用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上/下午班問題
go

上/下午班問題 [複製鏈接]

每間幼稚園都有上午班 & 下午班, 其實讀上/下午班有冇分別?

家長多數 prefer 上午班, 因為放學後仲可以午睡 / 參加興趣班, 時間比較見洗易分配, 所以多數係想由下午班轉上午班而唔係調返轉。

咁學校呢? 係咪都 prefer 上午班的學生? 因為我發覺有啲學校有潛規則, 或者會在備取生封信寫明就算 call waiting 都係入下午班, 因為上午班空缺會由下午班正取生補上。其實咁樣會唔會標籤咗上午班即係正取生, 下午班就有少部分 , 一半甚至大部分都係後備生入去?如果係咁,就算小朋友入咗所謂龍幼,有70% 機會升小,又會唔會因為佢讀嘅係下午班而令升小機會相對變細 (e.g 如果上午班100%升晒, 咁下午班就得番40%機會升小)?定係我諗得太多, 入咗去就唔會再分你係正取生定備取生??

1    0    0    0

回覆樓主:

下午班會有d唔想早起身, 懶既感覺

返上午班既小朋友, 放左學就去上補習興趣班,吾洗返就多數有午睡習慣, 聽朋友講有學校會比較喜歡揀下午班小朋友代表學校參加活動. 所以各有優勢.

Diama 發表於 18-1-12 09:31
每間幼稚園都有上午班 & 下午班, 其實讀上/下午班有冇分別?

家長多數 prefer 上午班, 因為放學後仲可以午 ...

我諗你個例子係聖公會,佢哋擺到明排哂高低,上午好過下午。我相信出面不少學校都係咁。

但畢竟呢啲只係反映面試表現,幼稚園有三年,小朋友變化可以好大。相信到時小朋友表現好,唔會因為你係下午班而“歧視”你

回覆樓主:

老土d講係歷史的遺留問題?我自已覺得,上午班會比人優秀d的感覺啦,a班會比人精英班感覺啦等等。
年代唔同未必全部會照傳統做,但有傳統校一樣跟從,最重要自已唔好標籤自已啦。
另外想選上午班,其實對在職的媽媽好d,多數可送上學(但無得親自接)另外就係時間對小朋友都好,因為讀上去都係要一早返學,而家無下午班小學呀~
仲有就係各種研究都指,上午係好適合學習的,吸引同專注力,腦部都比較好。

我個女得一間村校Am
其他名幼Pm ,
有Dwaiting
名幼pm已經算好,始終我係n無,好過waiting or 唔收
所以就算聖公會Pm 我都滿意

回覆樓主:

下午班可以遲一點睡覺,可以多點和家長互動

adrianema 發表於 18-1-12 12:53
我個女得一間村校Am
其他名幼Pm ,
有Dwaiting

n 無即係點解呀

回覆樓主

我小朋友返上午班 比較覺得上午時間可以早睡早起

香蕉煎餅 發表於 18-1-12 13:38
n 無即係點解呀
即係我小朋友冇宗教背景有冇家姐哥哥讀緊無得加分
知名幼稚園都只係收佢PM
我明白也滿足

adrianema 發表於 18-1-12 17:58
即係我小朋友冇宗教背景有冇家姐哥哥讀緊無得加分
知名幼稚園都只係收佢PM
我明白也滿足
謝解答!

回覆樓主:

我小朋友就果D晚睡晚起嘅人,加上來緊7月凑多個初生B,所以我選咗下午班,費事早上趕頭趕命
‹ 上一主題|下一主題