班做功課做到8點幾都搞唔掂,星期六、日都要再補習,但都仍然keep住尾10左右。所以佢話覺得協和學術唔夠。

同一間幼稚園畢業,都有好大分別架.....

Ronman 發表於 18-2-5 17:28
回覆 maymay204 的帖子

我女讀梗K2喇,其實真係好多因素影響你覺得間學校好唔好。

六日都要補習好慘啊。。我對個女無咩要求,有個快樂童年就夠,希望佢係呢度讀得開心無壓力。眼見好多小朋友不停補習讀興趣班,真係睇都覺得顛,而啲父母仲覺得未夠。

回覆樓主:

基榮出名功課多 同 好谷。。。。
‹ 上一主題|下一主題